#Smart grids

Topic within Energy
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Inkijkjes in de energietransitie: feestelijke opening

Featured image

Het valt niet meteen op, maar in Amsterdam Noord is de toekomst al begonnen. De wijk Buiksloterham loopt internationaal voorop in de energietransitie. Gebouwen in de buurt zijn aardgasvrij, en verkrijgen hun energie bijna allemaal op een andere manier. Als voorbijganger of bewoner zie je daar nu weinig van.

Het project ‘Inkijkjes in de Energietransitie’ brengt daar verandering in. Met schilderingen en kunstobjecten op straat geven we virtuele inkijkjes in de apparaten en installaties achter de muren en in kelders. In kijkbuizen met animaties wordt de werking van een warmte-koude-opslag, of het stadswarmtenet, je in een minuut uitgelegd.
De nieuwe technieken mogen gezien worden! Door een wandeling langs de verschillende inkijkjes kom je meer te weten over de verschillende facetten van de energietransitie.

Zo maken we de energietransitie tastbaar, en de discussie erover concreter.
Kom je naar de opening? Op donderdag 13 juni worden de Inkijkjes in de Energietransitie officieel geopend. We presenteren de installaties aan alle betrokkenen: van expert tot bewoner, en aan de buren.

Wanneer: Donderdag 13 juni, 16:00 - 19:00 uur
Waar: Asterdwarsweg 5, Amsterdam Noord

Meld je aan: door te mailen naar floortje [at] waag [punt] org

Het concept ‘Inkijkjes’ komt voort uit de artistieke oproep van Waag Futurelab en een intensief buurtonderzoek (bezoeken, interviews, workshops met buurtbewoners) samen met de geselecteerde ontwerper Tessa Steenkamp en haar design studio Bits of Space.

Teska Drosten's picture Meet-up on Jun 13th
Anne-Martine Hupkens, medewerker communicatie at Resourcefully, posted

Miniconferentie Power to the People: Energiedelen in je buurt!

Featured image

Twee projecten binnen één energiegemeenschap op het Amsterdamse Sporenburgeiland: FlexCity en FlexPower.

FlexPower stuurt de publieke laadpalen aan, FlexCity het verbruik bij mensen thuis. Bewoners wisselen onderling elektriciteit uit via een lokale energiecoöperatie in oprichting. 

In het eerste deel praten we met de ‘professionals’, en in het tweede deel met professionals en de échte stakeholders: de buurtbewoners uit Sporenburg. Om 17:00 uur netwerkborrel!

Aanmelden, ga naar: https://resourcefully.nl/#nieuws

Meet-up on Jun 12th
Sanne van Kempen, Marketing & Communications Lead at Spectral, posted

Ondanks congestie toch bedrijvigheid op Schiphol Trade Park

Featured image

Wat in oktober 2020 begon als een urgent probleem – in het gebied waar Schiphol Trade Park in ontwikkeling was was geen extra transportcapaciteit meer mogelijk en de geplande bouw en uitbreiding moest noodgedwongen stoppen – is inmiddels opgelost. Onze baanbrekende virtuele netoplossing is daar nu namelijk ruim twee jaar in werking, en met succes: de bedrijven op Schiphol Trade Park zijn operationeel, breiden uit, en elektrificeren ondanks de netcongestie in het gebied.

Congestie op Schiphol Trade Park

Een blik op de congestiekaart maakt duidelijk dat Schiphol Trade Park in een door congestie grotendeels op slot gezet gebied ligt. Op het middenspanningsnet is geen extra capaciteit beschikbaar voor het transporteren van elektriciteit. Dat betekent dat er niet meer ontwikkeld wordt: een bedrijf krijgt namelijk wel een aansluiting, maar geen transportcapaciteit. Dit is niet alleen een probleem voor de bedrijven die zich hier willen vestigen, maar ook voor gebiedsontwikkelaar SADC (Schiphol Area Development Company), dat in 2020 nog de ambitie had om het meest duurzame business park van Europa te worden (en in 2023 door de BREEAM-NL Outstanding certificering zelfs het meest duurzame logistieke business park van de wereld is!). De ontwikkelaar wilde voorkomen dat bedrijven afzonderlijk een eigen oplossing zochten en er een wildgroei aan gasgeneratoren met de daarbij behorende uitstoot zou ontstaan. SADC zag dat dit slimmer, goedkoper en duurzamer kon, door op een innovatieve manier partijen te verbinden en te laten samenwerken. Bedrijven kunnen daardoor bouwen, uitbreiden en elektrificeren. Over de aanloop naar het project lees je meer op onze projectpagina.

