Stay in the know on all smart updates of your favorite topics.
Innovation Dinner - Biobased bouwen
Het is allang geen modewoord meer. Mycelium. Nu deze schimmeldraden steeds meer hun weg vinden in onze bouwwereld, willen wij weten: wat zijn de voor- en nadelen ervan? En wat kun je er, naast isoleren, nog meer mee?
Biobased appartementencomplex
Tijdens het gratis toegankelijke, informele Innovation Dinner van 19 mei willen we van gedachten wisselen over de potentie van 100% biobased bouwen. Rob Buren en Reyer Witteveen presenteren de inzichten die zij opdeden in de 1ste fase van de BouwLab-studie naar een biobased appartementencomplex. Hans Borra en Roland van Driel vertellen u alles wat u wilt weten over het toepassen van mycelium. Tot slot zal architectenbureau RU+PA u inspireren met de mogelijkheden die zij zien voor dit biobased bouwmateriaal. Dit doen ze onder meer aan de hand van hun mock-up voor een hoogbouwelement, dat door Vianen is geproduceerd conform de uitgangspunten van de studie. Uw kritische feedback nemen we graag mee naar de 2de fase: een gevalideerd en realiseerbaar ontwerp.
Sandwichtpaneel
De bouwsector is al een tijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en toepassingen om de bouw te verduurzamen. Met de komst van mycelium als bouwmateriaal kan er een goede stap gezet worden naar het verminderen van de CO2-uitstoot. Ondanks verschillende testen en projecten zijn ‘bakstenen’ van mycelium nog niet sterk genoeg voor het échte constructieve werk. In combinatie met hout kunnen we wel tussenwanden en prefab gevelelementen maken. De nieuwe ontwikkelingen van de CarbonBrix en het sandwichpaneel van Hans Borra en Roland van Driel stemmen absoluut hoopvol.
Het Innovation Dinner wordt georganiseerd in samenwerking met EDIH Digital Hub Noordwest. We streven naar een evenwichtige verdeling van deelnemers vanuit overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Om deze reden kan het zijn dat je registratie voor dit Innovation Dinner niet automatisch leidt tot deelname. Wij behouden wij ons het recht voor om een selectie te maken van deelnemers, gebaseerd op criteria die het beste aansluiten bij de doelstellingen van ons Innovation Dinner.
Reducing Carbon Footprints: Erasmus MC Leads the Way to Climate-Neutral Hospitals
The healthcare sector is responsible for approximately 7% of all greenhouse gas emissions in the Netherlands. How can a hospital become climate-neutral?
The first step on the sustainability journey is to measure the organization’s carbon footprint. A precise carbon footprint is crucial for setting impactful and realistic targets, and for aligning with regulations and Green Deal Healthcare 3.0.
In support of Erasmus Medical Center's sustainability goals to reduce its CO2e emissions by 55% by 2030 and to achieve climate neutrality by 2050, Metabolic mapped its carbon footprint, focusing on scope 1, 2, and 3 emissions.
💡A sneak peek: 60% of Erasmus’ CO2e footprint results from indirect emissions from purchased goods and services, such as medicines.
Erasmus MC is one of the first hospitals to use this method to map emissions across all its operations. This research provides the hospital—and the entire sector—with insights into emission hotspots and highlights potential areas for impactful sustainability interventions.
Explore Metabolic's work with Erasmus in the link below
Interested in learning more about carbon footprint assessment? This is for you: https://bit.ly/3UUdMHf
#sustainability #carbonfootprintassessment #environmentalimpact #sustainablehealthcare
Miniconferentie Power to the People: Energiedelen in je buurt!
Twee projecten binnen één energiegemeenschap op het Amsterdamse Sporenburgeiland: FlexCity en FlexPower.
FlexPower stuurt de publieke laadpalen aan, FlexCity het verbruik bij mensen thuis. Bewoners wisselen onderling elektriciteit uit via een lokale energiecoöperatie in oprichting.
In het eerste deel praten we met de ‘professionals’, en in het tweede deel met professionals en de échte stakeholders: de buurtbewoners uit Sporenburg. Om 17:00 uur netwerkborrel!
Aanmelden, ga naar: https://resourcefully.nl/#nieuws
Excursie naar Sittard-Geleen en Heerlen – 20 en 21 juni
Op 20 en 21 juni reizen we af naar het zuiden om daar van Sittard-Geleen en Heerlen te leren. Ervaar in Heerlen en Sittard-Geleen hoe de slimme stad in de praktijk toegepast wordt en waar deze slimme toepassingen het fysieke en sociale domein verbinden.
In Sittard-Geleen zie je hoe zij in hun proeftuin Zeeheldenbuurt in gesprek gaan met de inwoner over activiteiten en bewegen. In Heerlen-Noord leren we van de stappen die worden gezet in een van de gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid op gebied van kansengelijkheid. En bij de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen bespreken we hoe je, samen met verschillende partijen, digitalisering kunt onderzoeken en organiseren op het gebied van circulariteit, en in het kader van bestaanszekerheid en participatie. De gebundelde kennis van data science en mensgerichte Artificial Intelligence (AI) leidt tot nieuwe slimme digitale ontwikkelingen en diensten, die de kwaliteit van leven verbeteren.
Conceptprogramma
Dag 1: Proeftuin Zeeheldenbuurt Sittard-Geleen
Met de proeftuin Zeeheldenbuurt speelt de gemeente Sittard-Geleen in op drie thema’s, (Smart City, Participatie en Klimaat adaptatie). Samen met buurtbewoners en vakspecialisten (extern en intern) zijn ze in één buurt aan de slag om een betere toekomstbestendige leefomgeving te creëren en ontmoeting te stimuleren.
De gemeente luistert aan de hand van ‘slimme’ toepassingen naar de inwoner, houdt 0-metingen en monitoren, werkt aan een Digital Twin meetnetwerk en bekijkt dit alles gezamenlijk door de glazen van VR-brillen.
