‘DE STAD ALS SPONS’ DOOR INFILTRERENDE BESTRATING

Featured image

Naast hevige regenval en wateroverlast waar Nederland regelmatig mee te kampen heeft, horen we de laatste zomers steeds meer over problemen met droogte. Hoe gaan we met beide klimaatproblemen om? Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) bieden oplossingen met zogeheten infiltrerende bestrating. Wat doet dat precies? “We willen van de stad een spons maken”, vertelt Ted Veldkamp, onderzoeker en projectleider van onderzoeksproject De infiltrerende stad. Lees meer over de eindresultaten die gemeenten en mkb op weg moeten helpen.

“Infiltrerende bestrating bestaat al tientallen jaren”, vertelt Veldkamp. “Door deze bestrating loopt het regenwater beter weg in de grond. Het water gaat door poreus gemaakte stenen of door de brede voegen die tussen de stenen liggen. Bovendien houdt het systeem dat onder de bestrating wordt aangelegd het water langer vast. Zo voorkom je wateroverlast en kun je water bewaren voor droge periodes.” En dat is nodig met drie opeenvolgende droge zomers en een toename in neerslagintensiteit.

HANDVATTEN VOOR GEMEENTEN EN MKB’ERS
“Objectieve data over de werking en effectiviteit van infiltrerende bestrating was er nog niet”, vervolgt Veldkamp. “Daarom waren gemeenten vaak nog terughoudend. Nu hebben wij deze vorm van bestrating uitvoerig getest op technisch functioneren op de korte en lange duur. Terwijl we de effectiviteit van infiltrerende bestrating meten om gemeenten te overtuigen van de kracht ervan, dragen we met onze inzichten tegelijkertijd bij aan verbeteringen aan de innovaties of producten van mkb'ers. Die data verwerken wij in adviesrapporten met handvatten voor de markt en voor ontwerp, aanleg en beheer en onderhoud.”

PRAKTIJKPROEVEN OPGESCHAALD
Om tot wetenschappelijke data te komen over de waarde van infiltrerende bestrating heeft het team van Veldkamp grootschalig onderzoek gedaan. Zij deden zeventig praktijkproeven door heel Nederland om de infiltratiecapaciteit, de snelheid waarmee water de grond in zakt, te meten. “Daaruit blijkt dat infiltrerende bestrating beter functioneert dan traditionele bestrating”, zegt Veldkamp. “De infiltratiecapaciteit varieert van 220 mm tot 740 mm per uur, ver boven de EU-norm van 200 mm. Piekbuien kun je daarmee goed wegwerken.”

OP JE BEURT WACHTEN
Moeten dan gelijk alle straten in Nederland onder de schop? “Nee, een straat wordt ongeveer elke 15 jaar overhoop gehaald voor onderhoud en aanpassingen”, aldus Kluck. “Beter is rustig je kans af te wachten om de straten klimaatbestendig te maken. Daarnaast hoeft niet iedere straat aangepakt te worden. Je moet bijvoorbeeld goed weten wat de ondergrond en de grondwaterstand is, en hoe hoog de verkeersintensiteit van de straat is. Hoe hoger de intensiteit, hoe sterker de wegfundering moet zijn. Infiltreren kan niet overal. Maar ons streven is wel: onder iedere straat een slootje.”

FOCUS OP DROOGTE
“In het vervolg willen we specifiek kijken naar de ondergrond, de waterbergende weg”, sluit Veldkamp af. “De focus komt te liggen op manieren van opvang, berging en regulering. Doordat we onder elke straat een slootje creëren met innovatieve bergingssystemen, willen we droogte tegengaan. De afgelopen drie zomers waren natuurlijk ongezond, en hebben invloed op landbouw en natuur. Ook dit project gaan we weer in samenwerking doen met gemeenten en mkb’ers. Die praktijkgerichte dynamiek is zeer waardevol gebleken.”

In dit onderzoek werkte de HvA samen met de Hogeschool Rotterdam, de Hanze Hogeschool Groningen en een consortium van de aannemers en mkb-ondernemers die innovatieve infiltrerende producten hebben ontwikkeld.

De week van De infiltrerende stad
Hoe gaan we droogte en wateroverlast tegen? Tijdens De week van De infiltrerende stad van 14 t/m 18 september kom je hier bij de HvA meer over te weten. Van interviews tot praktijkproeven, de hele week staat in teken van infiltrerende bestrating om steden klimaatbestendig te maken.

https://www.hva.nl/urban-technology/gedeelde-content/nieuws/nieuws/2020/09/de-stad-als-spons.html
https://www.hva.nl/urban-technology/subsites/nl/kc-techniek/projecten/projecten-algemeen/infiltrerende-stad.html


Comments

Topics