Stay in the know on all smart updates of your favorite topics.
Stand-up - Comedy for Climate (reprise)

Een avondje lachen
Klimaatopwarming is niet het meest grappige onderwerp. Toch proberen we daar door middel van een stand-up comedy avond voor één keer verandering in te brengen. Waarbij we lachen om onszelf en het klimaat. Met alleen een microfoon zetten de comedians van Het Comedyhuis zware klimaatonderwerpen om in luchtige grappen. Een lekker avondje lachen dus. Want lachen is gezond! Om daarna met goede moed en op volle kracht te werken aan de oplossing.
Over Het Comedyhuis
Comedy for Climate wordt georganiseerd door Het Comedyhuis. Een van de oudste stand-up comedy gezelschappen van Nederland. Sinds 2009 organiseert de groep comedyshows in het land, schrijven ze teksten voor TV programma’s als de Avondshow van Lubach en helpen ze beginnende comedians om hun eerste stappen op het podium te zetten met hun beproefde stand-up comedycursussen.
Tijdens Comedy for Climate kun je genieten van de grappen van:
- Andries Tunru
- Pieter Jouke
- Wouter Monden
- Tim Kroezen
Praktisch
Voor een bezoek aan dit evenement in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.
Comedy for Climate start om 20.00 uur en en duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Voorafgaand aan het evenement kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.
Please help me research gender inequality in Dutch energy companies!
I would like to know your perception of gender inequality in Dutch energy companies through this 5-minute survey.
Click on the link below to participate:
https://forms.gle/pA73wPHETnJeQaRy9
Important information:
- This survey is conducted as part of Kirsten Mallant's Master's thesis, a student at <strong>TU Delft</strong>.
- Duration: approximately <strong>5 minutes</strong>.
- You may answer in <strong>Dutch or English</strong>.
- <strong>Every perception</strong>, regardless of gender, is of great value to this research.
Thank you very much in advance!
Waag Open: Uit de Meterkast

'Het bleef altijd ietwat onduidelijk hoe de ijsberen op de Noordpool er daadwerkelijk baat bij zouden hebben als ik mijn lichtschakelaar omdraaide.'
Als kind kreeg je misschien te horen dat je het licht moest uitdoen als je een kamer verliet, omdat je aan de ijsberen moest denken. Voor kunstenaar Rosalie Apituley bleef het altijd onduidelijk hoe de ijsberen op de Noordpool er uiteindelijk baat bij zouden hebben als zij de lichtschakelaar omdraaide.
Terwijl we steeds afhankelijker zijn geworden van de infrastructuren om ons heen, begrijpen we ze steeds minder. De meterkast is de afgelopen jaren een blackbox geworden; het werkt, dus maakt het minder uit om te begrijpen wat er allemaal achter die deur gebeurt. Maar vandaag, met de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis die daarmee gepaard gaat, is het ineens het gesprek van de dag.
Rosalie vroeg zich af: hoeveel kWh gebruik ik eigenlijk per dag? Het onderzoek dat ze begon leidde tot het ontwerpen van twee lampen, die ons helpen ons energieverbruik tastbaar te maken. En de blackbox van de meterkast te openen.
Door aan de tafellamp te draaien of aan de hanglamp te trekken, kun je zelf bepalen hoeveel wattuur licht je wilt ontvangen. De tafellamp draait dan terug, en de hanglamp rolt op. Hierdoor wordt de abstracte eenheid van een wattuur vertaald in een ervaring. Een poging van Rosalie om de elektriciteitsmeter uit de meterkast te halen en in onze leefruimte te plaatsen, als een fysieke interactie.
Tijdens deze februari-editie van Waag Open zal Rosalie haar onderzoek presenteren en de lampen die ze heeft ontwikkeld demonstreren. Hierna neemt ze je middels een workshop mee in haar ontwerpproces, waarin je zelf wordt uitgedaagd om toepassingen voor in huis te bedenken die ons anders laten nadenken over ons eigen energieverbruik.
Programma
19:15 – 19:30 uur: inloop
19:30 – 19:40 uur: inleiding door Waag
19:40 – 20:10 uur: presentatie Rosalie Apituley
20:15 – 21:45 uur: workshop
21:45 – 22:00 uur: afsluiting
Over Rosalie Apituley
In 2022 studeerde Rosalie (cum laude) af met Product Design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Haar specialisaties als ontwerper zijn vooral ontwerponderzoek, conceptontwikkeling en social design.
Ze heeft een kritische blik op bestaande verschijningsvormen en systemen, en houdt ervan om complexe materie te ontrafelen. Haar praktijk hecht veel waarde aan de rol van humor binnen design naar een meer regeneratieve toekomst.
"Het is de rol van ontwerpers om onze infrastructuren te helpen vormen zodat alle mensen ze weer kunnen begrijpen."
Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.
Toegankelijkheid
Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.
SES-community sessie

