#Artificial Intelligence
News

Topic within Digital City
Rihards Dzelme, Inclusive Cities & AI / Trained Architect and Urbanist , posted

Community Engagement & AI: Free few-click participation framework based on data and science.🎈

Featured image

Happy Thursday, all 🎈

👯While Playground 🛝 is busy building the product, we actively talk with architects, developers, and governments. One topic that keeps surfacing is that there isn’t a clear and simple framework for starting community engagement and even convincing internal stakeholders to embark on this adventure without knowing the associated costs and best practices.

For that reason, we are releasing the Playground Framework 🪄. With five simple clicks, you can generate an actionable strategy to help you navigate the complexities of making our cities more inclusive.

✨Play with the framework and share your thoughts with us. Link to public demo video 🔗

💌<strong>Our inbox is open;</strong> let’s build the future of our cities together. 🏙️🍃

Rihards Dzelme's picture #DigitalCity
Susanna Stroer, Communication , posted

Nomineer jouw AI-toepassing voor de Dutch Applied AI Award

Featured image

Heb of ken jij een vernieuwend initiatief op het gebied van toegepaste Artificiële Intelligentie? Nomineer deze toepassing dan voor de Dutch Applied AI Award!

Het is dit jaar voor de vijfde keer dat deze juryprijs tijdens de jaarlijkse Computable Awards wordt uitgereikt. Sinds 2020 beloont het Centre of Expertise Applied AI van de Hogeschool van Amsterdam samen met ICT-platform Computable en podcast De Dataloog een innovatieve AI-toepassing.

Daarbij beoordeelt de jury - bestaande uit vijf experts op het gebied van Applied AI - alle inzendingen op drie criteria:

  • Applied AI - in hoeverre is de oplossing al geïmplementeerd, wordt het gebruikt door de beoogde doelgroep en hoe groot is het aantal (potentiële) klanten/het aantal mensen dat met deze innovatie direct of indirect wordt geholpen.
  • Uniekheid - in hoeverre is de innovatie de enige in haar soort, is het nooit eerder op de markt gebracht en kan het doel van de innovatie niet op een andere manier worden behaald.
  • Responsible AI (transparantie, privacy, fairness, etc.) - in hoeverre is het ontworpen of gebruikte AI-algoritme transparant. Stelt het de gebruiker in staat om verantwoording af te leggen en duidelijk te zijn over de factoren die de algoritmische beslissingen beïnvloeden.

Je kunt een initiatief tot maandag 1 juli voordragen via deze link .

Uit alle inzendingen maakt de jury een top 3. De top 3 wordt op dinsdag 12 november uitgenodigd op de Hogeschool van Amsterdam om zijn innovatieve AI-toepassing te pitchen. De winnaar wordt op donderdag 28 november verkozen tijdens de uitreiking van de Computable Awards in de Jaarbeurs Utrecht.

Meer informatie 

Eerdere winnaars:

#DigitalCity
Susanna Stroer, Communication , posted

Impact Magazine over AI

Featured image

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft de derde editie van het Impact Magazine uitgebracht, waarin het Centre of Expertise Applied AI centraal staat. In deze editie draait het om AI en digitalisering, en gaat het magazine dieper in op wat de razendsnelle ontwikkeling van deze technologie voor onze maatschappij kan betekenen.
 
Daarnaast zoomt het Impact Magazine in op de verantwoorde ontwikkeling van AI en geeft het impactmakers een podium. Zo spreken Ivar Timmer (onderzoekscoördinator van het Legal Tech Lab, HvA) en Wilco Verdoold (docent-onderzoeker bij de opleiding Commerciële Economie, HvA) over het nieuwe AI-landschap waar studenten, docenten en beroepsprofessionals doorheen moeten navigeren. Maar hoe doe je dat en welke middelen kun je hiervoor inzetten?
 
Ook geeft het Impact Magazine lezers een diepgaande kijk op de snel veranderende en complexe wereld van generatieve AI. Hoe maak je studenten bijvoorbeeld AI-ready en voorkom je dat ze na hun afstuderen weer terug de schoolbanken in moeten? Lees deze editie hier

#DigitalCity
Jonas da Silva, Professor and Researcher , posted

New article "Guidelines for a participatory Smart City model to address Amazon’s urban environmental problems"

Dear Amsterdam Smart City Managers and Members,

As a member of your digital platform, I would like to sincerely thank you for the insightful emails and contents you provide to members like myself throughout the year.

I am delighted to share with you my latest published article, "Guidelines for a participatory Smart City model to address Amazon’s urban environmental problems," featured in the December 12, 2023 issue of PeerJ Computer Science.
The article can be fully accessed and cited at:
da Silva JG. 2023. Guidelines for a participatory Smart City model to address Amazon’s urban environmental problems. PeerJ Computer Science 9:e1694 https://doi.org/10.7717/peerj-cs.1694

I welcome you to read my publication and share it with fellow members who may find the digital solutions for the Amazon region useful. Please let me know if you have any feedback or ideas to advance this work.

Sincerely (敬具)
Prof. Jonas Gomes ( 博士ジョナス・ゴメス)
www.jgsilva.org
UFAM/FT Industrial Engineering Department (Manaus-Amazon-Brazil)
The University of Manchester/MIOIR/SCI/AMBS Research Visitor 2020/2023

Jonas da Silva's picture #DigitalCity
Paul Strijp, Sectormanager , posted

Negen tips om veilig en bewust het AI-tijdperk in te gaan

Featured image

‘Digital transformation requires a governmental transformation’. Deze boodschap resoneerde op het recente Gartner IT-congres in Barcelona. Waarin zit die digitale transformatie? In de definitieve doorbraak van Artificial Intelligence (AI). Elke overheidsorganisatie moet ermee aan de slag, AI is niet langer ‘iets van Europa’. In dit artikel negen tips.

Op 2 november 2023 werd Max Welling, een autoriteit op het terrein van kunstmatige intelligentie, geïnterviewd in het FD. De kop van het artikel loog er niet om: ‘AI streeft mens voorbij qua intelligentie’. Een dag later luidde het hoofdredactioneel commentaar van NRC: ‘Omgang met AI zal toekomst extreem beïnvloeden.’ Om drie dagen later in NRC te lezen dat één van de prominentste AI-experts ter wereld, Stuart Russell, overheden nog twaalf maanden geeft. Als zij zich dan niet gewapend hebben tegen AI, dan dreigt het totale verlies aan controle over onze financiële systemen.

De hype voorbij

De moraal van deze artikelen? We zijn de hype voorbij. Of we nu willen of niet, AI is here to stay. We voelen inmiddels aan den lijve dat AI een, zoals de WRR het noemde, ‘systeemtechnologie’ is. Een technologie die maar eens in de honderd jaar voorkomt en dan de hele wereld op zijn kop zet. En juist deze gedachte verlamt. Oók overheden. Daarin schuilt een groot risico.

AI is groot en ongrijpbaar. En is daarmee voor veel overheden een ver-van-mijn-bed-show. Zij vragen zich af: wat nu? Desinformatie, deep-fakes, vergroting van de ongelijkheid, de grip op de grote tech-bedrijven, het vervalsen van de verkiezingen, het namaken van stemmen: dat is toch allemaal iets voor Europa? Jazeker, gelukkig hebben we de Europese Commissie met haar AI-Act. En gelukkig zijn sommige handhavingsorganisaties zoals de politie, een aantal grote gemeenten, de waterschappen en een handjevol provincies ook actief. Maar de overgrote meerderheid van overheidsorganisaties staat erbij en kijkt ernaar. Deze groep kent een collectieve handelingsverlegenheid. Deze moet omgezet worden in een positieve houding.

