BouwLab

undefined logo

BouwLab R&Do is an official Smart Industry Fieldlab and Living Lab in the Amsterdam Metropolitan Area where (SME) companies from the construction sector experiment, co-create, research and test new business models, innovative technology and new ways of construction. BouwLab is the perfect testing ground to get started immediately, without any rules, with the latest technology for further digitalization and industrialization of the complete construction chain. BouwLab is for architects, suppliers, construction companies and everything in between.

Website

Activity

  • 11
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner Digitale Fitheid

Vanuit het programma van de EDIH Digital Hub Noordwest organiseren BouwLab R&Do en 3D Makers Zone weer een Innovation Dinner.
In een wereld waar we allemaal werken met een scherm, is het belangrijk om stil te staan bij ‘hoe’ we daarmee werken. Hoe verwerken we informatie? Hoe slaan we informatie op? Hoe voorkomen we een overload aan mails en data? En hoe zorgen we ervoor dat we efficiënt blijven in een steeds digitaler landschap?
Om organisaties en hun medewerkers hierin te ondersteunen, heeft de overheid samen met verschillende partners de Maand van de Digitale Fitheid gelanceerd. Deze jaarlijkse campagne in maart richt zich op de digitale vaardigheden van de 4 miljoen keniswerkers in Nederland.
Samen met Martijn Aslander, een van de initiatiefnemers van deze campagne en auteur van onder andere ‘Ons werk is Stuk’, nemen we je mee in de wereld van digitale fitheid en de vijf essentiële pijlers:

  • Digitaal bewustzijn
  • Digitale Hygiëne
  • Digitale vaardigheden
  • Persoonlijk kennismanagement
  • Persoonlijke groei met hulp van technologie
Lecture / presentation on Feb 26th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner Arbeidsproductiviteit

𝐈𝐧𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 '𝐕𝐞𝐫𝐡𝐨𝐠𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐞𝐢𝐭 𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐀𝐈'– 𝐖𝐨𝐞𝐧𝐬𝐝𝐚𝐠 𝟏𝟑 𝐧𝐨𝐯𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫

Ben jij actief binnen het MKB en wil je meer leren over hoe je AI eenvoudig en betaalbaar kunt inzetten om je bedrijfsprocessen te verbeteren? Kom dan naar ons volgende Innovation Dinner!

Dit keer met André Gerver als spreker. André is expert op het gebied van technologische innovatie, machine learning en artificial intelligence, vervult de rol van kwartiermaker voor het kernlectoraat Smart Industry én is programmaleider voor EDIH Digital Hub Noordwest.

Tijdens deze avond deelt hij praktische inzichten over:
✅ Toegankelijke AI-tools voor automatisering van repetitieve taken
✅ Inspirerende voorbeelden van bedrijven die al succes boeken met AI
✅ Manieren om je team te ontlasten zonder groot budget of technische kennis
✅ Hoe AI kan helpen om productief te blijven in een snel veranderende digitale wereld

Het Innovation Dinner is speciaal voor directeuren, ondernemers, HR-managers en leidinggevenden die de arbeidsproductiviteit binnen hun organisatie willen verhogen.

Wil je je aanmelden? Ga naar onze website of stuur een mail naar sem@bouwlab.com.

📍 Locatie: 3D Makers Zone/BouwLab R&Do, Oudeweg 91-95, Haarlem (gratis parkeren)
🕒 Tijd: Inloop vanaf 17:30 uur, diner van 18:00 – 20:00 uur

Let op: deelname is beperkt, we maken een selectie om ervoor te zorgen dat deelnemers optimaal profiteren van relevante connecties.

Lecture / presentation on Nov 13th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner - Materialen

🔔 Het Innovation Dinners seizoen is weer van start! 🔔

Op woensdag 16 oktober is de aftrap van ons nieuwe seizoen! Dan organiseren Bouwlab en 3D Makers Zone vanuit het programma van EDIH weer de bekende Innovation Dinners.
We gaan verder met het inspirerende thema waar we gebleven waren: <strong>Materialen</strong>.
Deze keer verwelkomen we twee experts die hun visie delen over de toekomst van klimaatneutrale materialen en innovatieve bouwtechnieken:

<strong>Jan Willem Slijkoord</strong>, entrepreneur in klimaatneutrale materialen en moleculaire recycling van plastics, deelt zijn visie op het oplossen van het verpakkingsafvalprobleem. Wat is het échte probleem, en hoe kunnen we composieten recyclen en ontmantelen?

