Gert Roskammer

Activity

  • 4
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Gert Roskammer, Community Manager at Future City Foundation, posted

Top dag – Trots op projecten dag in Breda

Featured image

Ben je bezig met opgaven in het fysieke of sociale domein? En geïnteresseerd in hoe digitalisering hieraan een bijdrage kan leveren? Of wil je juist in gesprek over de ethische kant van data en slimme steden?
Mis dit festival voor de slimme stad dan niet! Op 14 september geven we een vervolg aan de succesvolle Nederlands-Vlaamse samenwerking tijdens de Trots op projectendag in het bruisende Chassé Theater in Breda.
Meld je nu al aan als deelnemer
Wat kun je verwachten?
– Samenwerking met Vlaanderen: Verken de nauwe samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op het gebied van slimme steden. Ontdek gedeelde uitdagingen, innovatieve oplossingen en kansen voor grensoverschrijdende (Europese) samenwerking.
– Praktische workshops: Leer van de besten in het vak en ontdek hoe je de nieuwste technologieën kunt toepassen in de praktijk. Verken concrete voorbeelden, zoals het succesverhaal van Hazeldonk in Breda of leer hoe je een digital twin kunt inzetten om slimme steden te ontwikkelen.
– Ontdek inspirerende projecten: Laat je inspireren door de meest innovatieve projecten die momenteel in slimme steden plaatsvinden. Van duurzame mobiliteit tot veiligheid door drones of digitale balans, ontdek hoe deze projecten het leven van stadsbewoners verbeteren.
– Netwerkmogelijkheden: Maak kennis met gelijkgestemde professionals, beleidsmakers en experts op het gebied van slimme steden. Bouw waardevolle relaties op, deel ervaringen en creëer nieuwe kansen voor samenwerking
Dat doen we samen met Bredata, onze gastvrouw voor deze prachtige dag. We leren vanuit Breda over Nederland en Vlaanderen en vanuit Nederland en Vlaanderen over Breda. Want we werken ook samen met onze Vlaamse vakgenoten en voor Vlaanderen en Nederland samen. In totaal wonen hier 24 miljoen mensen in een van de dichtsbebouwde delen van de wereld. De opgaven in het fysiek en sociaal domein in het gebied zijn vergelijkbaar, de oplossingsroutes zijn soms op een inspirerende manier verschillend. De manier waarop digitalisering wordt ingezet ook. En dat biedt kansen om van elkaar te leren en samen te werken.
Die kansen zijn er omdat we buurlanden zijn, maar ook omdat we allebei zijn van de EU en daar zowel inhoudelijk als zakelijk kansen liggen die we kunnen benutten. Bijvoorbeeld door samen te werken in Europese projecten. Dat doen we in Breda, de stad die gelegen op de grens van Nederland en Vlaanderen, de bruggenbouwer kan zijn tussen deze twee markten.
Laat deze kans niet liggen om deel te nemen aan dit inspirerende evenement waar Nederland en Vlaanderen samenkomen. We kijken ernaar uit je te verwelkomen op de Trots op projectendag!
Bekijk hier het volledige programma met deelsessies (wijzigingen voorbehouden)
9.00 uur – Inloop
10.00 uur – Welkom op de Top Dag
10.15 uur – Workshops – ronde 1
11.00 uur – Workshops – ronde 2
11.45 uur – Pauze
12.00 uur – Workshops – ronde 3
13.00 uur – Netwerklunch
14.00 uur – Workshops – ronde 4
14.45 uur –  ‘De lieve slimme stad’, over hoe ethiek basis moet zijn het slimme Breda – Lezing door wethouder Daan Quaars.
15.30 uur – Cabaretier Jan Jaap van der Wal over de slimme stad in Nederland en Vlaanderen
16.00 uur – Netwerkborrel
Deelsessies
In elke deelsessieronde is de keuze uit vier zalen met elk kun eigen thema en workshops. Die binnenkort bekend worden gemaakt. Thema’s zijn:
🟢 Groen (over biodiversiteit, luchtkwaliteit, circulariteit en energie)
🚩 Grenzeloos (over Europese samenwerking, ecosystemen, de expo in Barcelona en ethiek)
❤  Gastvrij (over inwonerparticipatie, druktemanagement, mobiliteitsvernieuwing en toegankelijkheid)
🌟 Showcase Hazeldonk (over onder veel meer drones, digital twins en verkeerssensoren)
👀 Gezien (over hoe je inzicht krijgt)
Bekijk hier het volledige programma met deelsessies (wijzigingen voorbehouden)
 