Negen tips

Daarom hierbij negen tips. Niet om een filosofische discussie te starten over de toekomst van de mensheid. Maar gewoon praktisch. Voor overheidsorganisaties die zich het hoofd buigen over de vraag wat ze met AI ‘moeten’. Of die zich dat hoofd niet buigen, maar gewoon wakker geschud moeten worden.

TIP 1: ZORG DAT UW VERDEDIGING OP ORDE IS
Misschien overbodig maar toch: zorg dat uw beveiliging op orde is. Bedenk daarbij dat technologieën zelden alléén komen. We hebben het over AI, maar op dit moment klopt ook de kwantumtechnologie al aan de poort. Naar verwachting zijn kwantumcomputers over vijf tot tien jaar in voldoende mate beschikbaar. Zij zorgen voor een ongekende vergroting van de rekenkracht. En zijn dan in staat tot het kraken van veel encryptietechnologie die nu beschikbaar is.

TIP 2: VERMIJD HET ‘TECHNOLOGIE ZOEKT PROBLEEM’-SYNDROOM
Moet u nu in één keer voor 100 procent op AI overstappen? Door voor al uw maatschappelijke opgaven alle heil in AI te zoeken? Nee, dat moet u vooral niet doen. Daar zijn twee redenen voor. In de eerste plaats omdat niet alle overheidsorganisaties daarvoor de noodzakelijke datapositie innemen. Voor toepassing van AI moet je over grote hoeveelheden data beschikken die ook nog eens van voldoende kwaliteit is. Maar zelfs als u wel aan die voorwaarde zou voldoen, dan nog zou zo’n 100 procent draai niet wenselijk zijn. U moet vooral die datatechnologieën inzetten die uw maatschappelijke opgaven verder brengen. Dat kunnen in voorkomende gevallen ook klassieke monitoringstechnieken zijn. Beetje saai misschien, maar vele malen verstandiger dan dat u krampachtig op zoek gaat naar een probleem dat zich leent voor AI. Blijf dus redeneren vanuit de opgaven, niet vanuit de technologie.

TIP 3: JE KUNT ALLÉÉN VERANDEREN IN EN MET JE OMGEVING
Maar als u dan toch met AI aan de slag gaat: houd dan vooral uw externe omgeving in de gaten. Deze verandert namelijk óók onder invloed van AI. En u heeft die omgeving nodig! Waarom? Omdat u alléén kunt veranderen in en met de context. Een context-loze veranderstrategie bestaat niet. De veranderingen die AI in gang zet, zijn zogezegd eco-systemisch. Welke impact heeft AI op bijvoorbeeld de energietransitie, de mobiliteit en de landbouw? En wat betekent dat voor de rol en werkwijze van overheden? Veel van die veranderingen zijn nu nog nauwelijks voor te stellen. Een scenario-aanpak met veel ruimte voor verbeelding, in koepel- dan wel interbestuurlijk verband, ligt hier voor de hand.

TIP 4: DENK NA OVER DE GEVOLGEN VAN AI VOOR DE WERKGELEGENHEID DIE U TE BIEDEN HEEFT
Er wordt al vele decennia gespeculeerd over de impact van technologie op de werkgelegenheid. Staat ons een toekomst te wachten waarin we ons allemaal vervelen? Russell sluit dat scenario niet uit. ‘Uiteindelijk kan, verwacht ik, AI alles wat wij mensen nu kunnen.’ Dit zwarte scenario ontslaat overheden niet van de verantwoordelijkheid om nu in actie te komen. Door vanuit haar rol als goed werkgever de consequenties voor diezelfde werkgelegenheid te doordenken. Deze exercitie hebben we tot dusver altijd voor ons uit geschoven. Dat kan nu niet langer. Bij wijze van vingeroefening kan de suggestie van Brynjollfson, geopperd tijdens het genoemde Gartner Congres, opgepakt worden. Splits alle functies uit naar taken. En bekijk per taak waar AI waarde kan toevoegen. Dat geeft een eerste beeld van de taken die zullen verdwijnen. Misschien valt een groot verlies aan overheidsbanen op enig moment niet te voorkomen. Maar het zou een bloody shame zijn als overheden zo’n verlies zou ‘overkomen’.

TIP 5: GA UW MEDEWERKERS OM-, HER- EN BIJSCHOLEN
Nadat u zich dat eerste beeld van de werkgelegenheidsconsequenties heeft gevormd, ligt meteen een nieuwe opdracht op tafel. Dat is de noodzaak om uw mensen te gaan om-, her- en bijscholen. Dat is natuurlijk razend ingewikkeld. Want welke functies hebben straks nog toegevoegde waarde als AI uiteindelijk alle werk kan overnemen? Wie moet dan nog waarvoor worden omgeschoold? Maar zo ver is het nog niet, als dit scenario überhaupt al ooit bewaarheid wordt. Dat neemt niet weg dat banenverlies dreigt voor zowel de administratieve als adviserende functies. Voor de administratieve functies is dat niet zo’n verrassing. Er wordt al langer rekening mee gehouden dat die op enig moment verdwijnen. Maar de snelle opkomst van de taalmodellen heeft nu ook de beleidswereld wakker geschud. Zijn beleidsadviseurs nog wel zeker van hun baan als je ziet wat ChatGPT nu al vermag? Wat kunnen de taalmodellen over vijf jaar wel niet allemaal? Dezelfde Brynjolffson had daar wel ideeën over. Het gebruik van taalmodellen vereist dat we nieuwe vragen leren stellen. En ons op die manier op een intelligente manier tot de computer verhouden. Met andere woorden: beleidsmedewerkers moeten worden geprikkeld om niet slaafs te volgen wat de computer uitspuugt.

TIP 6: EXPERIMENTEER
De afgelopen maanden heeft menigeen al geëxperimenteerd met ChatGPT. De koudwatervrees lijkt kleiner dan verwacht, de nodige ambtenaren doen er al ervaring mee op. Overheden doen er goed aan om deze experimenten vrijmoedig te stimuleren. Zoals de provincie Noord-Brabant doet met Sammie: een digitale assistent die medewerkers ondersteunt bij het stikstofvraagstuk. Sammie wordt getraind op de eigen stikstofdata. En Sammie vermeldt ook welke regels en data aan zijn antwoorden ten grondslag liggen.

TIP 7: STEL ETHISCHE KADERS VAST
Het gebruik van AI heeft ook keerzijden. Zo heeft de Interprovinciale Ethische Commissie onlangs een uitstekend advies uitgebracht uitgebracht over het gebruik van ChatGPT. Daarbij wees de commissie bijvoorbeeld op het belang van duurzaamheid. AI slurpt grote hoeveelheden energie. Vroeg of laat zal elke organisatie moeten aangeven waar voor haar de grenzen liggen. Dat type afwegingen kan niet aan individuele medewerkers overgelaten worden. Experimenteren is dus mooi, maar moet op enig moment stollen in ethische kaders. Het is aan besturen om deze vast te stellen.