Dinsdag 13 december is er weer een 'SES-community meeting' - de laatste van 2023. En gelukkig opnieuw in levende lijve!
We gaan 'slimme oplossingen' verkennen op basis van twee praktijkcases. En er is natuurlijk weer veel ruimte voor uitwisseling en discussie.
Het programma ziet er als volgt uit:
- Intro door Jan Visser (Qirion) en Bertram van der Wal (Hiemstra & De Vries)
- Hans Schneider schetst de breedte van mogelijke (slimme én minder slimme) oplossingen voor krapte op het net: preventie, reparatie & 'de pijn herverdelen'.
- Qirion inspireert ons met enkele van hun voorbeeld-oplossingen.
>> En als hoofdschotel: vermogenstekort bij een Bruggenbedieningscenrale en bij Dokbedfijf Luyt. Hoe is dat te fixen? Het verhaal uit de eerste hand én korte pitches van partijen met mogelijke oplossingen.
Je bent de 13e welkom aan de Basisweg 10, te Amsterdam. We zijn te gast bij Qirion. Als je er bij wilt zijn meld je dan uiterlijk 12 december per e-mail aan bij Cato Bechtold (cato.bechtold@hiemstraendevries.nl).
De sessie start om 15.00 uur en we ronden om 17.30 af. We hopen jullie allen de 13 december te zien! Vergeet niet je aan te melden, want dat ontvang je nadere praktische informatie.
Tot de 13e!
Op naar flexibel energiemanagement in en om de woning!

Op 15 december 2022 organiseren FAN, ElaadNL en TKI Urban Energy een mini-symposium rondom energiemanagement in en om de woning. Wij nodigen jullie van harte uit om dit event bij te wonen.
De opkomst van all-electric woningen en elektrische voertuigen (EV’s) leidt tot een forse stijging van de stroomvraag in woonwijken. Daarnaast zien we steeds meer duurzame opwek door zonne- en windenergie. Met deze energietransitie komt het elektriciteitssysteem langzaam maar zeker onder druk te staan: de vraag naar elektriciteit stijgt. Bovendien komt deze vraag niet verspreid over de dag, maar ontstaan op bepaalde momenten grote pieken; bijvoorbeeld als men allemaal rond etenstijd de elektrische auto inplugt na een werkdag. Ook overlapt de vraag naar elektriciteit vaak niet met de opwek van duurzame energie.
Home Energy Management gaat een rol spelen om balans te brengen in vraag en aanbod van elektriciteit, om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen en de opwek en gebruik van duurzame energie beter op elkaar af te stemmen: het flexibel aansturen van apparaten in en om de woning maakt het mogelijk om een deel van de vraag en het aanbod naar elektriciteit te veranderen, te verschuiven of uit te spreiden in de tijd.
Het uitgangspunt is dat digitale oplossingen en nieuwe slimme energiediensten de consument gaan helpen, dit kan door het gebruik van een Home Energy Management System (HEMS) die energieverbruik kan afstemmen op de beschikbaarheid van zelf opgewekte energie of voordelige energieprijzen.
Om de inzet van energiemanagement in en om de woning te versnellen en in goede banen te leiden is een goede samenwerking nodig tussen bedrijven uit de energiesector, installateurs, energie-coöperaties en leveranciers van gebouwsystemen, en de eigenaren en gebruikers van gebouwen. Dit onderzoek biedt inzicht wat er nodig is om energiemanagement in en om de woning verder op te schalen en hoe dit bereikt kan worden.
Je bent van harte uitgenodigd om dit mini symposium bij te wonen. We zien je graag op 15 december in het Testlab van ElaadNL in Arnhem, of ‘digitaal’ in het webinar.
Lezing - Kernenergie: kans of bedreiging?