Meld je aan als deelnemer

Gert Roskammer's picture Conference on Sep 14th
Gert Roskammer, Community Manager at Future City Foundation, posted

City Deal Showcase Sittard-Geleen | ‘Slimme’ ontmoetingen en activiteiten in de ‘tuin van morgen’

Featured image

Hoe wakker je burgerparticipatie aan met behulp van slimme technologie? Hoe zet je digitalisering en technologisering in voor ontmoetingen tussen inwoners? 

De Zeeheldenbuurt in Sittard-Geleen is het unieke voorbeeld hoe je burgerparticipatie combineert met de slimme stad. Wil je de slimme stad in de praktijk ervaren? Bezoek samen met ons de Zeeheldenbuurt meld je aan voor de Showcase excursie op 29 juni 2023 van 13.00 uur – 16.00 uur. 
Meld je aan
 
Let op! We gaan na een ontvangst met vlaai de wijk in, daarom kunnen maar 30 mensen meedoen aan de showcase excursie. Dat betekent vol = vol, dus meld je snel aan! 

En heb je zelf een innovatief idee of ken je een innovatief idee over burgerparticipatie en het bevorderen van ontmoeting in de wijk?

Meld je aan voor het pitchcarrousel

Datum en tijd: 29 juni 2023 van 13.00 tot 16.00 uur
Locatie: volgt (In de Zeeheldenbuurt). 

Deze showcase maakt deel uit van het programma van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Wil je een overzicht van alle evenementen die vallen onder de City Deals ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en ‘Slim Maatwerk’? Klik hier.

Gert Roskammer's picture Meet-up on Jun 29th
Gert Roskammer, Community Manager at Future City Foundation, posted

City Deal Showcase Deventer | Samen werken aan Digitale Technieken voor de Fysieke Leefomgeving

Featured image

Hoe zet je digitalisering en data in voor de stedelijke leefomgeving met een digital twin? En hoe zorg je ervoor dat iedereen daar dan (veilig) mee aan de slag kan?
Dit zijn een aantal van de grote vragen waar de bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties in Stadscampus de Kien in Deventer gezamenlijk aan werken. Je ontdekt tijdens deze showcase op 7 juni 2023 de digital twin van de Kien en ontmoet de mensen erachter. Aan de hand daarvan onderzoek je hoe jij aan de slag kunt gaan met data, zowel boven als onder de grond.

De Kien is de stadscampus van Deventer waar ondernemers van verschillende bedrijven en studenten samen optrekken in de digitale transitie. De digital twin van de Kien is tevens een van de showcases van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.


Hoe zet je digitalisering en data in voor het verbeteren van de stedelijke leefomgeving? En hoe zorg je ervoor dat iedereen de tool begrijpt? We gaan op zoek naar antwoorden op Stadscampus de Kien in Deventer!
Wil jij ervaren hoe je datagedreven werken en digitale technieken, zoals een digital twin, inzet voor de fysieke leefomgeving? Kom dan op 7 juni 2023 naar Deventer en doe mee met <strong>De Kien experience</strong>. Deze dag staat in het teken van inspireren, activeren en verbinden van kennis en kunde rondom <strong>digitale technieken voor de fysieke leefomgeving</strong>.

Onze enthousiaste dagvoorzitter Rik Zeeuwen neemt je deze dag mee door het programma. Met verschillende activiteiten en toonaangevende sprekers, zoals wethouder <strong>Liesbeth Grijsen</strong>, wethouder van de gemeente Deventer, activistische ondernemer Ruud Koornstra en <strong>Caspar de Jonge</strong>, programmanager bij het ministerie van IenW. En uiteraard ga je het gebied in met excursies en bezoeken aan de verschillende locaties in het gebied. Daar deelt De Kien haar lessons learned en opbrengsten van de projecten Digital Twin, Kienergy en de fysieke transitie naar een stadscampus. Uiteraard is er genoeg tijd om te netwerken en kun je ervaren hoe digitale technieken onze wereldbeelden vormen.