Een doorbraak: de virtuele netoplossing

Alle bij de coöperatie aangesloten bedrijven delen hun eigen transportcapaciteit met elkaar. Zo maken ze slim gebruik van de gereserveerde ruimte. STELLAR Grid Management leest continu de slimme meters uit en stuurt de energiesystemen (zoals zonnepanelen, energie-opslag, en generatoren) achter de meter aan. Bovendien zorgen we voor de financiële afhandeling van deze aansturing, zodat de deelnemende bedrijven elkaar compenseren voor gebruikte elektriciteit en voor het beschikbaar stellen van hun stuurbare energiesystemen.

De resultaten van een jaar virtueel net

Het virtuele net is twee jaar actief. In het eerste jaar sloten zich nog gefaseerd bedrijven aan bij het collectief. De resultaten van dat jaar zijn voorspoedig, maar niet helemaal volledig.

Nu we een tijdje bezig zijn, delen we met vertrouwen onze resultaten. Voor deze resultaten keken we naar 2023. Zo nemen we dus alle seizoenen en bijbehorende energievraag mee in deze analyse.

Het collectief wordt goed benut: in 2023 is 2.104 MWh aan elektriciteitslevering extra mogelijk gemaakt door het delen van de capaciteit binnen het virtuele net. Zonder deze slimme oplossing hadden heel veel stuurbare energiesystemen, zoals batterijen en generatoren, deze elektriciteit moeten leveren. In het collectief nemen in totaal zeven bedrijven deel die weinig of geen netcapaciteit hebben. Dankzij deze slimme oplossing kunnen de bedrijven gebruikmaken van de beschikbare ruimte en opwek van de buren.

Om zeker te zijn van voldoende elektriciteit binnen de gestelde limieten hebben meerdere bedrijven geïnvesteerd in batterijen en gas- en dieselgeneratoren. Het collectief gebruikt die middelen als er een tekort aan capaciteit is. De generatoren dienen vooral als achtervang. Voordat STELLAR deze aanstuurt, bepaalt het systeem of de aangesloten batterijen kunnen voorzien in het verwachte moment van schaarste. Als de batterij niet voldoende is, schakelt STELLAR automatisch een generator in. In heel 2023 is ertwee keer een generator ingezet om binnen de netlimiet te blijven, voor in totaal 2 uur. Toen de generatoren aangingen waren de batterijen nog niet operationeel, anders waren die generatoren waarschijnlijk niet nodig geweest.

Zonder virtueel net hadden deze partijen moeten investeren in elk een eigen generator (en eventuele back-up generator). Die generatoren hadden gezamenlijk tot 31.000 draaiuren gemaakt. Dat is gelukkig voorkomen. Er is hiermee voor 468.000 m3 minder gas verbruikt, en daardoor is er lokaal 842 ton CO2 minder uitgestoten door generatoren.

Het virtuele net is dus een solide oplossing voor congestiegebieden. Dankzij de slimme aansturing zijn zeven bedrijven operationeel die zonder de virtuele netoplossing hadden moeten uitwijken naar een andere locatie in Nederland of daarbuiten,terwijl een aantal van hen al aan het bouwen was. En er is een enorme hoeveel CO2-uitstoot voorkomen.

De toekomst van Grid Management

We zijn trots op ons virtuele net bij Schiphol Trade Park. We horen ook een enorme urgentie in de markt: veel partijen worstelen met netcongestie en zoeken naar een vergelijkbare oplossing. Maar de toekomst van Grid Management is niet hapklaar. Het project bij Schiphol Trade Park is een pilot, en de voorwaarden van een standaard contractvorm voor een dergelijke collectieve oplossing (groeps-transportovereenkomst) zijn nog niet definitief vastgesteld.

Niet alleen bij Schiphol

Schiphol Trade Park is zeker niet de enige plek in Nederland waar sprake is van congestie. Eerder dit jaar lanceerden we onze oplossing bijvoorbeeld ook in het Zwolse Hessenpoort. Heb jij ook last van congestie? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op.