Foto: Pixabay
Kernenergie: kans of bedreiging?
Hoe zorgen we voor voldoende energie én bestrijden we de gevolgen van klimaatverandering? Hoewel het aandeel van duurzame energie stijgt, wordt het grootste deel van de Nederlandse elektriciteit nog altijd uit fossiele brandstoffen gewonnen. Kan kernenergie een oplossing bieden voor een CO2-neutrale samenleving? De meningen over dit controversiële onderwerp lopen flink uiteen.
In deze lezing vertelt Behnam Taebi (professor Energie & Klimaatethiek TU Delft) over de wortels van de technologie in de militaire toepassing, over het risico op ongelukken en over de impact van radioactief afval. Hij gaat dieper in op met welke ethische vraagstukken we rekening dienen te houden als het gaat over kernenergie als onderdeel van de toekomst? Het is volgens Taebi tijd dan we een open debat voeren over kernenergie. Waarin we ons niet alleen bezighouden met sociale acceptatie of voldoende draagvlak, maar ook kijken naar ethische implicaties van de nieuwe technologie. Vooral als het gaat om een technologie waarvan de risico’s landsgrenzen én generaties overstijgen.
Over Behnam Taebi
Behnam Taebi is professor Energie & Klimaatethiek aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van het Safety & Security Institute van de TU Delft.
Tickets
Voor een bezoek aan dit programma in De Studio reserveer je een apart ticket. De toegangsprijs is € 7,50. Het programma is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Energy Junkies. Reserveer hier ticket.
Locatie en tijd
De lezing start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1 uur. Voorafgaand aan de activiteit kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen. Adres: Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A in Amsterdam. Volg de bordjes vanaf de hoofdingang aan de Kattenburgerstraat.
Donut Deal Dag

Dinsdag 18 oktober vinden er verspreid over Amsterdam 13 Donut-Deal-sessies plaats. Sessies waarin initiatiefnemers en partners, dromers en doeners afspraken maken. Concrete afspraken richting een stad met een veilig ecologisch plafond en een eerlijke sociale basis – een stad in de donut.
s’ Avonds komen alle ‘dealmakers’ in Pakhuis de Zwijger bij elkaar om hun deals aan het publiek te presenteren. Econoom Kate Raworth en sociaal ontwerper Kees Dorst denken mee. Ook Imane Nadif en Lian Heinhuis sluiten aan vanuit de gemeente Amsterdam.
Wil jij er bij zijn of heb je zelf een donut-deal in gedachte? Je kan je hier aanmelden voor de sessies van het dagprogramma. Hou daarbij rekening met de reistijd tussen sommige sessies! Aanmelden voor het avondprogramma kan bij Pakhuis de Zwijger.
Wat weet jij over gedecentraliseerde energiesystemen?

Ik ben Kyaw Nyunt Linn, momenteel bezig met mijn masterscriptie in MSc. Urban Management and Development (UMD) aan het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Het doel van dit onderzoek is om de houding ten opzichte van gedecentraliseerde energiesystemen op gemeenschapsniveau te onderzoeken en te begrijpen hoe prosumerisme en vraagrespons kunnen worden gerealiseerd in de energietransitie van Nederland. De resultaten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt om beleidsmakers en lokale energie-initiatieven te begeleiden bij het ontwikkelen van hun gemeenschappen en activiteiten met betrekking tot de transitie van hernieuwbare energie op gemeenschapsniveau.
Voor dit onderzoek ben ik op zoek naar mensen die mijn enquête hierover willen invullen.
Het invullen van de enquête duurt ongeveer 7-10 minuten.
Wij verzekeren dat alle verstrekte informatie vertrouwelijk verwerkt wordt en alleen voor academische doeleinden zal worden gebruikt.
Terugkijken SES community digitale sessie congestiemanagement 2.0 en financieringsregeling
Op dinsdag 5 juli, organiseerde de werkgroep slimme energie systemen (SES) van de Provincie Noord-Holland, TenneT en Liander een digitale sessie voor de SES community. Hierin vertelde Liander over congestiemanagement 2.0 en gaf de Provincie inzicht in de aankomende subsidieregeling voor SES projecten.
Updates ontvangen van en/of meedoen aan de community? Mail naar cato.bechtold@hiemstraendevries.nl
Amsterdam’s energy communities are driving a democratised energy future
In 2021, the city of Amsterdam has cooperated with citizen-led energy initiatives and The Democratic Society to bring about a decarbonised, decentralised energy future. Read the conclusions and six recommendations in the article by Kate Goodwin of the Democratic Society and Thomas de Groot of the Commons Network!
CleanMobilEnergy – A Smart Energy Management System integrating renewable energy and electric vehicles.