TIP 8: ARTIFICIAL INTELLIGENCE MOET AAN TAFEL IN HET KABINET, COLLEGES EN DIRECTIES
‘Ik kan me voorstellen dat AI een zetel krijgt in de raad van bestuur van bedrijven. Om vragen aan te stellen, om advies van te krijgen.’ Een suggestie van Max Welling. Deze suggestie is uiteraard niet voorbehouden aan het bedrijfsleven. Waarom kan AI geen zetel krijgen in de ministerraad? En bij colleges, besturen en directies van waterschappen, gemeenten en provincies? De secretaris van deze organen kan ervoor zorgen dat de computer bij elk punt van de agenda advies geeft. Wat een symboliek zou hiervan uitgaan!

TIP 9: WEEG AF OF U WEL DE AI-APPLICATIES VAN EEN GROTE AANBIEDER WILT
Ook als u zelf geen datascientists in dienst heeft die actief met AI aan de slag gaan, komt AI bij elke overheidsorganisatie binnen. Via de veelheid aan tools en applicaties. Zo heeft Microsoft aangegeven dat al haar toekomstige diensten op AI gebaseerd zullen zijn. Te beginnen over een paar jaar met Copilot. Een softwareprogramma dat lange mails kan samenvatten. En desgewenst het antwoord op een binnenkomende mail kan dichten. Bedenk dat u de software van de grote tech-bedrijven niet hoeft te gebruiken. Weeg dat af! Als u de afhankelijkheid van grote aanbieders wilt verminderen, dan kunt u zich oriënteren op alternatieven. Zoals die van de Public Spaces en de Pub Hubs van José van Dijck. Of de op open source gerichte benaderingen.

Tot slot: Transformeer tot in de wortel!

Weleens van het Latijnse woord radix gehoord? Radix betekent wortel. Radicaal is daarvan afgeleid en staat voor ‘tot in de wortel’. Overheden moeten zich openstellen voor een radicaal veranderingsproces. Een transitie zogezegd. Waarom? Omdat de omgeving van overheden inmiddels al vergaand digitaal getransformeerd is. De legitimatie, het bestaansrecht van overheden blijft alléén overeind als zij zelf de vorm van die omgeving aannemen. Dat wil zeggen: als zij zelf ook transformeren. We moeten af van het frame dat we ons verhouden tot AI of, beter, dat we AI adopteren. Neen, we zullen bij het herontwerp van de overheid uit moeten gaan van de enkelvoudige logica van AI en data. In termen van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR): overheden zullen een op publieke waarden gebaseerde AI-identiteit moeten aannemen. Met een daarbij horende AI-wijsheid. Daarin is de dialoog met de samenleving essentieel. Die wijsheid is de bron voor de maatschappelijke meerwaarde.

*Dit artikel is geschreven door Jan van Ginkel (Concerndirecteur provincie Zuid-Holland) en Paul Strijp (Adviseur provincie Noord-Holland) en gepubliceerd op iBestuur.

Beeld: Shutterstock, AI gegenereerd*

Paul Strijp's picture #DigitalCity
Herman van den Bosch, professor in management development , posted

4. The automation of driving: two views (4/4)

Featured image

At this time, every car manufacturer plus hundreds of startups are working on developing artificial intelligence for driving automation. This should enable communication with the car’s passengers, sensing and anticipating the behavior of other vehicles and road users, communicating with the cloud and planning a safe and fast journey. I will write later about the investments made to achieve this goal.
The development of car automation became visible when Google was the first to start a project in 2009. The activities that technology companies and the automotive industry carry out start from two different visions of the desired result.

Maintain the existing traffic system

The first view assumes that automation is a gradual process that will result in drivers ability to transfer control of the vehicle in a safe manner. It is provisionally assumed that a driver will always be present. That is why taking over control is no problem under specific conditions, such as bad weather and crowded streets. Tesla, an outspoken supporter of this vision, has therefore been talking about its autopilot for years. This came under heavy criticism because the number of functions that were automated was limited. Partly because of this, the so-called autopilot could only be used on a limited number of roads and under favorable conditions.
Most established automotive manufacturers primarily have in mind the higher segment of automobiles and announce they will only make relatively cheaper models suitable for this purpose at a later stage. Maintaining the current traffic system is paramount. The car industry wants to avoid at all costs that people will eventually stop buying cars and limit themselves to ride-hailing in autonomous vehicles.

Moving towards another traffic system

The latter is exactly the intention of the companies that adhere to the second vision. These primarily include non-traditional automotive companies, with Google (later Alphabet) in the lead. What they had in mind from the start was to achieve SAE level 4 and, in the long term, SAE 5 level, cars that can drive safely on the road without the presence of a driver. Companies belonging to this group advocate a completely new transport system. In their opinion, safe driving at SAE level 3 is impossible if the driver is not constantly paying attention. They believe that in the event of a 'disengagement signal', taking control of the car takes too much time and will result in dangerous situations. In addition to Google, Uber (in collaboration with Volvo) also belonged to this group, but now appears to have dropped out. This also applies to Ford and Volkswagen. General Motors is betting on two horses and aims to maintain accreditation at SAE level 4 with its subsidiary Cruise, although Alphabet's subsidiary Waymo has by far the best cards.

Important message for the readers

From next year on, the frequency of my articles about the quality of our living environment will decrease. I admit to an old love: Music. In my new website (in Dutch) I write about why we love music, richly provided with examples. Maybe you will like it. Follow the link below to have a look.

Herman van den Bosch's picture #Mobility
Cornelia Dinca, International Liaison at Amsterdam Smart City, posted

Reflections from the 2023 Smart City Expo

Featured image

My fifth round at World Smart City Expo in Barcelona brought a blend of familiarity and fresh perspectives. Over the past few years I have grown increasingly skeptical of what I often call “stupid” smart-solutions like surveillance systems, sensored waste bins and digital twins which dominate the Expo.  I’ve learned that these solutions often lock cities into proprietary systems and substantial investments with uncertain returns. Amidst this skepticism, I found this year’s activities to be a hub of insightful exchanges and reconnection with international peers. Here's a rundown of my top five learnings and insights from the activities I co-organized or engaged in during the event:

  1. Generative AI Potential: Visiting the Microsoft Pavilion offered a glimpse into the transforming potential of Generative AI. Microsoft showcased a new product enabling organizations to train their own Generative AI models using internal data, potentially revolutionizing how work gets done. Given the impact we’ve already seen from platforms like OpenAI in the past year, and Microsoft's ongoing investment in this field, it's intriguing to ponder its implications for the future of work.
  2. BIT Habitat Urban Innovation Approach: I was impressed to learn more about Barcelona’s practical urban innovation approach based on Mariana Mazzucato vision. Every year the city defines a number of challenges and co-finance solutions. Examples of challenges tackled through this program include lowering the number of motorbike accidents, and improving the accessibility of public busses in the city. The aim of the approach is not to develop a new solution, but to find ways to co-finance innovation that generates a public return. This governmental push to shape the market resonates as a much-needed move in the smart city landscape where gains are often privatized while losses are socialized.
  3. EU Mission: Climate Neutrality and Smart Cities: Discussions at the European Commission’s pavilion with representatives from the NetZeroCities consortium highlighted the need for standardized CO2 monitoring in cities. Currently, methodologies vary widely, making comparisons difficult. Practically this means that one ton of CO2 as calculated in one city might translate to zero or two tons of CO2 in another city. While meeting cities at different stages on their climate journey is crucial (ie some cities might only monitor Scope 1 & 2 emissions, while others will also include Scope 3), a key priority for the European Commission and NetZeroCities should be to implement more standardized and robust approaches for measuring and monitoring CO2 emissions, for instance using satellite data.
  4. Sustainability & Digitalization Dilemmas: Participating in SmartCitiesWorld’s sustainability roundtable revealed several challenges and dilemmas. A key issue raised by participating cities is that sustainable solutions often benefit only certain segments of the population. Think for instance about the subsides for electric vehicles in your city or country – they most likely flow to the wealthiest portion of the population. Moreover, the assumption that digital and green solutions always complement each other is being challenged, as city representatives are starting to understand that digital solutions can contradict and undermine energy efficiency and neutrality goals. Ultimately many of the participants in the roundtable agree on the need to focus much more on low-tech and behavioral solutions instead of always looking to tech innovations which in many cases are neither affordable, nor effective in achieving their stated goals.
  5. Drum & Bass Bike Rave: Despite the interesting sessions and conversations, it’s an event outside the Expo that emerged as the highlight for me.  Two days before the Expo I joined Dom Whiting’s Drum & Bass On The Bike event, with thousands other people taking to the streets of Barcelona on bikes, roller bladders and skateboards.  Whiting first started playing music on his bike to counteract loneliness during the Covid-19 pandemic, and since then he has become a global sensation. This was by far the largest and most special critical mass event I have ever participated, and the collective experience was electrifying. To paraphrase H. G. Wells who is thought to have said that “every time I seem an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race”, I can similarly say that seeing thousands of people bike and jam through the streets of Barcelona provided me with a glimpse into a hopeful future where community, sustainability and joy intersect.

Overall, I experienced this edition of the Smart City Expo as a melting pot of diverse perspectives and a valuable opportunity to connect with international peers. However, I do have two perennial critiques and recommendations for next year's event. Firstly, the Dutch delegation should finally organize a "Climate Train" as the main transport for its 300+ delegates to and from the Expo. Secondly, I advocate for a shift in the Expo's focus, prioritizing institutional and policy innovations over the current tech-driven approach. This shift would better address the real challenges cities face and the solutions they need, fulfilling the Expo's ambition to be the platform shaping the future of cities as places we aspire to live in.

Cornelia Dinca's picture #DigitalCity
Vasileios Milias, PhD Candidate at Delft University of Technology (TU Delft), posted

CTstreets Map

Featured image

🚶‍♀️ How walkable is Amsterdam? 🚶‍♂️

🏘️ Ever wondered how pedestrian-friendly is your neighbourhood?
Do you feel encouraged and safe to walk in your surroundings?
Do the streets have too much traffic 🚦 and not enough trees 🌳?

I am thrilled to introduce to you the newest sibling of CTwalk: CTstreets Map!
CTstreets is a web tool that highlights how walkable Amsterdam is 🚶‍♀️ 🚶‍♂️

It uses openly available data sources and provides information on how walkable neighborhoods, walksheds (5 and 15-minutes), and streets are.

CTstreets was developed through a participatory approach in three main steps:
📖 We studied the literature and made a list of all the factors that are most commonly found to impact walkability.
💬 We asked urban experts who work in Amsterdam to prioritize the identified walkability factors while considering the characteristics and citizens of Amsterdam.
💯 Based on our discussions with the experts we created overall walkability scores, and scores per theme (e.g., related to landscape or proximity) and visualized them.

👀 Explore the web tool here:

CTstreets Map
[currently does not support mobile phones or tablets]

🔍 Learn more about CTstreets Map:

Documentation
On a more personal note, it was wonderful collaborating with Matias Cardoso to develop this project. CTstreets draws significantly from Matia's MSc thesis "Amsterdam on foot," which is openly accessible and you can read here: https://lnkd.in/eyj3dpBZ

Disclaimer:

The estimated walkability scores are heavily based on the availability and quality of existing data sources. The reality is undoubtedly more complex. Walkability can be also personal and the presented scores might not reflect everyone’s point of view. Ctstreets is practically a tool aiming to enable the exploration of factors that impact walkability according to the experts in a simple, interactive, and fun way.

Vasileios Milias's picture #Mobility
Vasileios Milias, PhD Candidate at Delft University of Technology (TU Delft), posted

CTwalk Map

Featured image

What opportunities for social cohesion do cities provide?

Is your neighbourhood park frequented by a homogenous or diverse mix of people? How many hashtag#amenities can you reach within a short hashtag#walking distance? And do you often encounter people from different walks of life?

I am very excited to introduce to you CTwalk Map, a web tool that seeks to highlight the social cohesion potential of neighbourhoods while also unmasking local access hashtag#inequities. CTwalk maps opportunities that different age groups can reach within a 5 or 15-minute walk.

🚶‍♀️🚶‍♂️ It uses granular population, location, and pedestrian network data from open sources to estimate how many children, adults, and elderly hashtag#citizens can reach various destinations in a city within a short walk.

🌐 It offers a simple and straightforward understanding of how the 5 and 15-minute walking environments are shaped by the street network.

➗ It estimates the degree of pedestrian co-accessibility of various hashtag#city destinations.

CTwalk Map is now available for the five largest cities in The Netherlands.

Take a look at the web tool:

https://miliasv.github.io/CTwalkMap/?city=amsterdam

... learn more about CTwalk Map at this link:

https://bit.ly/ctwalkmap

[currently does not support mobile phones or tablets]

...and let us know what you think!

Vasileios Milias's picture #DigitalCity
Caroline Kleine Staarman, Marketing and communication manager , posted

Vote your favourite innovative idea to the AmSIA stage!

Featured image

Which innovative idea will make it to the stage during the finale of the Amsterdam Science & Innovation Award 2023? This Innovation Award is the Amsterdam competition for research based innovative ideas that contribute to a better world. Check out the website and watch the pre-finalists one-minute videos in which they present their innovative ideas and vote for your favorite! During the finale on 21 November, the jury will award € 10,000 to the three best ideas in the categories of Society, Health and Environment & Climate. 

#CircularCity
Beth Njeri, Digital Communications Manager at Metabolic, posted

Call for Social Innovators: Join the SoTecIn Factory for Circular Economy Solutions in Agrifood, Textiles, Plastics & Packaging Industries!

Featured image

Exciting opportunity for all social innovators! SoTecIn Factory calls individuals and organizations in the agrifood, textiles, plastics & packaging industries with tech solutions based on circular economy & social innovation!

SoTecIn supports mission-driven circular ventures in leading the industry towards a low-carbon and circular economy transition through sustainable solutions, utilising higher R circular strategies. We provide up to 100k EUR in funding, help you to get to a pre-market demonstration, and provide capacity-building and mentorship.

Is this interesting for you or for someone in your network? Make sure to apply or share this with them!

Apply here: https://lnkd.in/eJnjfpDS
Find out more about the program: https://lnkd.in/exTueWti

Beth Njeri's picture #DigitalCity
Amsterdam Economic Board, posted

Investeren in de Metropool Amsterdam doen we samen

Featured image

Welke investeringen zijn nodig voor de transitie naar de slimme, groene, gezonde Metropool van Morgen? Onderzoeksbureau Birch bracht het in kaart, in opdracht van de Metropoolregio Amsterdam en Amsterdam Economic Board.