Concept Programma dag 1:
12:00 We starten in ’t Kirkske met vlaai/ kleine inlooplunch en openingswoord ‘jij woont in een proeftuin -beleving’
13:00 1,5 uur interactieve sprintsessie van ReGreeny over de 4 straten herinrichting pilot met als doel dat ze klimaat robuust zijn.
We gaan in gesprek met een inwoner vanuit de 5 gevel sensoren waarin we ingaan op ‘Slim’ op weg naar een gezamenlijk schetsontwerp herinrichting klimaat robuuste straten
14:30 Wandeling naar 3 pilots door de buurt (Evertsenstraat parkeerplaats, Buurttuin, 4 straten & Koalepark)
15:30 Koalepark Amfitheater:
1. Inspiratie vanuit Vlaanderen
2. Smarticipatie & Camenaï verhaal
3. Monitoren Koalepark
16:30 Afsluiting met paneldiscussie
17:00 Borrel & ’t Kirkske spelavond analoog & Limburgs zuurvlees (eigen kosten deelnemer)
Kortom: Hoe kun je in deze buurt samen een Klimaatbestendige betere leef en ontmoet- omgeving creëren? Welke lessen leren we hier? Wat vinden de buurtbewoners van deze aanpak?
Dag 2: Van de Brightlands Smart Services Campus naar Heerlen - Noord
We starten deze dag in de Brightlands Smart Services Campus met twee parallelle tracks na een gezamenlijke aftrap over hoe de Brightlands Smart Services werkt.
Gezamenlijke aftrap:
09:30-10:00- Inloop
10:00-10:10 Welkomstwoord - Walter Pijls (CEO Brightlands Smart Services Campus)
10:10-10:20 Publieke Dienstverlening - Iris Dijkstra (Brightlands Services Campus)
10:20-10:30 Start-Up Challenges: Heerlen Gen AI - Fred Wittelings
Sociale track
10:30-11:00- ’t Heerlens Heitje – Amber-Helena Reisig (t'Heerlens Heitje)
11:00-11:30 | BISS | ELSA Lab + Onderzoekstraject Sittard-Geleen – Vivienne Curvers (BISS-Brightlands Institute for Smart Society)
11:30-12:00 | LIME / Atelier Sociaal Domein – Joost Weling (Hogeschool Zuyd)
12:00-12:30 | In gesprek over technologie: samen met inwoners ontwikkelen en adopteren
12:30-13:30 | Lunch + verplaatsen naar Nationaal Heerlen Noord
Circulaire track
CollaborAll/Monady laten aan de hand van de transformatie van het voormalige DSM-hoofdkantoor in Heerlen zien hoe hun Circulaire Build Hubs werken. De Circulaire Build Hub zorgt ervoor dat al die individuele partijen met elk hun eigen informatie, specialistische inzichten, data, specificaties etc. op een makkelijke en betrouwbare manier naar dezelfde fysieke en digitale werkelijkheid kijken én handelen. De Circulaire Build Hub voorkomt onduidelijkheid, missers, onnodig werk, uitlopende planningen en onnodige kosten, vermindert risico’s en zorgt ervoor dat alle informatie in samenhang beschikbaar is. Dit bevordert efficiëntie en draagt bij aan de overgang naar een circulaire economie door duurzaam materiaalgebruik.
Heerlen- Noord
In de middag bezoeken we Heerlen-Noord, waarin het sociaal en fysiek domein weer samenkomen. Ron Meyer (programmamanager Heerlen-Noord) heet ons welkom en we maken een wandeling door een stukje Heerlen-Noord en bezoeken de Sjpruutshop. Een plek waar ouders van pasgeborenen gratis spullen kunnen halen voor de baby en voor de gemeente een vindplaats van de mensen voor wie we aan de slag zijn. Vervolgens lopen we via een opgeknapte kerk (tot limburgs archief), door een tweetal wijken (horende tot de armste wijken van het land). We leren hoe verduurzaming, renovatie tegen de achtergrond van het willen behouden van uniek cultureel erfgoed, namelijk de mijnwerkerswoningen samenkomen.
Let op, de overnachting is op eigen kosten. Tips voor overnachtingen in Zuid-Limburg:
________________________________________________________
Datum: 20 en 21 juni (Let op, overnachting op eigen kosten)
Tijd: 20ste: 12.00 - 17.00 uur (en aansluitend diner), 21ste: 10.00 - 15.00 uur
Locatie: Sittard-Geleen, Brightlands Smart Services Campus en Heerlen- Noord
<strong>Kosten:</strong> Het event is gratis. Voor het diner vragen wij wel een eigen bijdrage.
Meld je hieronder aan:
OPEN CALL Placemaking Week Europe 2024
Get ready for an exciting experience at the 7th Annual Placemaking Week Europe (PWE) in Rotterdam, Netherlands, from September 24-27, 2024! 🚀
Join us as we co-create an unforgettable programme! Do you have a game-changing project, research, or workshop to share? We want to hear from you!
This year’s festival revolves around four compelling themes:
1. Creating Place & Making It Last
2. Climate Adaptation: Together Towards Change
3. Living with Water: The Flow of the City
4. Local Power & The Battle for Space
Submit your proposals by May 19, 2024, and shape the future of urban spaces with us! Don’t miss out on this opportunity to make a difference! Join us in Rotterdam and let’s build better cities, one idea at a time! ✨
You can find all the open call info and application instructions here.
More information about PWE'24 on our official website.
When Business Meets The Amsterdam Donut
Op 11 april 2024, van 13.30 tot 17.30 uur, nodigen wij jullie uit voor een inspirerende workshop in het hart van Amsterdam! Samen met de Amsterdam Donut Coalitie en Erinch Sahan (Business and Enterprise Lead bij het Doughnut Economics Action Lab) zullen we dieper ingaan op hoe bedrijven kunnen bijdragen aan een duurzamere en rechtvaardigere economie.
In deze workshop zullen we bespreken hoe bedrijven kunnen helpen Amsterdam 'binnen de donut' te brengen, waarbij de behoeften van alle mensen worden vervuld binnen de grenzen van onze planeet. Je zult radicale ideeën ontdekken om jouw organisatie te transformeren en effectieve tools krijgen om deze ideeën in de praktijk te brengen.