Across North West Europe, cities are increasingly investing in renewable energy production and charging infrastructure for electric vehicles. However, the control systems for energy generation, energy utilisation, energy storage and electric vehicle charging work are currently separate from each other. This results in high costs and CO2 emissions due to energy inefficiencies.
Electric vehicles are mostly powered by fossil fuel generated electricity. At the same time, renewable energy is inefficiently utilised because production and demand are not synchronised across the city.
The project CleanMobilEnergy will integrate various renewable energy sources, storage devices, electric vehicles and optimisation of energy consumption through one unique smart energy management system. The development of this intelligent Energy Management System (iEMS) will increase the economic value of renewable energy and significantly reduce CO2 emissions.
The iEMS will assure the smart integration through interoperability based on open standards for data flows and analysis tools.CleanMobilEnergy will make it possible for renewable energy sources to be used locally, so electric vehicles can be charged with 100 % renewable energy offered at an optimum price. Electrical energy from the grid will only be required when prices are low or renewable energy sources are not available, the iEMS monitors and optimises the system 24hours a day, 7 days a week.
One generic transnational iEMS will be adapted to the 4 specific City Pilots, in Arnhem, London, Schwäbisch Gmünd and Nottingham. These pilots range from small towns to large cities. The 4 City pilots cover different types of renewable energy, storage and electric vehicles as well as different contexts and diverse city environments.
The City Pilots will utilise different state-of-the-art storage media in various environments, which are representative of North West Europe and are easily replicated in other cities across Europe. Specifically in London and Nottingham, for example, electric vehicles themselves will be used to power the buildings and depot by using innovative bi-directional chargers controlled by the integrated energy management system iEMS.
In Arnhem, on the other hand, renewable energy will be supplied to ships in the harbour adjacent to its industrial area. These pilots were chosen to represent a wide range of city sizes and environments, which are essential to developing a widely applicable system for future implementation across Europe.
Circular strategies for mitigating surging critical metal demand

One of the biggest challenges for the transition to cleaner energy systems is the vast amount of critical metals required. But where do those metals come from, and what technologies are they needed for?
The Industries Team at Metabolic explored these questions and proposed circular strategies to reduce the critical metals demand significantly. Find out more about the project in the link below.
The challenges in the circular energy transition