Het rapport van Birch inventariseert de ambities en plannen van regionale kennisinstellingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. En analyseert welke belangrijke vervolgstappen de regio nog moet nemen. Door voort te bouwen op de aanbevelingen hopen we de mogelijkheid tot investeren in de hele metropool te vergroten.

De focus ligt daarbij op transitie-thema's binnen digitalisering en duurzaamheid:
⦿ Gezondheid en preventie
⦿ Veilig datadelen
⦿ Artificial Intelligence
⦿ Duurzame digitale infrastructuur
⦿ Biobased en modulair bouwen
⦿ Slimme mobiliteit
⦿ Waterstof
⦿ Slimme energiesystemen

Ben jij met jouw organisatie betrokken bij een van die thema's? Lees het artikel en neem contact op om mee te denken over investeringsmogelijkheden.

Amsterdam Economic Board's picture #DigitalCity
Liza Verheijke, Community Manager at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

Dutch Applied AI Award 2023

Featured image

Every year, Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS) (Centre of Expertise Applied AI) presents the Dutch Applied AI Award to an innovation in the field of applied artificial intelligence. AUAS does this together with De Dataloog (Dutch-language podcast about data and AI) as well as Computable, as this jury award is part of the yearly Computable Awards 🏆

Do you have a project that meets the requirements? Or do you know a project that qualifies? Then nominate it!

You can do so until 10 July 2023 via 👉🏻 https://awards.computable.nl/nomineren/dutch-applied-ai
Want to know more about the award? Then visit 👉🏻 https://www.hva.nl/appliedai/award/dutch-applied-ai-award.html
(both websites are in Dutch)

Winners of previous editions: DEARhealth (2020) | BAM Infra Nederland Asset Management (2021) | WSK Medical Zeno AI (2022)

Liza Verheijke's picture #DigitalCity
Jet van Eeghen, Online communications advisor at Amsterdam Economic Board, posted

'Eerlijk data delen start met goede compliance' – Sander Klous (KPMG)

Featured image

Het delen van data is een belangrijke motor voor vooruitgang in de samenleving. Ook als die informatie gevoelig is voor privacy en concurrentie. AMdEX, een initiatief van Amsterdam Economic Board en partners, ontwikkelt een manier om data veilig en verantwoord te kunnen delen, met behoud van controle voor data-eigenaars.

Sander Klous (KPMG) is een van de partners die het team achter AMdEX ondersteunen. Dit team werkt aan de ontwikkeling van een 'digitale notaris', die contracten levert aan organisaties die data willen delen. Ook dwingt AMdEX de voorwaarden hierin juridisch af. De contracten ondersteunen eenvoudige datatransacties tussen twee organisaties. Maar ook complexe AI-algoritmen, die toegang moeten hebben tot data die op meerdere plekken is opgeslagen.

Wetten en regels

“Momenteel zijn er geen goede mechanismen om de naleving van de vele regels en voorschriften rond data en AI af te dwingen of zelfs maar te controleren”, zegt Sander Klous. “In andere regelgevingsdomeinen stellen bedrijven als KPMG, als onafhankelijke derde partij, organisaties in staat om hun compliance aan te tonen via een auditproces. Helaas is dit proces ingewikkeld wanneer het gaat om data en AI."

Lees het complete interview met Sander Klous om meer te weten over het belang van eerlijk en veilig data delen.

Jet van Eeghen's picture #DigitalCity
Liza Verheijke, Community Manager at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

Zeno AI wins Dutch Applied AI Award 2022

Featured image

Zeno AI was awarded a Dutch Applied AI Award on Wednesday evening, 5 October. WSK Medical's technology helps ENT doctors detect throat cancer in patients at an early stage. This is done during an endoscopy, with Artificial Intelligence providing instant analysis. A great example of humans and technology working together.

The Dutch Applied AI Award is a jury prize and was presented for the third time during the annual Computable Awards. The award, which rewards AI innovations, is an initiative of Computable (the platform for ICT professionals), De Dataloog (the Dutch podcast on data and AI) and the Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence of Amsterdam University of Applied Sciences. DEARhealth (2020) and BAM Infra Asset Management (2021) preceded Zeno AI as winners.

IMAGE RECOGNITION ON THROAT CANCER VALUABLE

According to jury president Nanda Piersma, doctors are very happy with the application of WSK Medical. The application of image recognition to throat cancer works and is valuable. ‘The technique has reached a new group of users. ENT doctors have adopted Zeno AI in their daily work. That makes the application unique’, said Piersma, who is scientific director at the Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence. ‘In addition, the technology is transparent and user-friendly. We look forward to its further development, so that larger target groups are reached and new AI techniques emerge in this specialism.’

SUPPORT FOR CORRECT DECISIONS

Radboudumc in Nijmegen is the first hospital to use Zeno AI at its outpatient clinic. The AI application immediately starts analysing as soon as an ENT doctor turns on the endoscope. As a result, using Zeno AI can reduce the time to diagnosis from two/three weeks (average waiting time) to the same day. Faster diagnosis of throat cancer enables a faster care plan for patients. Importantly, the technology only makes predictions based on knowledge and thus does not diagnose. Zeno AI supports the ENT doctor in making the right decision, for example when it is not immediately clear what is going on.

Zeno AI is currently going through the process of CE marking (MDR). This assesses not only clinical validation, but in particular the technical architecture and design, as well as traceability and risk management.

ENGINE OF INNOVATION

The Dutch Applied AI Award jury noticed that there is considerable innovation in the techniques behind Artificial Intelligence, creating interesting new applications. Piersma: ‘We see well-developed applications for specialist sectors this year, as well as applications with a broad societal impact.’

The award criteria on which the jury selects focus on the level of application, transparency, and uniqueness of its kind. An AI initiative additionally scores highly if a user is involved in the application. ‘The AI must really add value’, says Piersma. ‘With the Dutch Applied AI Award, we want to actively encourage innovation, so that applications arise that otherwise would not come to fruition.’

The winning 2022 initiative also lands in a nice AI ecosystem - the AI hub Amsterdam - in which Amsterdam University of Applied Sciences participates alongside other knowledge institutions and hospitals in the region.

Liza Verheijke's picture #DigitalCity
Joyce Overklift Vaupel Kleyn, Communication advisor at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

Lector Nanda Piersma (HvA) benoemd tot hbo-kroonlid Sociaal Economische Raad

Featured image

We zijn trots bij de Hogeschool van Amsterdam met de benoeming van lector Nanda Piersma tot kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). De ministerraad stemde vrijdag in met haar benoeming. Het is de eerste keer dat een lector kroonlid wordt van de SER.

Piersma is benaderd vanwege haar expertise op het gebied van digitalisering. Volgens de SER is digitalisering in steeds meer kwesties actueel. Piersma is lector Responsible IT bij de HvA. Ook is zij wetenschappelijk directeur van het HvA Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence. Daarnaast is Piersma betrokken bij verschillende landelijke netwerken rondom datawetenschap zoals het platform Praktijkgericht ICT-onderzoek (Prio) en de Nederlandse AI coalitie (NLAIC). Lees meer.