De workshop biedt niet alleen waardevolle inzichten en praktische instrumenten, maar ook een kans om deel uit te maken van een netwerk van gelijkgestemde zakelijke pioniers die zich inzetten voor positieve verandering.
Gedurende het evenement zullen deelnemers de kans krijgen om:
- Inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken van Donut Economics in Amsterdam, inclusief lopend onderzoek, strategieën en beleid.
- Innovatieve tools en methodologieën te verkennen die zijn ontwikkeld door het Doughnut Economics Action Lab om bedrijven te begeleiden bij het herontwerpen van hun bedrijfsvoering.
- In contact te komen met lokale pioniers en na te denken over hun rol binnen het bredere Amsterdamse ecosysteem.
Door deel te nemen, zullen deelnemers niet alleen waardevolle kennis en praktische vaardigheden opdoen, maar ook deel uitmaken van een netwerk van toegewijde individuen die zich inzetten voor positieve verandering in de zakenwereld.
Dit evenement is ideaal voor professionals uit bedrijven van alle groottes die enthousiast zijn om hun organisaties te transformeren en bij te dragen aan de opbouw van een veerkrachtige en inclusieve economie.
Revolutionise Recycling, Redefine Wealth: Seize the Opportunity with ByeBye Bed Limited and Reborn Products!
Greetings Trailblazing Visionaries,
Get ready for a seismic shift in sustainability! We're ByeBye Bed Limited, a force of innovation since 2019, experiencing a staggering 900% growth, and now we're inviting you to be part of our electrifying journey - Reborn Products.
The Powerhouse Behind ByeBye Bed Limited: Meet Paul Beckett, the maverick entrepreneur who saw a goldmine in recycling. His vision isn’t just about mattresses; it’s about transforming waste into a treasure trove of sustainable, retail-worthy products. The world is ready for this revolution, and we're leading the charge.
Dazzling Growth, Unstoppable Momentum: From a modest 6,000 sq. ft. to our current 60,000 sq. ft. facility, we've supersized our operation to revolutionise recycling on a grand scale. Brace yourself for a dedicated manufacturing facility that will catapult our capabilities into the stratosphere.
Reborn Products: Where Sustainability Meets Luxury: Our 'Reborn' products aren't just eco-friendly; they're a testament to style, comfort, and sustainability. From avant-garde mattresses to chic futon chairs and everything in between, we’re turning waste into opulence. Currently, 96% of our materials are recycled, making us the pinnacle of green innovation.
Crushing the Landfill Crisis: We're not just talking the talk; we're walking it, stomping on the UK landfill crisis that swallows almost 5,000,000 mattresses each year. We're not just recycling; we're redefining waste, turning it into a jaw-dropping spectacle of sustainability.
Financial Dynamo: Fueling the Future: Hold on tight because the next phase is a financial thunderstorm. We're not just enhancing the use of our recycled materials; we're rewriting the rules of industry, starting with furniture making. Imagine a world where our waste stream becomes the lifeblood of innovation.
Revolutionary Padding Material: Unleashing the Future: Introducing our game-changing padding material, birthed from our waste streams. It's not just 100% recyclable; it's a disruptor, challenging the status quo and reshaping the very fabric of eco-friendly living.
Invest in Tomorrow: ByeBye Bed Limited is the Future: This isn’t just a crowdfunding opportunity; it’s your ticket to invest in the future of sustainability. Join the movement, fuel the revolution, and be part of a success story that will be told for generations.
Social Impact: Building Lives, Breaking Chains: But wait, there's more! Our initiative with HMP isn’t just about recycling materials; it's about recycling lives. We're rehabilitating prisoners, re-skilling them for a triumphant return to society. And the best part? They potentially become integral members of our powerhouse workforce.
Your Invitation to Greatness: Investing in ByeBye Bed Limited and Reborn Products isn’t just about returns; it’s about being part of a seismic shift. This is your opportunity to be on the ground floor of something monumental.
Interested in More Details? Ignite the Revolution - Join Us Now: Email us for more details and become part of a future where recycling isn’t just responsible; it’s a lifestyle. Let's redefine waste, together.
Thank you for daring to dream big with ByeBye Bed Limited and Reborn Products.
Wanted: Solutions to easily and accurately detect gas pipelines underground without digging
Alliander seeks solutions to easily and precisely locate gaspipelines underground without digging. 🔎 Pitch for €50,000 budget https://lnkd.in/eHAhtnED
More and more households are moving off natural gas. As a result, Liander anticipates a rise in demand for connection removals, projecting an increase from 12,000 annually to 100,000 in 2033. The biggest bottleneck is locating connection lines due to missing or inaccurate drawings.
Alliander is therefore looking for solutions that help technicians get location information in advance or tools to determine the location during the job.
🚀 Why participate in this challenge?
- Innovation budget of up to €50,000 for pilot or realization concept
- Possible follow-up assignment, scale-up or sustainable cooperation
- Technical specialists / consultants as sparring partner
⏰ Send your solution before the deadline March 29th!
- Questions? Read the brief or ask them in the online q&a session on March 4th
Hoe brengen we weer lucht in het stikstofvraagstuk?
De problematiek rondom stikstof is complex en ingrijpend. Ze is diep verweven met uiteenlopende sectoren, belangen en maatschappelijke discussies. Van de veehouderij tot de industrie, van de woningbouw tot de luchtvaart: de opgave die er ligt is enorm — ook voor overheden. Tegen welke dilemma's lopen zij aan? Hoe is de onderlinge rolverdeling? En welke concrete stappen kunnen overheden zetten om zaken weer vlot te trekken? Een dubbelinterview met Deloitte’s Gijsbert Duijzer, Partner Real Estate bij Deloitte, en Mario Kortman, Director Major Programs Public Sector bij Deloitte.