The energy transition is in full swing. Besides manpower, it requires a lot of materials, products and infrastructure. Windmills, solar panels, batteries and water pumps contribute fully to this transition, but are still hardly purchased, produced or reused in a circular manner. With the global economy changing and the shortages of raw materials growing, it’s important to look at the materials we use in the energy transition. How can we limit the negative impact of these materials needed for the energy transition?
It's clear that this question is on the minds of several partners. For example, at the Transition Days 2021, the Province of North Holland suggested that a knowledge agenda should be drawn up. In the meantime, our partners AMS Institute and the City of Amsterdam have started a project aimed at the reuse of solar panels in Amsterdam-Southeast and linked this with social issues. Next to that, the companies Pontiflex and Cenex Netherlands (in collaboration with the University of Applied Sciences) are focusing on the reuse of wind turbine components in new bridge structures and EV batteries.
On March 17, Amsterdam Smart City organized a work session during the Demoday Circular & Energy so our partners could discuss their input and vision on the importance of a circular energy transition. Some think it's important to have an ''integrated approach to circularity and energy'', others seek further ''stimulus that enables circular reuse of materials''. But if we want to scale up the energy transition circularly, what obstacles and opportunities do we see together? The challenges and obstacles are mapped for the different physical products via the digital tool Miro. Check out the English version of the Miro board here.
The key challenges raised by the participants:
1. Not all procurement procedures allow for circular material use or are limited to steel and concrete. Or requirements and criteria do not match.
2. Local and regional logistics in relation to transport and labor costs.
3. The business case: often a low financial return and therefore less attractive to the market. Practice shows that to be able to experiment, subsidy or other funding is needed.
4. Laws, regulations and certification of circular products stand in the way. Often the same norms and standards must be applied as for new products.
5. Education to encourage a new generation of students to work more with biobased and circular materials in projects
Now that the obstacles are visible, the challenge is to find a common approach. Through a follow-up session, Amsterdam Smart City will invite the partners again to think about the next steps. In the end we need each other to take the circular energy transition one step further.
If you have any thoughts on this topic or have a related question for us, please let us know in the comments or send an email to francien@amsterdamsmartcity.com.
Marktconsultatie energievoorziening Amsterdam-West: de resultaten

De stad Amsterdam groeit hard, de samenleving digitaliseert én we willen zo snel
mogelijk overstappen op duurzame energiebronnen. Deze factoren samen veroorzaken letterlijk spanningen op het elektriciteitsnet, onder andere in Amsterdam-West.
In het voorjaar van 2021 organiseerde de gemeente Amsterdam daarom samen met netbeheerder Liander een marktconsultatie. Het doel: creatieve en innovatieve ideeën ophalen om ons elektriciteitsnet zo flexibel, efficiënt en toekomstbestendig mogelijk te maken.
Hieronder vind je een greep uit de behaalde doelen en resultaten:
· Het bedrijfsleven denkt oplossingsgericht mee over de uitdagingen rondom de
elektriciteitsvoorziening
· Verkenning en inventarisatie van technieken die een bijdrage kunnen leveren aan het
versterken van ons elektriciteitsnet
· Inzicht in de laatste stand van zaken betreffende bekende technieken
· Update van actieve marktpartijen op het gebied van flexibiliteit
De volledige terugkoppeling van de marktconsultatie vind je via de link onder dit artikel.
Vervolgstap: voorbereiding aanbestedingsproject
De marktconsultatie heeft er mede toe geleid dat netbeheerder Liander voldoende kansen en mogelijkheden ziet om de uitdagingen rondom de elektriciteitsvoorziening in Amsterdam-West succesvol aan te pakken. Het bedrijf is daarom gestart met de voorbereiding van een aanbestedingstraject.
Bijeenkomst aanbesteding Westhaven
In het verzorgingsgebied van verdeelstation Westhaven is sprake van congestie. Als tijdelijke oplossing zal Liander in dit gebied congestiemanagement toepassen totdat het netwerk verzwaard is. Om bestaande en nieuwe klanten, dienstverleners en marktpartijen te informeren over het oplossen van de congestieproblematiek en de aanstaande aanbesteding, organiseert Liander een informatiebijeenkomst.
U bent welkom op woensdag 23 maart van 15-17 uur in de PRODOCK-ruimte van Port of Amsterdam (Moezelhavenweg 9, 1043 AM Amsterdam). Met vragen over de bijeenkomst kunt u terecht bij Stef Lammers (stef.lammers@alliander.com).
Consultation on energy supply in Amsterdam-West: the results