Sanne van Kempen's picture #Energy
Tom van Arman, Director & Founder at Tapp, posted

⚡️Powering the Future - Discussions on sustainable solutions for our digital dependency

Featured image

Powering the future
Sustainable solutions for our digital dependency

Cloud computing does not take place in the sky. Gigantic data centers are popping up all around us, home to new AI services and Bitcoin mining operations that consume more energy than the entire country of the Netherlands annually. Code using Python & Java (the most popular) can use up to 45x times as much energy as other programming languages. Whether you are a programmer or user, our dependence on all this processing power is creating a new energy competition between our homes / businesses and our digital lives. What are some examples for sustainable development? Join us April 18th where we talk to industry pioneers that are developing serious solutions to solve our addiction to energy.

AGENDA:
17:00 Welcome drinks - Welcome drinks to break the ice and network a bit with fellow attendees.
17:30 Opening and Welcome - Pinch / Appsterdam
17:35 Kick-off Speaker - Tom Moran - Technology and Sustainability Strategy Consultant. Tom has been working in sustainability for over 30 years and technology for over 20 years. Tom is going to talk about why “the cloud” is not more sustainable, carbon footprints don’t matter, net zero targets are meaningless and why you should be skeptical of the AI hype machine.
Tom will also talk about what IT people who care about the environmental impact of their work need to understand and do to make a difference.
18:15 Food is served
19:00 Luisa García Montoya - Product Manager DX at AMS-IX. Luisa is passionate about leveraging technology to drive meaningful change. Drawing from her experience interacting with a diverse array of ISPs, telecoms, cloud providers, content delivery networks, and other participants involved in the digital ecosystem, Luisa will delve into the urgency for more sustainable code. The rise of ChatGPT/AI has created significant challenges for energy consumption. Recent laws and regulations are beginning to enforce standards to counteract these challenges. What aspects will programming practices need to account for? In her talk, Luisa discusses these challenges and opportunities, sharing some hard realities and examples, such as how mutualized infrastructures and data sharing can help save energy and money while also encouraging creativity in programming.
20:00 Closing and networking drinks.

Tom van Arman's picture Meet-up on Apr 18th
Noor Veenhoven, Program manager energy & circularity at Amsterdam Smart City, posted

Underground Challenge: Collaborating, Sharing Data, and Co-Planning

Featured image

The underground is filled with infrastructure and other assets, including electricity cables, fibre optic cables, gas pipelines, heat networks, sewers, and more. Additionally, underground spaces host natural elements crucial for maintaining a healthy urban environment, such as soil essential for urban trees. Consequently, various stakeholders regularly need access to the underground, each with their own interests, creating significant pressure on the underground. Frequent excavation leads to disruptions, extensive damage, and trees that don’t age past 60 (which is very young for trees).

Improvements can be made by enhancing collaboration among stakeholders, sharing more data, and collectively planning underground activities. Understanding the interests of all involved parties is crucial to developing an action plan aimed at enhancing the quality and management of the underground.

Noor Veenhoven's picture #Energy
Xander Bakker, Community Manager at Green Innovation Hub, posted

Doe mee aan de Green Innovation Hub contest!

Featured image

In Almere en de provincie Flevoland vinden de grootste gebiedsontwikkelingen van Nederland plaats zoals Hortus, Pampus, Zuidoever. Om echt toekomstgericht te kunnen bouwen en als voorbeeld te dienen voor de rest van Nederland, organiseren zij de Green Innovation Hub contest ’24. In deze competitie worden organisaties uitgedaagd om met digitaal gedreven toepassingen te komen op het gebied van duurzame energie, mobiliteit of slim wonen.

Ben jij een start-up, scale-up of een innovatief kleinbedrijf (MKB), en heb jij een digitaal gedreven toepassing op het gebied van duurzame energie, mobiliteit of slim wonen? Is jouw oplossing klaar om verder te groeien, te versnellen en op te schalen? Een oplossing waarmee jij echt impact kan maken? Doe dan mee met de Green Innovation Hub Contest ’24.

Op 6 maart wordt op basis van de ingezonden video-pitches een selectie gemaakt van de tien bedrijven die worden uitgenodigd voor het Green Innovation Hub Café. Op woensdag 17 april vindt de Contest Day plaats, tevens de officiële opening van de GIH 3.0 op de 9e verdieping. Tijdens dit evenement zullen de 10 deelnemers hun pitch presenteren, met een maximale duur van 4 minuten. Na de pitches krijgt de jury de gelegenheid om vragen te stellen. De winnaar wordt door experts verder geholpen en begeleid.