Gijsbert Duijzer kent de stikstofproblematiek op het platteland van binnenuit. Hij heeft in Wageningen gestudeerd en woont op een boerderij in de Gelderse Vallei: nergens in Nederland is de stikstofopgave groter dan daar. In zijn directe omgeving ziet hij veehouders op dit moment worstelen met hun toekomst-perspectief en signaleert hij veel wantrouwen in de (rijks)overheid.
Mario Kortman heeft uitgebreide ervaring in het begeleiden van complexe en politiek gevoelige dossiers voor de rijksoverheid, onder meer voor de ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën. Hij is op z'n best als gangmaker van grootschalige transformaties voor beleidsdepartementen en uitvoeringsorganisaties.
Om te beginnen, waar zit de grootste uitdaging?
Kortman: "In de kern draait het om de vraag: hoe kom je tot een gebiedsgerichte aanpak die werkt? Hoe zorg je dat rijk, provincies en gemeenten elkaar gaan vinden in het belang van de regio? En dat al die verschillende lagen van stakeholders ook echt met elkaar gaan samenwerken? Dat organiseren is bij stikstof al extreem ingewikkeld. In die dynamiek spelen ook technische aspecten een rol. Zoals met wat voor model je stikstof meet en of de uitkomst van zo’n model zwart of wit is. Als je daarover een knoop hebt doorgehakt en een fragiele balans hebt gevonden tussen alle belangen, dan moet je dat ook nog toetsen aan de menselijke maat. Met andere woorden: hoe organiseer je na al die afspraken en modellen en regels ook nog ruimte voor individueel maatwerk? Ga er maar aan staan."
Wat wordt er specifiek van de overheid verwacht?
Duijzer: "Uiteindelijk draait het allemaal om twee vragen: 'Wat wordt het beleid?' en 'Hoe gaan we het uitvoeren?'. In dit dossier hebben we het dan concreet over perspectief en duidelijkheid bieden aan de agrariërs. Als overheid zul je boeren op korte termijn helderheid moeten bieden. Alleen dan kunnen zij onderbouwd keuzes maken. En op de lange termijn zijn betrouwbaarheid en voorspelbaarheid cruciaal, maar wees ook transparant als die helderheid nog niet op alle fronten geboden kan worden."
Bij wie zou de regie moeten liggen?
Duijzer: "Rijk, provincies en gemeenten hebben allemaal een cruciale rol. De rijksoverheid zal stabiele kaders moeten bieden voor de lagere overheden, zodat zij die kunnen invullen. Maar wie gaat er formeel over de natuurvergunning? Dat is de provincie. Zij is het bevoegd gezag dat een uitspraak kan doen over het langjarige perspectief van een boerenbedrijf op een specifieke plek. En die provincies komen net uit de verkiezingen, ze hebben zojuist nieuwe gedeputeerden aangesteld. Zij zitten met veel vragen, kijken naar het rijk, naar het RIVM, naar Europa... Dat helpt niet om snel duidelijkheid te kunnen geven. Ten slotte moeten we ook de rol van de gemeenten niet vergeten, zij zijn degenen die de boeren het best kennen en vaak veel vertrouwen genieten."
Hoe staan we er momenteel voor?
Kortman: "Veel problemen in onze tijd komen neer op het anders inrichten van de balans tussen economische activiteiten en onze natuurlijke omgeving. Dat is niet eenvoudig. Hoe bescherm je het milieu en onze voedselproductie? Hoe versnel je de reductie van uitstoot, maar verlies je geen mensen onderweg? Als rijksoverheid ben je daar niet altijd op ingericht. Veel vraagstukken overstijgen individuele beleidsdepartementen, bevatten interne tegenstrijdigheden die ook in de overheid zelf tot uitdrukking komen of missen een natuurlijke regiepartner in de samenleving. En dan heeft het stikstofvraagstuk nog een eigen minister — wat voor veel andere integrale vraagstukken niet geldt."
"Wat heb je in dit dossier aan consultants die nog nooit een koe van achteren hebben gezien?"
Duijzer: "En laten we niet vergeten: de samenleving zit niet altijd te wachten op een regievoerende overheid. Op het platteland wordt toch vooral met achterdocht naar de plannen uit Den Haag gekeken. Ook niet zo gek, want boerengezinnen worden geraakt in hun bestaanszekerheid en maatschappelijk worden er heel andere verwachtingen uitgesproken richting de boeren. Daar komt nog bij dat de huidige regelingen natuurlijk open staan voor agrariërs die willen stoppen — maar er zijn er heel veel die juist dóór willen. En ook zij staan momenteel op pauze. Ze weten niet óf ze door kunnen, hoe dan en waar. En wat hun buren gaan doen... Mensen weten niet waar ze aan toe zijn."
Vraagt dat om een andere rol van de overheid?
Kortman: "Absoluut. Het rijk moet structureel met onzekerheden leren omgaan. Immers, techniek is ambigu, wetenschap geeft geen eenduidige antwoorden, de spagaat tussen collectieve en individuele belangen groeit... In de afgelopen tien jaar is besturen gewoon veel ingewikkelder geworden. En dat zal ook niet eenvoudiger worden. Daar moeten we ons op instellen. Anders communiceren, anders kijken naar het mandaat van uitvoerders, naar de samenwerking tussen departementen. Dit speelt nu op stikstof, maar eigenlijk op veel méér terreinen, alleen al als gevolg van klimaatverandering."
Duijzer: "Tegelijk moeten we wel, overal waar het kan, die complexiteit zien te reduceren. Anders kom je eenvoudigweg niet uit de startblokken. Op een gegeven moment moet je zeggen: op de plekken waar we kúnnen beginnen met een gebiedsgerichte aanpak, gaan we ook starten. Dat vraagt om bestuurlijk lef: starten met de uitvoering terwijl er nog vragen open staan."
Misschien een gekke vraag, maar wat werkt níet?
Kortman: "We maken het onszelf vreselijk lastig als we met z'n allen blijven zoeken naar die silver bullet, naar die technische uitweg. Vastklampen aan technologische oplossingen is niet de oplossing. En als we ons vastleggen in complexe akkoorden waardoor er geen flexibiliteit meer is: dat werkt ook niet. Het leidt af én het heeft veel ongewenste neveneffecten. Want iedereen die net iets buiten de norm valt, belandt buiten de regeling — terwijl er maar een fractie verschil is met de buren. We moeten realistisch zijn en beseffen dat kleine stapjes voorwaarts soms het maximaal haalbare is."