The city of Amsterdam is growing fast, society is digitizing and there is an urgency to switch to sustainable energy sources as soon as possible. Together, these factors are pushing the electricity network to its limits, also in Amsterdam-West.
In the spring of 2021 the City of Amsterdam, together with grid manager Liander, organized a market survey. The aim was collecting creative and innovative ideas to make the electricity network in Amsterdam as flexible, efficient and future-proof as possible.
Below is a selection of the goals and results that were reached:
· The business community agreed to think along solution-oriented lines about the challenges surrounding the electricity supply
· An exploration and inventory of technologies that can contribute to strengthening our electricity network was made
· Insight into the latest state of affairs regarding known techniques was gathered
· An update of active market players in the field of flexibility was provided
All information about the market consultation can be found here
Next step: preparation of the tender
One of the results of the market consultation was that grid manager Liander now sees sufficient opportunities and possibilities to successfully tackle the challenges surrounding the electricity supply in Amsterdam-West. The company has therefore started preparing a tender process.
Meeting about Westhaven tender
There is congestion in the catchment area of Westhaven distribution station. As a
temporary solution, Liander will apply congestion management in this area until
the network capacity is enhanced. Liander is organising a meeting to inform
existing and new customers, service providers and market parties about solving
the congestion problem and the upcoming tender process.
You are kindly invited in the PRODOCK room of Port of Amsterdam (Moezelhavenweg 9, 1043 AM Amsterdam) on Wednesday 23 March from 3-5 pm. If you have any questions regarding the meeting, please contact Stef Lammers (stef.lammers@alliander.com)
De duurzame toekomst van Amsterdams afvalwater

Als je de wc doortrekt, denk je waarschijnlijk niet na over wat er met het water gebeurt. Maar hier gaat een hele wereld achter schuil! En er wordt hard aan gewerkt, om die verborgen waterwereld duurzamer te maken. Als innovatietechnoloog bij Waternet houdt Enna zich bezig met het ontwikkelen van slimme afvalwatersystemen, en wij van De Gezonde Stad interviewden haar.
Wat is jouw droom voor Amsterdam?
“Dat water voor Amsterdammers meer waarde heeft. Dat we het meer respecteren. Nu is het zo vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt, zoveel en wanneer we maar willen. En we gaan naar het toilet, of onder de douche, of zetten de afwasmachine aan, en voor de bewoners is het water weg. Het zou fijn zijn als de hele cyclus meer circulair is. Dat afvalwater niet langer iets is wat vies is, maar dat we het gaan zien als een grondstof die we graag willen hergebruiken. Wat nou als je bij de bouwmarkt een toilet kan kopen die jouw urine apart houdt en daar meststof uithaalt die je zelf in je tuin kan gebruiken of af kan geven alsof het een statiegeldsysteem is. Dan krijgt het zoveel meer waarde.”
Lees op onze website het hele interview en leer de verborgen waterwereld kennen!
Some of the most inspiring projects of 2021 during our 14th Demoday!