Check de website link voor meer informatie!

Xander Bakker's picture #Mobility
AMS Institute, Re-inventing the city (urban innovation) at AMS Institute, posted

AMS Scientific Conference: Reinventing the City - Blueprints for messy cities?

Featured image

Reinventing the City Conference, April 23-25, 2024, Amsterdam. The ticket sale has started! Purchase your ticket and be part of this amazing event!

Join us for the Reinventing the City conference, where we will explore sustainable urban transformations on a metropolitan scale. Scientists, policymakers, students, and industry partners will come together to share insights, inspire action, and shape the future of our cities.

Purchase your ticket here

About the conference
The AMS Scientific Conference (AMS Conference) explores and discusses how cities can transform themselves to become more livable, resilient and sustainable while offering economic stability. Cities are innovation hubs, where an increasing number of people live, work, recreate, interact, and care. The urban fabric is where major transitions take place, catalyzing advancements in mobility, circularity, renewable energy, climate adaptation, urban food systems and digitization. Precisely for these reasons, our cities set the agenda for improving the livability and sustainability of our world.

Cultivating transformation
To foster improved urban environments, we need scientific and societal insights into our complex urban systems, into how natural and social processes are interconnected and reach tipping points, into the good, the bad and the ugly of our cities. We need amazing discoveries, technical and social innovations to transform the ugly, leave the bad behind and reach for the good. And most of all, we need to make the city together, because WE are the city.

Theme of this year

In this second edition of “Reinventing the City”, the overarching theme will be ‘Blueprints for messy cities? Navigating the interplay of order and complexity'. In three captivating days, we will explore ‘The good, the bad, and the ugly’ (day 1), ‘Amazing discoveries’ (day 2) and ‘We are the city’ (day 3).

Day 1: 'The good, the bad, and the ugly'
The first day of the AMS Conference primarily focuses on the messiness: the various aspects of urban development and innovation. "The good" refers to success stories and positive developments in cities. "The bad" relates to challenges and issues that cities face, and "the ugly" pertains to less attractive aspects of urban development. This theme explores how cities, both in terms of space and users, evolve in both positive and negative ways.
Day 2: 'Amazing discoveries'
The second day of the conference concentrates on pioneering research and innovations, both technical and social, in the field of urban renewal and sustainability. Here, we ask participants to present and discuss new and exciting discoveries that have a positive impact on urban areas. We focus on areas such as mobility, food, circularity, energy, climate resilience, and smart data.
Day 3: 'WE are the city'
This theme emphasizes that the people living and working in cities play an essential role in urban renewal and development. This can involve community engagement, citizen participation, public-private partnerships, and the importance of involving all stakeholders in the city. Only together can we create livable and inclusive cities.

Topics
mobility | circularity | energy transition | climate adaptation | urban food systems | digitization | diversity | inclusion | living labs | transdisciplinary research

Registration Options

 • Full Conference Access: Immerse yourself in the entire event, spanning three captivating days, each dedicated to a distinct theme:
  • Day 1: The Good, the Bad, and the Ugly
  • Day 2: Amazing Discoveries
  • Day 3: We Are the City
 • Single-Day Access: If your schedule is tight, you can opt for a single-day pass to attend the day that interests you the most.
 • Student Access: To encourage student participation in our conference, we offer exclusive student rates. Universities often provide funding opportunities to support students in attending conferences like ours. We encourage students to explore the available funds and grants at their respective universities. It's a great way to help offset the costs of your participation. Please note that student passes are available to currently enrolled students with valid student IDs.

Conference Fees

 • Full Conference Pass: €650,-
 • Single-Day Pass: €150,-
 • Student Full Conference pass: €200,-
AMS Institute's picture Conference from Apr 23rd to Apr 25th
Noor Veenhoven, Program manager energy & circularity at Amsterdam Smart City, posted

Finding underground infrastructure without digging

Featured image

Following the Data Dilemmas event in October, which focused on underground infrastructure, this deep dive session delved further into the question: How can we look under the ground without digging? The session began with an introduction by Alliander, followed by additional insights from Port of Amsterdam, Eurofiber, City of Amsterdam, and Stedin. After exploring the issue, various parties pitched their solutions.

