Young professionals maken Zuidas samen duurzamer

Featured image

Tien young professionals van verschillende Zuidasbedrijven begonnen vorig jaar september met de Green Business Challenge. Deze Challenge is een initiatief van Green Business Club Zuidas (GBC Zuidas) en heeft als doelstelling om professionals al vroeg in hun carrière bewust te maken van duurzaamheid en wat ze hier zelf aan kunnen doen. Op maandagmiddag 20 februari presenteerden twee teams hun resultaten: zij lieten zien hoe je binnen vijf maanden door inzet en samenwerking écht een verschil kunt maken.

Circulair maken van kantoorartikelen
Team The Circle had zich ten doel gesteld om zo veel mogelijk kantoorartikelen bij verschillende bedrijven in Zuidas circulair te maken. Zij hebben het voor elkaar gekregen om de koffiebekers van AkzoNobel, die door een plastic binnenlaag niet recyclebaar waren, te laten vervangen door recyclebare papieren cups. Ook hebben ze er voor gezorgd dat bij CBRE het gebruik van wegwerp bekers is gedaald met 28% tot nu toe. En tot slot hebben ze bij Inbo en Loyens & Loeff de wegwerppennen laten vervangen door duurzame pennen die zijn gemaakt van gerecycled plastic. Om dit te bewerkstelligen, ontwikkelde het team een flowchart waarmee makkelijk geïnventariseerd kan worden welke producten bij een bedrijf verduurzaamd kunnen worden. Deze gaat GBC Zuidas gebruiken om het project door te zetten bij andere Zuidasbedrijven.

Vergistingsinstallatie in Zuidas
Het team Taste your Waste wilde een goede bestemming vinden voor (organisch) afval van Zuidas. Zij richtten zich op het plaatsen van een vergistingsinstallatie in het gebied. Hiermee hoeft organisch afval, de zogenaamde “swill”, niet meer vervoerd te worden, wat energie bespaard. Het afval wordt lokaal omgezet in groene energie, water, warmte en compost.
Het team zocht de samenwerking met The Waste Transformers (TWT), die al eerder een dergelijke installatie plaatste op het Westergasterrein in Amsterdam. Taste your Waste heeft TWT in contact gebracht met de VU, die geïnteresseerd is om de vergistingsinstallatie in Zuidas te realiseren en hier mogelijk aan wil meewerken. Ook zocht en vond het team meerdere Zuidasbedrijven die hun organisch afval in de toekomst door TWT willen laten ophalen en verwerken. Gezien de omvang en de kosten van het project, is dit ook na vijf maanden nog een “work in progress”, maar de belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en GBC Zuidas gaat zich verder sterk maken om de vergistingsinstallatie daadwerkelijk in Zuidas te krijgen.

Wat houdt de Green Business Challenge in?
De Green Business Challenge is een traject waarin young professionals de uitdaging aan gaan om zelf initiatieven te ontwikkelen die een concrete bijdrage leveren aan een duurzame Zuidas. In een klein team zetten zij een duurzaam project op poten. Leiderschap, creativiteit, zingeving en concreet resultaat, daar draait dit programma om! GBC Zuidas organiseert de Challenge jaarlijks en werkt hierin samen met Circle Economy en de trainers van Eyeopenerworks. Dit jaar deden professionals mee van de RAI Amsterdam, AkzoNobel, Loyens & Loeff, CBRE, gemeente Amsterdam, GreenOffice VU en Inbo architecten.


2 Comments

Maartje Oome's picture
Maartje Oome

Ja goed idee, ik mail je!

Sladjana Mijatovic's picture
Sladjana Mijatovic

Hoi @@maartjeoome , wat een tof project. Ik ben benieuwd naar het vervolg van deze projecten en wellicht kan ik (vanuit de Gemeente) ergens bij helpen. Koffie doen?

Topics