<strong>Eric Geboers</strong>, oprichter van <strong>Concr3de</strong>, vertelt over hun revolutionaire technieken voor het 3D-printen van steen en hout. Geen houtgranulaat, maar een volledig nieuwe methode met veelbelovende resultaten!

📅 <strong>Wanneer</strong>: Woensdag 16 oktober, 17:30 - 20:00
📍 <strong>Waar</strong>: 3dmz / Bouwlab, Oudeweg 91-95, Haarlem
🎟️ <strong>Deelname</strong>: Kosteloos

Schrijf je nu in via https://bouwlab.com/innovation-dinner-materialen/ of mail sem@bouwlab.com bij vragen.

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen! 🙌

Lecture / presentation on Oct 16th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner - Biobased bouwen

Het is allang geen modewoord meer. Mycelium. Nu deze schimmeldraden steeds meer hun weg vinden in onze bouwwereld, willen wij weten: wat zijn de voor- en nadelen ervan? En wat kun je er, naast isoleren, nog meer mee?

Biobased appartementencomplex
Tijdens het gratis toegankelijke, informele Innovation Dinner van 19 mei willen we van gedachten wisselen over de potentie van 100% biobased bouwen. Rob Buren en Reyer Witteveen presenteren de inzichten die zij opdeden in de 1ste fase van de BouwLab-studie naar een biobased appartementencomplex. Hans Borra en Roland van Driel vertellen u alles wat u wilt weten over het toepassen van mycelium. Tot slot zal architectenbureau RU+PA u inspireren met de mogelijkheden die zij zien voor dit biobased bouwmateriaal. Dit doen ze onder meer aan de hand van hun mock-up voor een hoogbouwelement, dat door Vianen is geproduceerd conform de uitgangspunten van de studie. Uw kritische feedback nemen we graag mee naar de 2de fase: een gevalideerd en realiseerbaar ontwerp.

Sandwichtpaneel
De bouwsector is al een tijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en toepassingen om de bouw te verduurzamen. Met de komst van mycelium als bouwmateriaal kan er een goede stap gezet worden naar het verminderen van de CO2-uitstoot. Ondanks verschillende testen en projecten zijn ‘bakstenen’ van mycelium nog niet sterk genoeg voor het échte constructieve werk. In combinatie met hout kunnen we wel tussenwanden en prefab gevelelementen maken. De nieuwe ontwikkelingen van de CarbonBrix en het sandwichpaneel van Hans Borra en Roland van Driel stemmen absoluut hoopvol.

Het Innovation Dinner wordt georganiseerd in samenwerking met EDIH Digital Hub Noordwest. We streven naar een evenwichtige verdeling van deelnemers vanuit overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Om deze reden kan het zijn dat je registratie voor dit Innovation Dinner niet automatisch leidt tot deelname. Wij behouden wij ons het recht voor om een selectie te maken van deelnemers, gebaseerd op criteria die het beste aansluiten bij de doelstellingen van ons Innovation Dinner.

Lecture / presentation on Jun 19th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

C the Future

Featured image

Wij de 3D Makers Zone, Bouwlab R&Do, MAAK Haarlem en Gemeente Haarlem zijn de initiatiefnemers van het C-district in Haarlem en nodigen je uit om samen met ons te bouwen aan een innovatieve, digitale en circulaire regio. Het C-district is volop in ontwikkeling. Om deze ontwikkeling vorm te geven, richten we ons op een concreet evenement waarin we al in 2024 samen kunnen werken: C The Future.

En dat doen we graag samen met jou. C The Future is hét tweedaagse evenement waar technologie, digitalisering, circulariteit, leren en innovatie samenkomen.

Hier kunnen bedrijven, onderwijsinstellingen en bewoners uit de regio kennismaken met de nieuwste toepassingen en producten. Je kunt in contact komen met de nieuwste technologieën en deelnemen aan het Skills-ontwikkelingsprogramma van de Smart Makers Academie, waar nieuwe makers, techneuten en pioniers worden opgeleid. Ontdek welke ontwikkelingen, mogelijkheden en innovaties relevant zijn voor de directe omgeving, de stad en de regio. Samen dragen we bij aan de ontwikkeling van kennis en werkgelegenheid, en een duurzame economie door bedrijven te betrekken bij de regionale uitdagingen en hun eigen bestaansrecht.

We richten dit evenement in op basis van de vijf landelijke transitieagenda’s voor een circulaire economie:

  • Bouw
  • Biomassa en voedsel
  • Maakindustrie
  • Kunststoffen
  • Consumptiegoederen

Innovatie, vaardigheden en digitalisering vormen de rode draad.
 