Meld je nu aan.

Programma
10.00 uur: Opening van het programma door dagvoorzitter Rik Zeeuwen
10.05 uur: Opening door Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer)
10.15: Showcase De Kien - Stadscampus en digitale technieken fysieke leefomgeving
10.30: De stedelijke transformatie van De Kien met behulp en gebruik van Digital Twin
10.45 uur Korte toelichting vervolg ochtend
10:45 uur: Pauze
11.00 uur : Deelsessies:
Deelsessie 1: Energietransitie: Kienergy 
Data speelt een steeds centralere rol binnen bedrijven, gemeentes en ons persoonlijke leven. Maar hoe kan je data gebruiken voor een maatschappelijk doel? Bas Jan Kylstra (Topicus) en Erwin Bisschop (Inversable) nemen jullie mee in hoe zij data gebruiken om de warmtetransitie te versnellen binnen het platform Kienergy. Ze laten zien hoe zij hun data verzamelen, hoe deze data bewijst welke maatregelen werken (en welke niet) en hoe de data kan worden ingezet om mensen te motiveren. Hiermee maken ze met behulp data een positieve impact op de maatschappij!

Deelsessie 2: Digital Twin als fundament voor het integrale ontwerpproces van de fysieke leefomgeving
De Kien heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een datafundament voor een integrale digital twin*. Graag nemen we je mee in de mogelijkheden van integraal ontwerpen en de meerwaarde van een digital twin in de verschillende fases van ontwerp tot beheer. Welke kansen biedt dit voor jouw werkgebied en hoe kun je een opgave, zoals hittestress of wateropslag dan het beste in een proces vormgeven?
*Bekijk deze video om een impressie te krijgen van een Digital Twin.

 Deelsessie 3: Samenwerken aan een ‘Smart Bridge for the Future’
Een kijkje achter de schermen bij het project ‘Smart Bridge’ in de Kien. In de Kien werken we samen met gemeente, ingenieursbureaus en onderwijs (triple helix) aan de ontwikkeling van een nieuwe verbinding over de stadsgracht. Smart in deze fase is dat het samenwerken al helemaal vanaf het begin plaatsvindt. De resultaten van de opdrachten die de studenten onder begeleiding van de Kien partners uitvoeren zijn steeds de volgende stap in het proces. Tijdens deze sessie gaan we het gebied in. Aan de hand van een galerij loop je langs de analyse, visie en schetsontwerpen van de toekomstige slimme en duurzame verbinding.

12.00 uur: Lunch
13.15 uur: <strong>Lezing door Ruud Koornstra**
14.00 uur: Paneldiscussie met o.a. Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer), Caspar de Jonge (ministerie van IenW) en Jan-Willem Wesselink (Future City Foundation)
14.30 uur: Pitchcarrousel met bedrijven die koploper zijn op gebied van datagedreven werken
15:15: Pauze
15.45: Deelsessies

Deelsessie 1: Grounded by data: Data, informatie en kennis voor klimaat in de Kien.
Data, informatie en kennis zijn het fundament voor effectief omgaan met klimaatverandering. In deze sessie zal Geert Roovers – lector Bodem en Ondergrond bij Saxion – je meenemen in de behoefte aan deze data, informatie en kennis. Samen met studenten van het Smart Sollution Semester van Saxion gaan we in deze interactieve sessie op zoek naar jouw behoefte aan data, informatie en kennis voor het omgaan met klimaatopgaven.
Deelsessie 2: Samen werken met data 
Digitalisering verandert onze wereld en datagedreven werken wordt steeds belangrijker. We moeten slimmer en effectiever werken om alle opgaven en transities aan te kunnen. Al was het maar omdat er onvoldoende mensen zijn om straks al dat werk te doen. Digitalisering vraagt niet alleen om verandering binnen organisaties, maar ook een andere samenwerking tussen die organisaties. Jan Willem Wesselink zal op het podium in gesprek gaan met sleutelfiguren uit de Kien met een uitgesproken visie op dit vraagstuk. Uiteraard gaan ze hier ook graag over in gesprek met de zaal. (geen max personen)
Deelsessie 3: Hackathon 'Digital Twin meets Smart Bridge’ Deze sessie naar de Foyer (VR kan in de Brasserie de hele dag)
Met de informatie van de ochtend en inspiratie van de sprekers is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe maken we de verbinding over de stadsgracht smart? Welke aspecten van ontwerp tot beheer en van gebruikersparticipatie tot omgevingsinformatie zijn waardevol om in de digital twin van de Kien te visualisatie voor verschillende doelgroepen? Tijdens deze brainstormsessie werken we multidisciplinair samen. Verschillende expertises en samen als bedrijfsleven, overheden en onderwijs. Jongprofessionals en ervaren senioren. Samen ga je aan de slag in deze sessie!
16:30 -17:30 Napraten onder genot van een drankje
Meld je aan als deelnemer