The problem of Alliander

Alliander is anticipating a significant workload in the next 2-10 years, requiring a lot of resources (personnel, materials, and services). We are transitioning away from gas, which means that many gas connections have to be removed. Currently, Alliander is removing around 12,000 connections per year, this is expected to increase to around 100,000 in 2030.

The primary challenge in the removal process is locating the gas line. Due to missing or outdated drawings, ground subsidence, or discrepancies between installation and location, they are often difficult to locate. This leads to time-consuming and costly excavation and often excavation damage.

Alliander employs several search methods to locate the gas lines:

 • Probe: This is a probe that can be entered via the main gas valve, with a transmitter so that you can trace it from the outside.
 • Gas camera:  Attached to the probe to see where the gas connections are.
 • Ground penetrating radar (GPR): Sonar scan of the ground.
 • Chenny: Similar to probe.
 • Frequency on metal tubes: For metal pipes, you can set a frequency on the pipe that can be detected.
 • Ultra-sonic: By putting a sound signal on the pipe you can register the vibrating gas molecules with a microphone.

These techniques are not always sufficient and come with many drawbacks. This is why Alliander is seeking a better way for technicians to know where to dig without opening the ground.

Additional Insights

Additional insights from various stakeholders highlight common challenges related to underground infrastructure. The main problem is that the data of the underground is not the same as the real-time situation. This leads to scanning methods being necessary in the first place.
The data which is documented is also lacking because it doesn’t show things such as ground pollution, and the z-coordinate (depth) is also missing. There is potential for improvement since most parties have better databases of their own assets. This data is unfortunately not shared since it is not required by KLIC (Information and Coordination Center for Underground Infrastructure).

Solution Pitches

1. SpectroAG – Hamed Mehdipoor: Combines GPR, electromagnetic wave emission, robots, and drones to scan large ground areas in high resolution. The data is analyzed by an AI Brain Cloud, providing a 3D representation of asset locations. Challenges may arise in areas with clay ground, since this is always a problem with GPR.

2. Inframent – Marina Kurnevich: A startup addressing asset registration issues. Their solution involves taking photos of open trenches with a smartphone or tablet, instantly uploading them to their application, and adding location data. This ensures immediate and accurate registration of underground data.

3. Infratags – Henk Schwietert (Evalan): Their passive (no battery) RFID tags (Infratags) can be attached to cables and connection sleeves, allowing easy identification above ground using a scanner. The low-cost tags, around 50 cents each, can easily help find tagged assets. However, challenges include conflicting interests and delayed returns on investment. The Infratag was developed in collaboration with Tallo.

4. HvA Sensorlab - Marcel van der Horst: While not offering a direct solution, HvA Sensorlab has students capable of working on the problem. They have access to advanced equipment for developing or improving solutions.

5. VLabs – Diemer Cohen Stuart: Uses GIS data and Augmented Reality (AR) to visualize accurate geodata through AR glasses. This simplifies operational work, improves quality control, and allows for on-site guidance with work instructions. The glasses provide 5-10 cm accuracy, with a cost of 8500 euros per pair.

Are you interested in any of these solutions, would you like more information, or do you have an even better solution? Please don’t hesitate to reach out to Noor – noor@amsterdamsmartcity.com, or leave a comment below. We will continue with this topic in 2024!

Noor Veenhoven's picture #Energy
Amsterdam Economic Board, posted

Vacature: Communicatiemedewerker (10 uur per week)

Featured image

Ben jij student communicatie, hbo of wo? Zoek je een geweldig leuke, flexibele bijbaan als communicatiemedewerker, met veel eigen verantwoordelijkheid in hartje Amsterdam? Solliciteer direct!

Amsterdam Economic Board is op zoek naar een enthousiaste student die per 1 februari 2024 het communicatieteam helpt met mailings, content en events.  We werken op een geweldige plek in Amsterdam: het Marineterrein. Je kunt ook vanuit huis werken en je eigen tijd indelen. De 10 uur per week verdeel je, in overleg, over een aantal dagen.

Wie zijn wij?

Amsterdam Economic Board is het netwerk van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties met wie je samenwerkt aan de slimme, groene en gezonde Metropool van Morgen. Onze grote kracht is ons sterke en relevante netwerk, zoals onze Board, de Network Council, Young on Board en andere partners met wie we bouwen aan coalities. Dat doen we binnen de belangrijke, maatschappelijke thema’s waar Amsterdam Economic Board aan werkt. Samen zetten we initiatieven in gang, als antwoord op complexe uitdagingen.