Vrijdag 4 oktober is gericht op de bedrijven (klein, midden- en grootbedrijf), overheden en kennisinstellingen.

Zaterdag 5 oktober is bedoeld voor inwoners uit de regio die de rol van leerling, werknemer en consument vervullen.

Schrijf je nu in via onze website en neem deel!

Conference from Oct 4th to Oct 5th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner - Duurzaam Produceren

Hoe kun je als organisatie zo zuinig mogelijk werken met het oog op energie – en materiaalverbruik.

Hoe flexibel ben je en van welke slimme producten of diensten maak je gebruik? Tijdens dit diner laten experts zien hoe jouw organisatie sustainable wordt voor de toekomst.

Deelname aan het Innovation Dinner is kosteloos.

Meld je nu aan via onze website https://bouwlab.com/sustainable-factory/ of mail voor meer informatie sem@bouwlab.com.

Lecture / presentation on Apr 17th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Cursusdag 'Werken aan een lerende organisatie'

Stel je voor: je werkt in een team waarin iedereen actief bijdraagt aan verbeteringen en innovatie. In plaats van weerstand tegen nieuwe werkwijzen, denken je teamleden hierover mee. Werknemers dragen zelf actief ideeën aan om het bedrijf en zichzelf verder te ontwikkelen. Samen breng je de organisatie naar een hoger niveau.

Dat is hoe een lerende organisatie eruitziet. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? BouwLab R&Do vertelt je er alles over in de eendaagse training van de Smart Makers Academy. Tijdens de volledig verzorgde cursusdag op 25 april laten we je zien hoe je een lerende organisatie vormgeeft en een leerplan opstelt dat past bij jouw bedrijf. Na deze dag kun je zelfs kiezen voor persoonlijke begeleiding om de implementatie binnen jouw organisatie te versterken.

Wat maakt een lerende organisatie zo belangrijk? Het gaat niet alleen om individuele ontwikkeling, maar om een gedeelde visie waarbij elke medewerker bijdraagt aan de vooruitgang. We gaan, onder leiding van Wilfried Hoffman, dieper in op dit aspect tijdens de cursusdag en leggen uit waarom een lerende organisatie essentieel is voor succes op lange termijn. Met behulp van concrete activiteiten krijg je praktische handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan.

Deelname aan de cursusdag bedraagt €49,50
De cursusdag duurt van 09:00 tot 17:00 uur.

Masterclass / workshop on Apr 25th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Cursusdag Nieuwe Technologie in de bouw

Je hebt het vast gemerkt: de bouw heeft te maken met veel uitdagingen en is continu in ontwikkeling. Wil jij weten hoe je deze ontwikkelingen in je voordeel kunt gebruiken om die uitdagingen aan te gaan?

BouwLab R&Do biedt via de Smart Makers Academy een volledig verzorgde cursusdag aan, waarop je kennismaakt met nieuwe technologie in de bouw en leert hoe jij dit kunt toepassen. Ontdek hoe nieuwe technologieën zoals Artificial Intelligence (AI), 3D-printing en robotica jouw bedrijf vooruit kunnen brengen.

Artificial Intelligence komt steeds vaker voor in het bedrijfsleven. Tijdens deze dag vertellen we je over allerlei mogelijke toepassingen van AI. Bijvoorbeeld hoe het kan helpen bij het schrijven van tenders? Hoe bespaar je tijd met parametrische ontwerpsoftware? En hoe kun je drones inzetten op jouw bouwplaats?

Machineonderdelen, bouwmaterialen en zelfs hele gebouwen: als je het kunt bedenken, kun je het printen! We nemen je mee in de wereld van 3D printing. Met welke materialen kun je printen? Wat is hiervoor nodig? We leren je hoe je snel en laagdrempelig aan de slag kunt met 3D-printing technologie.

Ook onderzoeken we de kansen van het gebruik van robotica in de bouw. Wat voor verschillende robots en cobots zijn er? En voor welke taken kun je ze inzetten? Denk bijvoorbeeld aan het automatisering van bouwprocessen, het uitvoeren van repetitieve taken en het verhogen van de veiligheid op de bouwplaats. Hoe integreer je robots in jouw werk? En hoe train je personeel om met deze nieuwe technologieën te werken?

Kortom: een dag vol technologische vooruitgang. Wil jij ook vooroplopen in de bouwsector van de toekomst? Schrijf je dan nu in voor deze cursusdag en ontdek hoe nieuwe technologieën jouw bedrijf toekomstbestendig maken!

Deelname aan de cursusdag bedraagt €450.
De dag duurt van 09:00 tot 17:00 uur.

Masterclass / workshop on Apr 23rd