Claire Gersen

Activity

  • 1
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Claire Gersen, Advisor Responsible Technology at Province of Noord-Holland, posted

Duurzaam, transparant en onafhankelijk: de nieuwe datastrategie van provincie Noord-Holland

Featured image

Provincie Noord-Holland heeft in mei 2021 een nieuwe datastrategie in concept vastgesteld. De wereld verandert snel en de strategie uit 2018 sloot steeds minder aan bij de huidige ambities. Het streven is om datatechnologie in te zetten voor optimale resultaten van onze maatschappelijke opgaven.

Hierbij zijn drie elementen van belang. Als eerste ‘duurzaamheid’. Wij willen profiteren van digitalisering op een manier die zo min mogelijk ten koste gaat van natuurlijke hulpbronnen. Het tweede element is ‘transparantie’. Wij zien in transparantie de kans om te innoveren mét het vertrouwen van onze inwoners. Het laatste element is ‘data-soevereiniteit’. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om onze onafhankelijkheid zo veel mogelijk te borgen. En misschien nog wel belangrijker: óók de onafhankelijkheid van de inwoners van Noord-Holland.

Om deze stip op de horizon te bereiken hebben we vier doelstellingen opgesteld:

Doelstelling 1
In 2023 zijn wij beter dan nu in staat om met data de maatschappelijke resultaten van onze opgaven te beschrijven, verklaren, voorspellen of optimaliseren.

Met datatechnologie dragen we bij aan de maatschappelijke resultaten die wij voor onze opgaven willen bereiken. Die resultaten verschillen per opgave. Daarom zullen wij voor elke opgave de datapositie in kaart brengen, zo kunnen we tegemoetkomen aan de specifieke behoeften. Voor een aantal complexe deelopgaven starten we bijvoorbeeld een experiment, waarbij we  de mogelijkheden van een ‘digital twin’ onderzoeken.

Doelstelling 2
In 2023 zijn de digitaliseringsbelangen van onze provincie adequaat behartigd op het niveau van de Europese Unie, de Rijksoverheid, de Tweede Kamer en de regio Amsterdam.

Digitalisering en AI vertegenwoordigen een steeds groter economisch en maatschappelijk belang. Zij hebben meer en meer politiek-bestuurlijke aandacht. Zowel op het niveau van de Europese Unie, de Rijksoverheid, de Tweede Kamer als de regio Amsterdam. Dat is relevant voor onze lobby.

Doelstelling 3
In 2023 is meer data van de provincie open en toegankelijk beschikbaar en weten de inwoners van Noord-Holland waar ze deze data kunnen vinden.

Open data is voor de provincie om twee redenen van belang. Allereerst draagt het bij aan transparantie, wat essentieel is voor het vertrouwen van onze inwoners. Daarnaast stelt open data externe partijen, bijvoorbeeld startups, in staat om applicaties te ontwikkelen. Hiervoor richten wij in 2021 een open dataregister in. En hebben wij in 2023 onze meest relevante open datasets gepubliceerd.

Doelstelling 4
In 2023 ervaren inwoners, bedrijven en onze partners dat wij inzet van data en datatechnologie afwegen tegen de Tada-waarden: inclusief, zeggenschap, menselijke maat, legitiem en gecontroleerd, open en transparant, van iedereen - voor iedereen.

We werken vóór onze inwoners en bedrijven. Dus zorgen we dat ons werk met data geen negatieve gevolgen voor hen heeft. Kortom: we gaan verantwoord om met data en datatechnologie. Om dit waar te maken experimenteren we in 2021-2023 met het toepassen van de Tada-waarden en werken we toe naar het publiceren van onze algoritmen in een register. Zo innoveert de provincie Noord-Holland mét het vertrouwen van haar inwoners en bedrijven.

Note van ASC: Wil je nog net iets meer weten? Laat het weten in de comments.

Claire Gersen's picture #DigitalCity