Joyce Overklift Vaupel Kleyn's picture #DigitalCity
Herman van den Bosch, professor in management development , posted

New and free e-book: Better cities and digitization

Featured image

For 23 weeks I have published weekly episodes of the series Better Cities. The role of digital technology on this site. I have edited and compiled these episodes in an e-book (88 pages). You can download this for free via the link below. The book has 17 chapters that are grouped into six parts:
1. Hardcore: Technology-centered approaches
2. Towards a humancentric approach
3. Misunderstanding the use of data
4. Ethical considerations
5. Embedding digitization in urban policy
6. Applications (government, mobility, energy and healthcare)
7. Wrapping up: Better cities and technology

Herman van den Bosch's picture #DigitalCity
Herman van den Bosch, professor in management development , posted

Risks and opportunities of digitization in healthcare

Featured image

The 21st episode of the Better cities – the contribution of digital technology-series is about priorities for digital healthcare, often referred to as eHealth.

The subject is broader than what will be discussed here. I won't talk about the degree of automation in surgery, the impressive equipment available to doctors, ranging from the high-tech chair at the dentist to the MRI scanner in hospitals, nor about researching microbes in air, water and sewerage that has exploded due to the covid pandemic. Even the relationship with the urban environment remains somewhat in the background. This simply does not play a prominent role when it comes to digitization in healthcare. The subject, on the other hand, lends itself well to illustrate ethical and social problems associated with digitization. As well as the solutions available in the meantime.

The challenge: saving costs and improving the quality of care

The Netherlands can be fortunate to be one of the countries with the best care in the world. However, there are still plenty of challenges, such as a greater focus on health instead of on disease, placing more responsibility for their own health on citizens, increasing the resilience of hospitals, paying attention to health for the poorer part of the population, whose number of healthy life years is significantly lower and, above all, limiting the increase of cost. Over the past 20 years, healthcare in the Netherlands has become 150% more expensive, not counting the costs of the pandemic. Annual healthcare costs now amount to € 100 billion, about 10% of GDP. Without intervention, this will rise to approximately €170 billion in 2040, mainly due to an aging population. In the meantime, healthcare costs are very unevenly distributed: 80% of healthcare costs go to 10% of the population.

The most important task facing the Netherlands and other rich countries is to use digitization primarily to reduce healthcare costs, while not forgetting the other challenges mentioned. This concerns a series of - often small - forms of digital care. According to McKinsey, savings of €18 billion by 2030 are within reach, if only with forms of digitization with proven effect. Most gains can be made by reducing the administrative burden and shifting costs to less specialized centers, to home treatment and to prevention.

Information provision

There are more than 300,000 health sites and apps on the Internet, which provide comprehensive information about diseases, options for diagnosis and self-treatment. More and more medical data can also be viewed online. Often the information on apps is incomplete resulting in misdiagnosis. Doctors in the Netherlands especially recommend the website Thuisarts.nl, which they developed themselves.

Many apps use gamification, such as exercises to improve memory. A good example of digital social innovation is Mirrorable, a program to treat children with motor disorders because of brain injury. This program also enables contact between parents whose inputs continuously help to improve exercises.

Process automation

Process automation in healthcare resembles in many respects automation elsewhere, such as personnel, logistics and financial management. More specific is the integrated electronic patient file. The Framework Act on Electronic Data Exchange in Healthcare, adopted in 2021, obliges healthcare providers to exchange data electronically and prescribes standards. However, data exchange will be minimal and will only take place at a decentralized level to address privacy concerns. The complexity of the organization of health care and the constant discussions about the content of such a system were also immense obstacles. That's a pity because a central system lowers costs and increases quality. Meanwhile, new technological developments guarantee privacy with great certainty. For example, the use of federated (decentralized) forms of data storage combined with blockchain. TNO conducts groundbreaking research in this area. The institution applies the principles of federated learning along with the application of multi-party computation technology. These innovative technologies enable learning from sensitive data from multiple sources without sharing this data.

Video calling

The recent eHealth monitor of the RIVM shows that by 2021 almost half of all doctors and nurses had had contact with patients with video calling, while this hardly happened in 2019. Incidentally, this concerns a relatively small group of patients. In the US there was an even larger increase, which has now been converted into a sharp decline. It seems that in the US primary health care is reinventing itself. Walgreens, the largest US drugstore chain, will begin offering primary care in 1000 of its stores. Apparently, in many cases, physical contact with a doctor is irreplaceable, even if (or perhaps because) the doctor is relatively anonymous.

Video calling is not only important for care provider, but also for informal caregivers, family and friends and help to combat loneliness. Virtual reality (metaverse!) will further expand the possibilities for this. TNO is also active here: The TNO media lab is developing a scalable communication platform in which the person involved (patient or client), using only an upright iPad, has the impression that the doctor, district nurse or visitor is sitting at the table or on the couch right in front.

Self-diagnosis

The effectiveness of a remote consultation is of course served if the patient has already made a few observations him- or herself. 8% of patients with chronic conditions already do this. There is a growing range of self-tests available for, for example, fertility, urinary tract infections, kidney disorders and of course Covid-19. There are also home devices such as smart thermometers, mats that detect diabetic foot complications, and blood pressure meters; basically, everything that doctors often routinely do during a visit. The GGD AppStore provides an overview of relevant and reliable apps in the field of health.

Wearables, for example built into an i-watch, can collect part of the desired data, store it for a longer period and, if necessary, exchange it with the care provider.

More advanced are the mobile diagnosis boxes for emergency care by nurses on location, such as ambulances. With a fast Internet connection (5G), specialist care providers can watch if necessary.

A small but growing group of patients, doctors, and researchers with substantial financial support from Egon Musk sees the future mainly in chip implants. This would allow not only more complete diagnoses to be made, but also treatments to be carried out. Neuralink has developed a brain implant that improves communication with speech and hearing-impaired people. The Synchron brain implant helps people with brain disorders perform simple movements. For the time being, the resistance to brain implants is high.

Remote monitoring

Meanwhile, all these low-threshold amenities can lead us to become fixated on disease rather than on health. But what if we never had to worry about our health again? Instead, the local health center watches over our health thanks to wearables: Our data is continuously monitored and analyzed using artificial intelligence. They are compared with millions of diagnostic data from other patients. By comparing patterns, diseases can be predicted in good time, followed by automated suggestions for self-treatment or advice to consult a doctor. Until then, we have probably experienced nothing but vague complaints ourselves. Wouldn't that be an attractive prospect?

Helsinki is experimenting with a Health Benefit Analysis tool that anonymously examines patients' medical records to evaluate the care they have received so far. The central question here is can the municipality proactively approach people based on the health risk that has come to light because of this type of analysis?

Medics participating in a large-scale study by the University of Chicago and the company Verify were amazed at the accuracy with which algorithms were able to diagnose patients and predict diseases ranging from cardiovascular disease to cancer. In a recent article, oncologist Samuel Volchenboom described that it is painful to note that the calculations came from Verify, a subsidiary of Alphabet, which not only used medical data (with patients’ consent), but also all other data that sister company Google already had stored about them. He adds that it is unacceptable that owning and using such valuable data becomes the province of only a few companies.