On December 14 2021, we had a very special demo day. Of course, it was the last of the year. As the Amsterdam Smart City core team, we are very proud of all the collaborations our partners and community started and that's why we wanted to highlight a few of them. To give the demoday a typical Christmas vibe, the pitchers had a 'gift' for the participants: their lessons learned that everyone could benefit from. And the participants had a gift in return: answers to the questions of the pitchers. In short, a demo day with new projects, questioning and sharing insights!
Responsible Sensing Lab and Drones
Hidde Kamst of the City of Amsterdam tells the participants about the Responsible Sensing Lab, a collaboration between the municipality and AMS Institute. This Lab works on the implementation of (social) values in technology in the city. Cameras and sensors in public space can put values such as privacy and anonymity under pressure. The Responsible Sensing Lab researches and designs alternatives. This also applies to the subject of Responsible Drones. A group of civil servants, companies and knowledge institutions worked on a vision on the responsible use of drones. The subjects 'proportionality', 'communications' and 'rules of the game' were discussed.
Hidde’s lessons learned: behind the scenes there are many parties working on drones, but the involvement of residents and civil society is low. It is important to change this because drones can have a big impact on our society. In addition, it is a complex topic where more research is needed. Hidde's request for help 'How do you convey the urgency of a subject that is important, but not yet urgent?' was very recognizable for the participants. A selection of their ideas: repeat the urgency over and over again, visualize the urgency, use storytelling and name the risks.
Shuttercam and Measuring Public Space
Pitch 2 had a big link with Hidde's story. Tom van Arman does various sensing projects on the Marineterrein, also covered by the Responsible Sensing Lab. An example is the Shuttercam, a camera that citizens can put on or off. In this way they can have an influence on the technology in the city. We start Tom's pitch with a question to the participants. Do they find it important that we measure a lot and collect data to improve the city or would they rather see more privacy for residents? A question that provokes discussion.
Tom has been engaged in measuring and testing in the public space for years, with an important role for public values. That's why he learned a lot of lessons: make sure you take the time to get legislation in order, take vandalism into account, do everything you can to make your work understandable for citizens. And a very nice one to remember: a hot camera attracts many insects. They block the image or get into the devices. One of the best tips he got from the participants: let passers-by write down what they see. That way you can get great feedback.
Braking energy and Pilot OV E-hub
André Simonse from Firan (Alliander) introduced us to the 'braking energy' issue, or as it is now is called: the OV E-hub pilot. This started as a search with partners such as AMS Institute, Arcadis, the City of Amsterdam, the
VRA and Alliander. Now the process evolved into a collaboration between Strukton Rail, Hedgehog Applications and Firan. Big cities can no longer cope with the increasing demand for sustainable energy. This makes it more difficult to access mobility hubs, such as stations, to provide electricity. It is therefore important to use existing energy smartly.
The lessons learned in this pitch were about taking action. Although talking is important for ideation and understanding and trusting each other, the art is to work together on a targeted plan for implementation. André's request for help was on how to organize political support. Willem from the City of Amsterdam wants to be part of the initiative and can help to achieve official support.
Social side of hubs
Willem van Heijningen of the City of Amsterdam took the floor to tell us more about its hub mission. A hub can organize mobility in an effective way. Together with others, he is looking how Q-park Europarking in the center of Amsterdam can be transformed to a hub. Think of shared mobility, charging cars and logistics, while preserving the monumental character of the city. Hearing the word ‘hub’, many people will think of a place to connect different forms of mobility. But it is also about energy. At some point, vehicles, vessels or even drones will come by. Since we want to get rid of fossil fuels, a hub will also become the place where these forms of mobility are charged. The success or failure of hubs is all in the hands of people. It depends on their behavior whether hubs will be useful. Until now, they have got too little attention. T
his is where Willem could use some help: What is needed to bring the social aspect of hubs further? How does the hub prove its effectiveness towards humans? A selection of the answers from the group: investigating the needs of the residents, connect with existing social initiatives in the city, involve local entrepreneurs.
ArenAPoort LIFE
Else Veldman and Hans Roeland Poolman from AMS Institute took us on a tour to their Southeast Energy Lab. This is a collaboration to accelerate sustainability in the southeast of Amsterdam through practical research, meetings and concrete projects. One of the current projects is the LIFE project, an open platform to plan energy supply and demand in a smarter, inclusive way. An enormous ambition that is driven by partners such as Johan Cruijff ArenA, Alliander, Spectral, CoForce and the Utrecht University. AMS Institute is committed to ensuring this platform is not only a technical contribution to the energy transition, but also provides social value to the inhabitants of South-East.
Hans and Else asked the network to think about the latter. The result was a tidal wave of tips to involve residents: co-develop communication strategies such as storytelling and visualization, pay attention to the result, the dream, show what it means to participate in the process, and above all, invest time.
New narrative for the energy transition
The last pitch was about the New Narrative where Kennisland and What Design Can Do on behalf of RES Noord-Holland have been working on. Dave van Loon from Kennisland told us that a new story about the energy transition is being developed to move away from the negative image, people's concerns and to give a new impulse to the energy transition. This narrative is based on a design thinking process. Subsequently, the organizations developed building blocks to focus on:
- a shared sense of urgency
- a positive future perspective
- inspiration by concrete and recognizable examples and success stories
- a sense of pride
- a way to take of action
Dave's request for help was for a reflection on this process. And the reactions were praising. On the one hand, the feedback focused on how to make the story as concrete as possible for the target groups and on the other hand on reaching the masses, while incorporating those who are left behind.
The next demoday will take in place in February or March. Do you have a nice story to tell or would you like to join as audience? You are more than welcome! Drop a line below to let us know!
Amsterdam Smart City End-of-year-Demoday