Duijzer: "En wees daar ook eerlijk over. Veel zekerheden uit het verleden zijn er vandaag niet meer. Neem bijvoorbeeld de bank. Die financierde boeren altijd op basis van twee zekerheden, naast het onderpand: de vergunning en goedgekeurde technologie. Beide staan nu ter discussie. En dat zou best wel eens blijvend kunnen zijn. Alles kan veranderen. En dat geldt voor de overheid net zo. Als provincies nu op zoek gaan naar garanties voor boeren over vijftien jaar, dan gaan ze die niet vinden. We moeten niet vergeten: op dit moment staat de veehouderij praktisch stil. Bij de bank komen vrijwel geen nieuwe financieringsaanvragen meer binnen. Je moet als overheid durven zeggen dat je die duidelijkheid wél kunt geven voor de komende jaren en een richting voor de langere termijn, maar geen zekerheid voor de komende decennia."
En wat werkt wél?
Duijzer: "Momenteel maken we als onderdeel van onze opdracht van het ministerie van LNV een rondgang langs provincies, gemeenten, de georganiseerde landbouw en andere betrokken partijen om de huidige situatie in kaart te brengen. Onze inzet is: laat je niet verlammen door complexiteit. Er zijn voldoende punten waar je wel degelijk duidelijkheid kunt geven en waar je nu al concrete stappen kunt zetten. Ook als die boodschap niet leuk is. Er zijn nu eenmaal plekken waarvan je al weet: op deze locatie kan ik een boer wél perspectief bieden — maar op die andere plek is dat perspectief er gewoon niet. Begin op die punten met het verschaffen van duidelijkheid."
"Stel je als overheid kwetsbaar op, je hoeft niet alles te weten, maar je moet wel in beweging komen."
Kortman: "Precies. Begin klein waar het kan. Durf te starten zonder dat alle problemen al helemaal opgelost zijn. Ga een constructieve dialoog aan, met belangengroepen, banken en boeren, maar mobiliseer ook alle lagen van de overheid. Stel je als regievoerder kwetsbaar op, je hoeft niet alles te weten, maar je moet wel in beweging komen."
Tot slot: zijn er nog do's en don'ts die het stikstofvraagstuk meer lucht kunnen geven?
Kortman: "Een dichtgetimmerd landbouwakkoord of een technische eindwaarde die alles oplost? Dat gaat niet de oplossing bieden in dit dossier. De onzekerheid en complexiteit zijn daar eenvoudigweg te groot voor. Alleen door transparant te zijn over onzekerheden kun je de stikstofproblematiek verteerbaar en hanteerbaar maken. En als je ondersteuning zoekt van consultants, eis dan dat zij niet de materie platslaan in een kortetermijnoplossing — maar duurzaam begrip hebben van jouw uitdaging. Dat ze de strategische problemen snappen én dat ze met praktische, haalbare oplossingen komen."
Duijzer: "Bij Deloitte werken we vanuit begrip van de situatie, de problematiek en de context, zowel op inhoud en techniek als op de dynamiek in het stakeholderveld. Mooi voorbeeld in dit verband: we hebben voor het ministerie van LNV en de provincies de zaakbegeleiders geworven om met de boeren in gesprek te gaan, om samen op zoek te gaan naar een werkbare oplossing. We snappen welk profiel daarvoor nodig is en weten de juiste mensen te vinden. Verder voeren wij verkenningen uit bij alle betrokken partijen. Wat is er nodig om boeren perspectief te bieden? En wat is er minimaal vereist om te kunnen starten met een oplossing? We zijn vooral een verbinder die kan helpen om verbeteringen daadwerkelijk te realiseren en in te richten. Maar daarvoor moet je dus wel die brug kunnen slaan. Want wat heb je in dit dossier aan een consultant die nog nooit een koe van achteren heeft gezien?"
De energietransitie vraagt om eerlijkheid en duidelijke randvoorwaarden
De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Nederland heeft tot nu toe goede stappen gezet, maar om de klimaatdoelen te behalen, moet er nog een flinke inhaalslag worden gemaakt. Wat is er nodig en wat is de rol van de overheid in deze transitie? Sander Oudmaijer en Ariën de Klerk, beiden werkzaam bij Monitor Deloitte, doen aanbevelingen gebaseerd op onze onlangs gepubliceerde Energie Transitie Monitor.
We hebben in Nederland de afgelopen decennia goede vooruitgang geboekt, máár om de klimaatdoelen van 2030 en daarna te halen, is er nog een flinke versnelling nodig, constateren Sander Oudmaijer, Director bij Monitor Deloitte, en Ariën de Klerk, Manager bij Monitor Deloitte. Ze baseren zich op de Energie Transitie Monitor (ETM) die Deloitte begin september gepubliceerde. Om de juiste keuzes te kunnen maken, hadden professionals uit de industrie, academici en beleidsmakers al langer behoefte aan een helder beeld en een gemeenschappelijke feitenbasis over de status van de energietransitie. De ETM biedt die huidige stand van zaken over de energietransitie in Nederland en laat zien wat ons te wachten staat.
Omvang van de Nederlandse emissies
De Klerk: “Tot nu toe hebben we keuzes gemaakt die relatief weinig pijn deden. Het grootste deel van de vooruitgang boekten we door laaghangend fruit te plukken, en mee te liften op ontwikkelingen die zich sowieso al voordeden. Denk aan het terugdringen van de industriële productie, efficiëntiemaatregelen en het feit dat we meer gebruik maken van bestaande technologieën zoals zonne- en windenergie. Om de klimaatdoelen te halen, ontkomen we er niet aan om nu ook keuzes te gaan maken die pijn doen.”