Perhaps even more problematic is that these predictions are based in part on patterns in the data that the researchers can't fully explain. It is therefore argued that the use of these types of algorithms should be banned. But how would a patient feel if such an algorithmic recommendation is the last straw? It is better to invest in more transparent artificial intelligence.

Implementing digital technology

Both many patients and healthcare professionals still have doubts about the added value of digital technology. The media reports new cases of data breaches and theft every day. Most people are not very confident that blockchain technology, among other things, can prevent this. Most medical specialists doubt whether ICT will reduce their workload. It is often thought of as some additional thing. Numerous small-scale pilot projects are taking place, which consume a lot of energy, but which are rarely scaled up. The supply of digital healthcare technologies exceeds their use.

Digital medicine will have to connect more than at present with the needs of health professionals and patients. In addition to concerns about privacy, the latter are especially afraid of further reductions in personal attention. The idea of a care robot is terrifying them. As should be the case with all forms of digitization, there is a need for a broadly supported vision and setting priorities based on that.

Against this background, a plea for even more medical technology in our part of the world, including e-health, is somewhat embarrassing. Growth in healthy years due to investment in health care in developing countries will far exceed the impact of the same investment in wealthy countries.

Nevertheless, it is desirable to continue deliberately on the chosen path, whereby expensive experiments for the benefit of a small group of patients have less priority in my opinion than investments in a healthy lifestyle, prevention, and self-reliance. Healthcare cannot and should not be taken over by robots; digitization and automation are mainly there to support and improve the work of the care provider and make it more satisficing and efficient.

One of the chapters in my e-book Future cities, always humane, smart if helpful, also deals with health care and offers examples of digital tools. In addition, it pays much more contextual information about the global health situation, particularly in cities. You can download by following the link below. The Dutch edition is here.

Herman van den Bosch's picture #DigitalCity
Herman van den Bosch, professor in management development , posted

Abuse of artificial intelligence by the police in the US. More than bias

Featured image

The 16th episode of the series Building sustainable cities - The contribution of digital technology reveals what can happen if the power of artificial intelligence is not used in a responsible manner.

The fight against crime in the United States, has been the scene of artificial intelligence’s abuse for years. As will become apparent, this is not only the result of bias. In episode 11, I discussed why artificial intelligence is a fundamentally new way of using computers. Until then, computers were programmed to perform operations such as structuring data and making decisions. In the case of artificial intelligence, they are trained to do so. However, it is still people who design the instructions (algorithms) and are responsible for the outcomes, although the way in which the computer performs its calculations is increasingly becoming a 'black box'.

Applications of artificial intelligence in the police

Experienced detectives are traditionally trained to compare the 'modus operandi' of crimes to track down perpetrators. Due to the labor-intensive nature of the manual implementation, the question soon arose as to whether computers could be of assistance. A first attempt to do so in 2012 in collaboration with the Massachusetts Institute of Technology resulted in grouping past crimes into clusters that were likely to have been committed by the same perpetrator(s). When creating the algorithm, the intuition of experienced police officers was the starting point. Sometimes it was possible to predict where and when a burglar might strike, leading to additional surveillance and an arrest.

These first attempts were soon refined and taken up by commercial companies. The two most used techniques that resulted are predictive policing (PredPol) and facial recognition.

In the case of predictive policing, patrols are given directions in which neighborhood or even street they should patrol at a given moment because it has been calculated that the risk of crimes (vandalism, burglary, violence) is then greatest. Anyone who behaves 'suspiciously' risks to be arrested. Facial recognition plays also an important role in this.

Both predictive policing and facial recognition are based on a "learning set" of tens of thousands of "suspicious" individuals. At one point, New York police had a database of 48,000 individuals. 66% of those were black, 31.7% were Latino and only 1% were white. This composition has everything to do with the working method of the police. Although drug use in cities in the US is common in all neighborhoods, policing based on PredPol and similar systems is focused on a few neighborhoods (of color). Then, it is not surprising that most drug-related crimes are retrieved there and, as a result, the composition of the database became even more skewed.

Overcoming bias

In these cases, 'bias' is the cause of the unethical effect of the application of artificial intelligence. Algorithms always reflect the assumptions, views, and values of their creators. They do not predict the future, but make sure that the past is reproduced. This also applies to applications outside the police force. The St. George Hospital Medical School in London has employed disproportionately many white males for at least a decade because the leather set reflected the incumbent staff. The criticized Dutch System Risk Indication System also uses historical data about fines, debts, benefits, education, and integration to search more effectively for people who abuse benefits or allowances. This is not objectionable but should never lead to 'automatic' incrimination without further investigation and the exclusion of less obvious persons.

The simple fact that the police have a disproportionate presence in alleged hotspots and are very keen on any form of suspicious behavior means that the number of confrontations with violent results has increased rapidly. In 2017 alone, police crackdowns in the US resulted in an unprecedented 1,100 casualties, of which only a limited number of whites. In addition, the police have been engaged in racial profiling for decades. Between 2004-2012, the New York Police Department checked more than 4.4 million residents. Most of these checks resulted in no further action. In about 83% of the cases, the person was black or Latino, although the two groups together make up just over half of the population. For many citizens of colour in the US, the police do not represent 'the good', but have become part of a hostile state power.

In New York, in 2017, a municipal provision to regulate the use of artificial intelligence was proposed, the Public Oversight of Surveillance Technology Act (POST). The Legal Defense and Educational Fund, a prominent US civil rights organization, urged the New York City Council to ban the use of data made available because of discriminatory or biased enforcement policies. This wish was granted in June 2019, and this resulted in the number of persons included in the database being reduced from 42,000 to 18,000. It concerned all persons who had been included in the system without concrete suspicion.

San Francisco, Portland, and a range of other cities have gone a few steps further and banned the use of facial recognition technology by police and other public authorities. Experts recognize that the artificial intelligence underlying facial recognition systems is still imprecise, especially when it comes to identifying the non-white population.

The societal roots of crime

Knowledge of how to reduce bias in algorithms has grown, but instead of solving the problem, awareness has grown into a much deeper problem. It is about the causes of crime itself and the realization that the police can never remove them.

Crime and recidivism are associated with inequality, poverty, poor housing, unemployment, use of alcohol and drugs, and untreated mental illness. These are also dominant characteristics of neighborhoods with a lot of crime. As a result, residents of these neighborhoods are unable to lead a decent life. These conditions are stressors that influence the quality of the parent-child relationship too: attachment problems, insufficient parental supervision, including tolerance of alcohol and drugs, lack of discipline or an excess of authoritarian behavior. All in all, these conditions increase the likelihood that young people will be involved in crime, and they diminish the prospect of a successful career in school and elsewhere.

The ultimate measures to reduce crime in the longer term and to improve security are: sufficient income, adequate housing, affordable childcare, especially for 'broken families' and unwed mothers and ample opportunities for girls' education. But also, care for young people who have encountered crime for the first time, to prevent them from making the mistake again.