<strong>Datum en tijd:</strong> 7 juni 2023 van 9.30 uur - 17.00 uur.
<strong>Locatie:</strong> Stadscampus De Kien, Schouwburg Deventer, Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer.

Deze showcase maakt deel uit van het programma van de City Deal 'Een slimme stad, zo doe je dat'. Wil je een overzicht van alle evenementen die vallen onder de City Deals 'Een slimme stad, zo doe je dat' en 'Slim Maatwerk'? Klik hier.  

Gert Roskammer's picture Meet-up on Jun 7th
Gert Roskammer, Community Manager at Future City Foundation, posted

Slimme Stad Parade 2023 - 25 mei 2023 in Den Bosch

Featured image

Er zijn zoveel smartcity-initiatieven dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet. En daarom brengen we op 25 mei 2023 in  's-Hertogenbosch alle bomen bij elkaar. Wil je weten welke innovatieve smartcity-initiatieven er zijn die bijdragen aan een leefbare en slimme en sociale stad? Dan mag je de Slimme Stad Parade op 25 mei in het provinciehuis van Noord-Brabant in 's-Hertogenbosch niet missen!

Tijdens dit unieke evenement krijg je de kans om kennis te maken met alle smartcity-initiatieven in Nederland en Vlaanderen. Ontdek welke slimme oplossingen er zijn voor het sociaal domein en hoe we de verstedelijkingsopgaven van de toekomst kunnen oppakken. En leer wat digitalisering en technologisering betekent voor de maatschappelijke opgaven van vandaag.

Dus, wil je weten welke smartcity-initiatieven er zijn die bijdragen aan een betere wereld? Wil je het hele bos kunnen overzien? Kom dan naar de Slimme Stad Parade op 25 mei in het provinciehuis van 's-Hertogenbosch en laat je inspireren!

We starten om 11.00 uur met het officiële programma met een welkomstwoord door de provincie Noord-Brabant en de voorzitters van de twee stuurgroepen. Daarna volgen er pitches tot in de middag. Om 14.45 uur hebben we een theoretische break met professor Albert Meijer over hoe je innovatieve samenwerkingen opschaalt. Een onderwerp dat heel belangrijk is voor beide City Deals en alle andere smartcityinitiatieven.

Klik hier voor het hele programma.
Aanmelden voor de Slimme Stad Parade

Datum: 25 mei 2023, 10.00 - 17.00 uur (inloop 10.00- 11.00 uur). Aansluitend is er een smartcityfeest, waarvan de locatie nog bekend wordt.
Locatie: Provinciehuis 's-Hertogenbosch, Brabantlaan 1, 5216 TV 's-Hertogenbosch.
<strong>Kosten</strong>: Deelname aan de Slimme Stad parade is gratis, voor het feest en eten rekenen we een betaalde toegang.
Wil je op de ochtend van het evenement een badge ontvangen?* Meld je dan aan via de volgende link.

Aanmelden voor de Slimme Stad Parade
 
Praktische informatie
Parkeren: Je kunt het beste parkeren bij Transferium Pettelaarpark. Vanaf het Transferium is het ongeveer 10 minuten lopen naar het Provinciehuis. Meer info is te vinden op denboschregion.nl
OV: Vanaf het station 's-Hertogenbosch reis je of met een OV-fiets of met de bus. Bekijk hier alle bussen.
 
* Meld je je lastminute (vanaf 9.00 uur op woensdag 24 mei 2023) aan of meld je je ter plekke aan? Dan schrijven we je handmatig in met een blanco badge.

Gert Roskammer's picture Conference on May 25th