Oudmaijer: “Om de doelstellingen uit het klimaatakkoord in 2030 te halen, moeten er 570 laadpalen per dag worden geïnstalleerd en moeten er tien emissievrije bussen per week bij komen. Daarbij zouden we de verwarming van 600 huizen per dag moeten elektrificeren en moeten we tot 2050 om de dag één windmolen bouwen. Om dat voor elkaar te krijgen zullen er fundamentele keuzes gemaakt moeten worden.”De Klerk: “De pleisters om kleine tekortkomingen te repareren raken op.”
Vertel het eerlijke verhaal
De rol van de overheid in de energietransitie is dan ook van groot belang, stellen Oudmaijer en De Klerk. De overheid schept de voorwaarden die nodig zijn om de doelen te kunnen behalen, en ze draagt tegelijk bij aan het vertellen van 'het eerlijke verhaal'. Oudmaijer: “Het is belangrijk dat er nu subsidies zijn voor elektrische auto's en allerlei duurzame maatregelen, maar dat houdt een keer op. De energietransitie gaat zowel burgers als bedrijven geld kosten. Dat eerlijke verhaal moet verteld worden.”
"De vraag is niet of we nog een windmolenpark gaan bouwen op zee óf op land, het moet allebei."
De Klerk: “Bovendien is het nog vaak een of/of-discussie, maar de vraag is niet of we nog een windmolenpark gaan bouwen op zee óf op land, het moet allebei. Daarbovenop zijn investeringen in andere vormen van energievoorziening, zoals bijvoorbeeld kernenergie, noodzakelijk. Ook dat is het eerlijke verhaal: het is en/en.”
Oudmaijer: “De ETM laat duidelijk zien wat er moet gebeuren. Een belangrijke vraag is vervolgens hoe je gemeenschappen meekrijgt met al deze ontwikkelingen. Eigenlijk wil niemand een windmolenpark in zijn achtertuin. Als overheid moet je daarom nadenken hoe je dit zo goed mogelijk kan faciliteren. Wellicht moeten de voordelen van wind- en zonne-energie op een directere manier terugvloeien naar bepaalde gemeenschappen, zodat zij enthousiaster worden en meer betrokken raken. Zoals bij het windpark Veur de Wind, waar omwonenden meeprofiteren van het park, in plaats van dat het ze met dwang werd opgelegd.”
De Klerk: “Al dit soort zaken vragen om een heldere visie vanuit de overheid. Het moet voor investeerders en bedrijven duidelijk zijn wat ze van de overheid kunnen en mogen verwachten en hoe die hen kan helpen. De overheid schept duidelijke randvoorwaarden voor de langere termijn. Als we om de dag een windmolen willen bouwen, dan moet onder meer de termijn om een vergunning te krijgen voor de bouw van een windmolenpark vele malen sneller dan nu het geval is.”
Win-winsituaties
We hebben in korte tijd veel werk te doen. Niettemin zijn volgens Oudmaijer en De Klerk de juiste bouwstenen aanwezig om dit succesvol aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan een innovatiecultuur, een al lang bestaande industriële sector en een toonaangevend onderwijssysteem. De uitdaging die voor ons ligt, is om al onze capaciteiten op vernieuwende wijze te orkestreren en de transitie te versnellen op een manier die samenleving, klimaat en economie ten goede komt.
De Klerk: “Wat je niet wilt is dat bedrijven hun deuren in Nederland sluiten en in een ander land met dezelfde uitstoot verdergaan. De vraag is dus hoe we ervoor zorgen dat we economische daad- en draagkracht houden zonder daarbij onze verantwoordelijkheid ten aanzien van het klimaat te verzaken. Oftewel, we moeten opnieuw kijken wat onze rol is in de energietransitie en waarin we willen investeren als B.V. Nederland. Belangrijk is dat die keuzes passen bij de capaciteit van ons land en hetgeen waar we goed in (willen) zijn.”
Oudmaijer: “We zijn in Nederland al een tijd bezig met waterstof, mede om de grote industrie te faciliteren. Als we ervoor kiezen om daar vol op in te zetten, dan zou de overheid met een duidelijke visie moeten komen. Stil staan bij vragen als: Op welke type waterstofdragers zetten we in? Waar willen we waterstof wel en niet voor gebruiken, en hoe gaan we dat als overheid faciliteren? De overheid zal een faciliterende rol moeten pakken, zodat bedrijven een afgewogen investeringsbeslissing kunnen maken. Bijvoorbeeld door te zorgen dat er sneller vergunningen worden afgegeven, het duidelijk is waarvoor we het willen gebruiken en door locaties aan te wijzen waar fabrieken gebouwd kunnen worden.”
De Klerk: “Een ander idee is om het North Sea Consortium te versterken door een visie en een uitvoeringsplan te creëren. Dat positioneert de Noordzee als een krachtcentrale van de Noordwest-Europese offshore op het gebied van windenergie- en waterstofproductie. Op die manier zet je Nederland neer als krachtpatser en dient het als een mondiale blauwdruk voor een succesvolle energietransitie.”
Oudmaijer: “Begin hiermee door als overheid een duidelijke visie neer te leggen en samen met het bedrijfsleven pilotprojecten te starten om uit te vinden wat wel en niet werkt. Een iteratief proces waarbij overheid en bedrijfsleven hand in hand de meest succesvolle initiatieven verder brengen, waardoor duidelijk wordt wat daadwerkelijk impact oplevert. De tijd om het laaghangend fruit te plukken is voorbij, het gaat nu om heldere keuzes en concrete acties!”
Smart Energy Community - Elaad Testlab - Arnhem
Op 31 oktober organiseren FAN en TKI Urban Energy de tweede fysieke netwerkbijeenkomst van de Smart Energy Community, in het testlab van ElaadNL, Arnhem, met als onderwerp:
Domotica en Home Energy Management Systems in de praktijk
Eindgebruikers aan het woord
Hoe weerbarstig is de praktijk? Sommige eindgebruikers zijn zelf al aan de slag gegaan met domotica om hun energiegebruik slim aan te sturen. Wij laten drie van deze enthousiastelingen aan het woord: Jan Kerdel, Michiel Damoiseaux & Harm van den Brink. Wat zijn hun ervaringen? Waar liepen ze tegenaan?