Beyond bias

This will not solve the problems in the short term. A large proportion of those arrested by the police in the US are addicted to drugs or alcohol, are severely mentally disturbed, have serious problems in their home environment - if any - and have given up hope for a better future. Based on this understanding, the police in Johnson County, Kansas, have been calling for help from mental health professionals for years, rather than handcuffing those arrested right away. This approach has proved successful and caught the attention of the White House during the Obama administration. Lynn Overmann, who works as a senior advisor in the president’s technology office, has therefore started the Data-Driven Justice Initiative. The immediate reason was that the prisons appeared to be crowded by seriously disturbed psychiatric patients. Coincidentally, Johnson County had an integrated data system that stores both crime and health data. In other cities, these are kept in incomparable data silos. Together with the University of Chicago Data Science for Social Good Program, artificial intelligence was used to analyze a database of 127,000 people. The aim was to find out, based on historical data, which of those involved was most likely to be arrested within a month. This is not with the intention of hastening an arrest with predictive techniques, but instead to offer them targeted medical assistance. This program was picked up in several cities and in Miami it resulted in a 40% reduction in arrests and the closing of an entire prison.

What does this example teach? The rise of artificial intelligence caused Wire editor Chris Anderson to call it the end of the theory. He couldn't be more wrong! Theory has never disappeared; at most it has disappeared from the consciousness of those who work with artificial intelligence. In his book The end of policing, Alex Vitale concludes: Unless cities alter the police's core functions and values, use by police of even the most fair and accurate algorithms is likely to enhance discriminatory and unjust outcomes (p. 28). Ben Green adds: The assumption is: we predicted crime here and you send in police. But what if you used data and sent in resources? (The smart enough city, p. 78).

The point is to replace the dominant paradigm of identifying, prosecuting and incarcerating criminals with the paradigm of finding potential offenders in a timely manner and giving them the help, they need. It turns out that it's even cheaper. The need for the use of artificial intelligence is not diminishing, but the training of the computers, including the composition of the training sets, must change significantly. It is therefore recommended that diverse and independent teams design such a training program based on a scientifically based view of the underlying problem and not leaving it to the police itself.

This article is a condensed version of an earlier article The Safe City (September 2019), which you can read by following the link below, supplemented with data from Chapter 4 Machine learning's social and political foundationsfrom Ben Green's book The smart enough city (2020).

Herman van den Bosch's picture #DigitalCity
Liza Verheijke, Community Manager at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

AIMD ontvangt ruim 2 miljoen euro voor mensgericht AI-onderzoek

Featured image

CLICK HERE FOR ENGLISH

Het AI, Media & Democracy Lab, een samenwerking van UvA, HvA en CWI, krijgt een subsidie van 2.1 miljoen euro toegekend binnen de NWO-call ‘Mensgerichte AI voor een inclusieve samenleving – naar een ecosysteem van vertrouwen’. Hiermee gaan onderzoekers in de zogenoemde ELSA Labs zich samen met mediabedrijven en culturele instellingen inzetten om de kennis over de ontwikkeling en de toepassing van betrouwbare, mensgerichte AI te vergroten.

In totaal honoreert NWO in deze call vijf aanvragen; bij elkaar gaat het om meer dan 10 miljoen. HvA-lectoren Nanda Piersma en Tamara Witschge en Hoofddocent Responsible AI Pascal Wiggers hebben zich hier - samen met vele anderen - tot het uiterste voor ingespannen.

Het AI, Media & Democracy ELSA Lab is een van de gehonoreerde projecten binnen de categorie Economie, Binnenlands bestuur en Cultuur & Media, en onderzoekt de impact van AI op de democratische functie van media. Samen met journalisten, mediaprofessionals, designers, burgers, collega-onderzoekers en publieke en maatschappelijke partners, ontwikkelt en test het lab waarde-gedreven, mensgerichte AI-toepassingen en ethische en juridische kaders voor verantwoord gebruik van AI.

Doel van het Lab is het stimuleren van innovatieve AI-toepassingen die de democratische functie van media versterken. Er wordt samengewerkt met partners als RTL, DPG Media, NPO, Beeld en Geluid, Media Perspectives, NEMO Kennislink, Waag Society, Gemeente Amsterdam, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Commissariaat van de Media, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Cultural AI Lab, Koninklijke Bibliotheek, BBC en het Bayrischer Rundfunk AI Lab.

ENORME IMPULS

Prof. dr. Natali Helberger , universiteitshoogleraar Law and Digital Technology aan de UvA en medeoprichter van het AI, Media & Democracy Lab: "Deze subsidie stelt ons in staat om samen met onze partners te onderzoeken hoe AI een rol kan spelen in de democratische en onafhankelijke rol van de media, de publieke sfeer en burgers die zich willen informeren. Met het AI, Media & Democracy Lab kunnen we onze bijdrage leveren aan onafhankelijke innovatie, maar ook aan het vormen van een visie op de toekomst van de media in onze digitale maatschappij."

Dr. Nanda Piersma , wetenschappelijk directeur van het Centre of Expertise Applied AI, HvA-lector Responsible IT en onderzoeker bij CWI: "We willen een verschil maken in het huidige medialandschap door samen met de mediapartners en de publieke partners AI op een verantwoorde manier in de praktijk te brengen. Deze subsidie stelt ons in staat om een experimentele ruimte te creëren waar we AI kunnen uitproberen, en bij goed resultaat ook met de partners in de praktijk te implementeren. Daarmee krijgt het Nederlandse medialandschap een enorme impuls.”

Dr. Tamara Witschge, HvA-lector Creative Media for Social Change: “Met dit consortium van kennisinstellingen kan de HvA echt een belangrijke bijdrage leveren, omdat het gaat over het ontwikkelingen van technologische innovaties die publieke waarden en grondrechten borgen en mensenrechten respecteren, en deze in de journalistieke praktijk te testen. In het project komen de verschillende expertisegebieden van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie samen: van AI tot media en design.”

GRONDRECHTEN, MENSENRECHTEN EN DRAAGVLAK

De ELSA Labs (ELSA: ‘Ethical, Legal and Societal Aspects’) zijn co-creatieve omgevingen waar interdisciplinair en met elkaar samenhangend onderzoek wordt gedaan naar verschillende technologische en economische uitdagingen waar we als samenleving voor gesteld worden. Het met de NWO-subsidie gefinancierde onderzoek moet niet alleen bijdragen aan technologische innovaties die publieke waarden en grondrechten borgen en mensenrechten respecteren (en waar mogelijk versterken), maar ook op maatschappelijk draagvlak kunnen rekenen. Nanda Piersma: ”We zijn trots dat het AI Media and Democracy Lab eerst het NLAIC ELSA label heeft gekregen en nu ook deze subsidie van NWO. Het voelt dat we het vertrouwen hebben gekregen en we willen dit maximaal waarmaken in de komende jaren.”

OVER MENSGERICHTE AI

NWO en de Nederlandse AI Coalitie hebben, als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), het programma ‘Artificiële Intelligentie: Mensgerichte Artificiële Intelligentie (AI) voor een inclusieve samenleving – naar een ecosysteem van vertrouwen’ gelanceerd. Het programma bevordert de ontwikkeling en toepassing van betrouwbare, mensgerichte AI.

In dit publiek-private samenwerkingsverband werken overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties samen om de nationale AI-ontwikkelingen te versnellen en bestaande initiatieven met elkaar te verbinden. Dit NWA-onderzoeksprogramma verbindt AI als sleuteltechnologie met AI-onderzoek voor een inclusieve samenleving. Daarbij spelen de nationale onderzoeksagenda AIREA-NL en maatschappelijke en beleidsvraagstukken een belangrijke rol.

Liza Verheijke's picture #DigitalCity