Picture Unperfect

Featured image

What’s Up? is dé talkshow voor de creatieve industrie en ook deze maand nodigen we weer toffe sprekers uit om jou iets te vertellen over hun meest recente werk. We wisselen onberispelijk, smetteloos en piekfijn in voor ellendig, treurig en klaagzang. Wat gebeurt er als we onze imperfectie en negatieve gevoelens omarmen en wat voor moois komt hier uit voort? Vier gasten vertellen ons over de ins & outs van hun projecten en de programmamakers van What's Up geven je hun Best of the Web-tips.

Met in dit programma onder anderen
Eefje Suijkerbuijk
Regisseur

Jip van den Toorn
Illustrator en animator

Sam Andrea
Schilder & muzikant

Jef Andrea aka Uncle Jefferson
Stuntperformer & muze

Zwelgplek
Je bent niet alleen in je ellende, iedereen voelt zich weleens kut. Zoals je oma al zei: ‘gedeelde smart is halve smart.’ VPRO Zwelgplek is een online platform waar we een collectief gevoel van ongeluk faciliteren. Regisseur Eefje Suijkerbuijk cureerde voor deze online verzamelplek projecten van muzikanten, illustratoren, fotografen, filmmakers, cabaretiers, schrijvers en podcastmakers die een goed oog hebben voor het tragische en zwaarmoedige in het leven, maar ook beschikken over een creatieve of humoristische blik. Kortom, een veilige haven waar je heen kunt gaan als je je klote of zwaarmoedig voelt. En als je zelf ook iets wilt delen, dan kun je hier anoniem je ongeluk, hartenzeer of rotgevoel kwijt (en krijg dat van een ander retour).

Amsterdamland
Een parade aan Segway’s, Anne Frank die wordt neergezet als popidool en ‘cultuursnuivers’ die foto’s maken in een enorme gele klomp. Illustrator en animator Jip van den Toorn weet het negatieve imago van toeristen in Amsterdam om te zetten in licht ironische en grappige tekeningen. Jip haalt inspiratie uit ontwikkelingen in de stad, zoals het massa toerisme. Bewapend met potlood en pen brengt ze grappige, ongemakkelijke en alledaagse situaties tot leven in haar serie Amsterdamland. Haar werk is onder andere te zien in Het Parool, Vrij Nederland, VICE, VPRO Gids en de Belgische krant De Standaard.

Jef & Sam
Bij kunstenaar Sam Andrea en stuntperformer Jef Andrea geldt ‘one mans pain is another mans treasure’. Bij het aanzicht van een brandend lichaamsdeel haalt Sam enthousiast zijn kwast tevoorschijn. Het duo kent een wild verleden vol kattenkwaad en maakt nog steeds de gekste dingen mee. ‘Jef had voor een project een enorme vuilnisbelt gebouwd met opgezette meeuwen en gaf hij een lezing over de Grofgesnavelde Andesmeeuw. Dat was wel grappig en daarna was het zijn verjaardag en had hij net die minibike, en sprong hij voor het eerst over een brandende schans en een persoon,’ vertelt Sam in een interview over hun samenwerking. Sam maakt van hun ervaringen surrealistische schilderijen. Voorgaande ervaring inspireerde hem tot zijn werk de Meeuwenrots.

https://dezwijger.nl/programma/picture-unperfect

Comments

Topics