Setting the scene: HEMS & Domotica
Jasmijn Kleij van TKI Urban Energy gaat in op de vraag of Domotica ook kansen op voor slim energiemanagement biedt, of dat het nu nog vooral een oplossing voor de enthousiaste knutselaars.
Praktische lessen uit Belgie
Giovanni Oorthuizen van Xemex zal een presentatie geven over de nieuwe wet- en regelgeving in België, hoe zij daarop inspelen met energiediensten, en hun ervaringen met eindgebruikers.
En verder
* Paneldiscussie over Domotica, energiemanagement en de rol van de eindgebruiker
* Speeddaten & netwerken
Aanmelden
https://www.aanmelder.nl/smartenergyday/subscribe
Volledige programma ochtendsessie:
https://www.aanmelder.nl/smartenergyday/wiki/924116/ochtendprogramma
Volledige programma middagsessie: 'Smart Energy Day 2.0', georganiseerd door TKI Urban Energy, Dutch Power, Connectr, RVO en ElaadNL
https://www.aanmelder.nl/smartenergyday/part_program
12. Water Management
This is the 12th episode of a series 25 building blocks to create better streets, neighbourhoods, and cities. This post deals with the question of how nature itself can help to deal with excessive rainfall and subsequently flooding of brooks and rivers, although these disasters are partially human-made.
Until now, flooding has mainly been combated with technical measures such as the construction of dykes and dams. There are many disadvantages associated with this approach and its effectiveness decreases. Nature-inclusive measures, on the other hand, are on the rise. The Netherlands is at the forefront of creating space for rivers to flood, where this is possible without too many problems.
Sponge areas
An important principle is to retain water before it ends up in rivers, canals, and sewers. The so-called sponge city approach can be incorporated into the fabric of new neighbourhoods and it creates sustainable, attractive places too. A combination of small and large parks, green roofs, wadis, but also private gardens will increase the water storage capacity and prevents the sewer system from becoming overloaded and flooding streets and houses. Steps are being taken in many places in the world; [China is leading the way](https://www\.dropbox\.com/s/47zxvl3kgbeeasa/Tale of two cities.pdf?dl=0) (photo top right). However, the intensity of the precipitation is increasing. In 2023, 75 cm of rain fell in Beijing in a few days. Under such conditions, local measures fall short. Instead, nature-inclusive measures must be applied throughout the river basin.
Retention basins
In new housing estates, water basins are constructed to collect a lot of water. Their stepped slopes make them pleasant places to stay in times of normal water level. The pictures on the left are from Freiburg (above) and Stockholm (below). The top center photo shows the construction of a retention basin in Lois Angeles.
Wadis
Wadis are artificial small-scale streams in a green bed with a high water-absorbing capacity. In the event of heavy rainfall, they collect, retain and discharge considerably more water than the sewer system (bottom center photo). Green strips, for example between sidewalks, cycle paths and roads also serve this purpose (photo bottom right: climate-adaptive streets in Arnhem).
Green roofs, roof gardens and soils
Green roofs look good, they absorb a lot of CO2 and retain water. The stone-covered urban environment is reducing the water-retaining capacity of the soil. Sufficiently large interspaces between paving stones, filled with crushed stone, ensure better permeability of streets and sidewalks. The same applies to half-open paving stones in parking lots.
Refrain from building in flood-prone areas
Up to the present day, flood-prone parts of cities are used for various purposes, often because the risk is underestimated or the pressure on space is very great. London's Housing and Climate Crises are on a Collision Course is the eloquent title of an article about the rapidly growing risk of flooding in London.
Hackney Wick is one of 32 growth centers set to help alleviate London's chronic housing shortage, which has already been repeatedly flooded by heavy rainfall. However, the construction of new homes continues. Measures to limit the flood damage at ground floor level include tiled walls and floors, water-inhibiting steel exterior doors, aluminum interior doors, kitchen appliances at chest height, closable sewers, and power supply at roof-level. Instead, floating neighbourhoods should be considered.
Follow the link below to find an overview of all articles.
Request: Seeking guidance and possible work opportunities in the smart city domain.
I am a mid-career Architect and, Urban and Regional Planner. I recently graduated with a second master's (MSc.) from IHS, Erasmus University Rotterdam, with a Specialization in "Infrastructure and Smart Cities". My MSc. thesis research topic was based on Circular Economy concepts including the Circular Business Model and High-value reuse of material and components.
I am very passionate about smart cities and sustainability, and I am highly inspired by all the work in the smart city area that is being done in the Netherlands, where I hope to contribute and make a positive impact.
Previously, in addition to planning and project management roles, I have worked in relevant areas of smart mobility, ICT Infrastructure, renewable energy, and waste to energy, among others as part of consulting firms.
I am looking for possible work opportunities in the Smart City area in the Netherlands. I will appreciate any reference, resource, and mentorship that could be offered to me.
Regards
Anoop Jha
Netherlands
MIT Summer Workshop Keynotes
Hello Amsterdam Smart City Community,
I would like to extend an invitation to the kick-off key-notes of the MIT Summer Workshop on the 28th of August.
Between 10:00 to 11:30, there will be an open lecture by the MIT Center for Real Estate Director, Siqi Zheng, and the Scientific Director of AMS Institute, Eveline van Leeuwen, on the topic of Decarbonization and the Social Cost of Climate Change.
Eveline will dive into “The (im)possibility of a fair transition towards carbon neutral cities” and Siqi will talk about “Cities, buildings, and climate change: mitigation and adaptation”.
If you are interested, please email tvenver@mit.edu so we make sure we have enough seats. The event will take place at the AMS Institute, in the Amsterdam lecture room on the 1st floor, and you are welcome to walk in from 9:45 am onwards.
For reference, the abstract of Siqi and Eveline is attached below.