Demodays are part of our innovation process and intended to boost the progress of the various innovation projects, put requests for help on the table, share dilemmas and involve others in your projects or challenges. We host them every 8-10 weeks.
Invitations are sent but we're always open to adding a few new names to the list.
During Demo days, community members pitch projects and ask for input. In small groups we work on concrete questions. All in a very positive, open and cheerful vibe.
This time on the agenda:
Pitches:
- Responsible Sensing Lab & Responsible Drones
- Public Eye / Shuttercam
- Pilot Regenerative Braking
- Social functions of neighbourhood hubs
- ArenApoort LIFE
- What Design Can Do
Want to join? Have a question? Let’s hear it in the comments!
Smart Energy Systems: een integrale en schaalbare weg naar duurzame bedrijventerreinen

Door de bedrijven op bedrijventerreinen samen te laten werken aan integrale verduurzaming kan er op grote schaal duurzame energie opgewekt worden en CO2-uitstoot voorkomen worden. Samen met Greenchoice werken we aan een slim nieuw product: Smart Energy Systems.
CO2-uitstoot, onbenutte daken en netcongestie
Bedrijventerreinen zijn grootverbruikers van elektriciteit en bieden met hun grote dakoppervlakten ongekende mogelijkheden voor duurzame energieopwek. Toch wordt er op dit moment nog lang niet maximaal ingezet op de verduurzaming van deze gebieden. En als het al gebeurt, wordt kennis en kunde niet gedeeld, en worden oplossingen niet integraal op het hele terrein uitgevoerd. In plaats van samenwerken wordt er ingezet op de verduurzaming van één pand zonder te kijken naar de mogelijkheden om samen te verduurzamen, waar dan ook het teveel aan opgewekte energie teruggeleverd wordt aan het energienet. Dat verergert de al bestaande problemen met netcongestie.
Smart Energy Systems
In Smart Energy Systems hebben deelnemende bedrijven de keuze uit een ‘menukaart’ aan maatregelen. Daarop staan opties variërend van het plaatsen van zonnepanelen tot inzicht in verbruik tot het timen van je verbruik met je eigen opwek. Door die integrale aanpak en omdat meerdere bedrijven op het terrein tegelijkertijd verduurzamen kan er meer en sneller worden verduurzaamd.
Plug and play
Vanaf eind oktober begint de pilot bij drie bedrijventerreinen. De verwachtingen zijn hoog. Niet alleen voor de deelnemende bedrijventerreinen, maar ook voor toekomstige deelnemers. Door de ontwikkelingen op de markt goed in de gaten te houden en een vinger aan de pols te houden bij de pilotpartijen werken we aan de uitbreiding van de menukaart met nog meer duurzame en rendabele maatregelen, een gepersonaliseerde roadmap per terrein en een kopieerbare standaard voor nog meer impact.
Restwarmte Noord-Hollandse industrie kan hele provincie verwarmen

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland onderzoek gedaan naar de hoeveelheid beschikbare restwarmte in de Noord-Hollandse industrie. Het onderzoek geeft een eerste indicatie van hoeveel warmte er in Noord-Holland nu nog via industriële schoorstenen de lucht in gaat en hoeveel warmte er via het koelwater op het oppervlaktewater wordt geloosd. Met deze gegevens kunnen gemeenten en warmtebedrijven hun plannen voor nuttig hergebruik van restwarmte verder vormgeven.
Bijna alle relevante bedrijven in beeld
65 bedrijven in onder meer de energiesector, de chemische- en voedselindustrie, en afvalverwerkende bedrijven zijn meegenomen in het onderzoek. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de potentiële restwarmte. Hiermee zijn dus nagenoeg alle relevante industriële bedrijven in Noord-Holland in beeld. Of de warmte daadwerkelijk gebruikt kan worden voor verwarming van woningen is afhankelijk van onder meer de temperatuur en de afstand tot een warmtenet.
Gratis ophalen
Per 2022 komt er met de Wet Collectieve Warmtevoorziening een stimulans voor het gebruik van restwarmte in de gebouwde omgeving: producenten van restwarmte moeten deze dan gratis beschikbaar stellen aan energiebedrijven.
Stay up to date
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.