Siqi Zheng is the STL Champion Professor of Urban and Real Estate Sustainability at the Center for Real Estate of the Department of Urban Studies and Planning at Massachusetts Institute of Technology (MIT). She is the faculty director of the MIT Center for Real Estate. She established MIT Sustainable Urbanization Lab in 2019, and MIT China Future City Lab in 2017. Prof. Zheng was the former President of the Asian Real Estate Society (2018- 2019) and is on the Board of the American Real Estate and Urban Economics Association (AREUEA). She is the Co-Editor of the Journal of Regional Science, and Environmental and Resource Economics.
Eveline van Leeuwen is an expert in urban economics, is Scientific Director at Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute). In addition to her role at AMS Institute, Eveline is Chair of Urban Economics at Wageningen University & Research. Furthermore, she is Vice President of the European Regional Science Association (ERSA), a member of the OECD Expert Advisory Committee on Rural Innovation and a member of the International Advisory Board (IAB) of the Amsterdam Economic Board. In various other committees she advices both national and regional policymakers.
Meld je aan voor de netwerkbijeenkomst Actienetwerk GasTerug
Het Actienetwerk GasTerug zet zich in om zoveel mogelijk energiebesparingen te realiseren in de metropool Amsterdam. Want je bent het meest duurzaam door de energie die je niet gebruikt.
Het netwerk bestaat uit een groeiende groep van mensen die zich op verschillende gebieden hiervoor willen inzetten - en jij kunt ook meedoen!
Op 22 juni is de volgende netwerkbijeenkomst. Wil je hierbij zijn, meld je dan aan via:
https://ikzetookdeknopom.nl/2023/05/27/7e-netwerkbijeenkomst/
Final Showcase Spring 23' at Digital Society School
We are excited to invite you to the Final Showcase where future digital transformation designers of Digital Society School present the projects that they worked on closely with their partners during the last 20 weeks.
Experience change in action and see how our trainees' work contributes to the Sustainable Development Goals💪 🌏 💡
This semester, there are 9 project teams working on topics varying from EdTech, Sustainable Fashion Design, Digital Health & Well-being to Smart City.
In the last 5 months, our trainees from all over the world learned, experimented, and prototyped to envision what the future holds for us to pursue a more just and sustainable society. Come and check what they have come up with!
For more information on the current projects and to RSVP for your FREE ticket, visit the event page on our website.
Large amount of protocols in the heat pump industry hinders easy implementation of energy management systems
Unfortunately, there is no single way for remotely controlling new heat pumps yet, nor is there a trend in that direction, according to the 'Flexmonitor Heat pumps' report. This hampers the possibilities of easily and quickly deploying heatpumps for a reliable electricity supply and creates unnecessary costs and complexity to use energy management systems.
Fortunately, the vast majority of heat pumps do support smart energy services. FAN and TKI Urban Energy therefore aim to use one standard for all energy management applications so that 80% of the market volume uses the same open energy management standard by the end of 2024.
We really need to work towards standardisation for the large-scale deployment of energy management for heat pumps, is the appeal of the FAN foundation.
Want to learn more? Read more about it and download the flexmonitor report here:
Centre of Expertise City Net Zero feestelijk gelanceerd!
Op 21 maart zijn we als City Net Zero feestelijk gelanceerd op de Knowledge Mile in Amsterdam. Lees hier een impressie terug over de dag en kom graag met ons in contact voor samenwerking!
Lees hier over de kick-off
Pubquiz - Klimaatkenners
Test je klimaatkennis
Hoeveel bitterballen staan gelijk aan een retourtje Bali qua CO2-uitstoot? Hoeveel meter moet de zeespiegel stijgen voordat we kunnen zwemmen in de straten van Utrecht? En heeft het nou wel of geen zin om je afval te scheiden? Dit soort vragen kun je verwachten bij de grote klimaat pubquiz georganiseerd door Roos Groothuizen en Nastia Cistakova. Test je klimaatkennis onder het genot van een biertje en ontdek alle feiten en fabels over onze energieconsumptie. Wie weet gaat jouw team er met de hoofdprijs vandoor!
Over Roos Groothuizen en Nastia Cistakova
Roos Groothuizen (zij/haar) is een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. In haar praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie. Wie is er uiteindelijk in controle over wat we waarnemen?
Als je een kleuter met een passie voor anti-kapitalisme kruist met het gooien van een rotje in het riool, krijg je Nastia Cistakova! Nastia is een illustrator, kunstenaar en performer die zich druk maakt over mensenrechten en sociaal culturele aspecten van het moderne leven. Ze werkt onder andere voor De Correspondent, De Volkskrant en Tivoli Vredenburg.
In kunst en werk kiezen Roos en Nastia vaak voor een spelvorm, om onderwerpen op die manier tastbaar en concreet te maken.
Praktisch
Voor een bezoek aan de pubquiz in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.
De pubquiz start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Voorafgaand aan de activiteit kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.
Stand-up - Comedy for Climate (reprise)
Een avondje lachen
Klimaatopwarming is niet het meest grappige onderwerp. Toch proberen we daar door middel van een stand-up comedy avond voor één keer verandering in te brengen. Waarbij we lachen om onszelf en het klimaat. Met alleen een microfoon zetten de comedians van Het Comedyhuis zware klimaatonderwerpen om in luchtige grappen. Een lekker avondje lachen dus. Want lachen is gezond! Om daarna met goede moed en op volle kracht te werken aan de oplossing.
Over Het Comedyhuis
Comedy for Climate wordt georganiseerd door Het Comedyhuis. Een van de oudste stand-up comedy gezelschappen van Nederland. Sinds 2009 organiseert de groep comedyshows in het land, schrijven ze teksten voor TV programma’s als de Avondshow van Lubach en helpen ze beginnende comedians om hun eerste stappen op het podium te zetten met hun beproefde stand-up comedycursussen.
Tijdens Comedy for Climate kun je genieten van de grappen van:
- Andries Tunru
- Pieter Jouke
- Wouter Monden
- Tim Kroezen
Praktisch
Voor een bezoek aan dit evenement in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.
Comedy for Climate start om 20.00 uur en en duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Voorafgaand aan het evenement kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.
Stay up to date
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.