Wie ben jij?

 • Je bent student communicatie (hbo of wo)
 • Je vindt het leuk om ervaring op te doen in een dynamisch communicatieteam
 • Je bent gemotiveerd om je te verdiepen in de onderwerpen waar we aan werken
 • Je bent een aanpakker die makkelijk switcht tussen taken. Je werkt planmatig, bent praktisch en dienstverlenend
 • Je durft vragen te stellen en met oplossingen te komen
 • Je hebt uitstekende kennis van de Nederlandse en Engelse taal (een schrijfopdracht kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure)
 • Ervaring is niet nodig, maar mag natuurlijk wel.

Wat ga je doen als communicatiemedewerker?

 • Je publiceert actuele content op onze website (WordPress) en social media-kanalen (LinkedIn en X)
 • Je geeft event-uitnodigingen en de nieuwsbrief vorm in Mailchimp en verzorgt eventregistratie in Eventbrite
 • Je helpt bij diverse events en bijeenkomsten
 • Je maakt presentaties in Powerpoint

Wat bieden wij?

 • Een functie per 1 februari 2024 voor 10 uur per week
 • Een werkweek die is aangepast aan je studierooster. Je verdeelt je werktijd flexibel over minimaal 3 dagen (binnen kantooruren)
 • Een jaarcontract
 • Je verdient €17,78 bruto per uur, aangevuld met vakantie- en eindejaartoeslag en diverse vergoedingen.

Interesse gewekt?

Dan horen we graag van je! Stuur uiterlijk 3 januari 2024 je cv en een korte motivatie via solliciteren@amecboard.com. Na de sluitingsdatum maken wij een selectie en hoor je of we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek kort daarna. Een schrijfopdracht kan deel uitmaken van de procedure.

Neem voor meer informatie over de functie contact op met Andrea Joosse via a.joosse@amecboard.com of 06 23 06 38 38. En bekijk vooral onze website. Hopelijk spreken we elkaar snel!

Amsterdam Economic Board's picture #CircularCity
Sanne van Kempen, Marketing & Communications Lead at Spectral, posted

Spectral Receives Investment from ABN AMRO Sustainable Impact Fund to Scale its Operations

Featured image

Spectral, a pioneer in the integration of energy and information technologies and a highly impactful scale-up in the energy sphere, is excited to announce a major turning point in its expansion. Spectral has successfully secured an investment from ABN AMRO’s Sustainable Impact Fund (SIF). The fund invests in impact-driven companies seeking both social and financial returns. The investment will primarily be used to scale and professionalize operations.

Sanne van Kempen's picture #Energy
Kerstin Gerlagh, General Manager , posted

Swedish Chamber Tech for Good by Ericsson at the 5G Hub Eindhoven

Featured image

The Swedish Chamber of Commerce and Ericsson is very pleased to invite you and your business relations to the exciting Swedish Chamber of Commerce Tech for Good – 5G Impact on Sustainability, which will be hosted by Ericsson on November 7, 2023, at the 5G Hub at High Tech Campus Eindhoven.
The digital transformation is an important enabler for companies to become more sustainable: when business processes become more efficient, companies will be able to save energy and/or reduce CO2 emissions. 5G plays a key role in the digital transformation. This is demonstrated at the 5G-Hub in Eindhoven, a joint initiative of Ericsson, Vodafone-Ziggo, Brainport Eindhoven, and High Tech Campus. The 5G hub was established to promote innovation and stimulate solutions that help improve sustainability.

This event is offered free of charge, registration is however, compulsory.

Sign up at the Swedish Chamber of Commerce website:
November 7, 2023 Tech for Good by Ericsson at the 5G Hub – Swedish Chamber of Commerce

For more information visit our website or send an email to events@swedishchamber.nl

Meet-up on Nov 7th
Noor Veenhoven, Program manager energy & circularity at Amsterdam Smart City, posted

Technologies that allow for looking underground without digging

Featured image

The ground is full of cables, pipes, and other assets but we don’t always know exactly where they are located. Digging is the most common practice to look for assets, however, this has many negative impacts. It can lead to damage to assets, it costs time and money to dig, and it is often an inconvenience to the direct surroundings.

Therefore, it would be extremely convenient if we could find methods to locate assets without having to dig. We are looking for start-ups, research groups, and knowledge institutions that have developed or can develop a technology that can scan, detect, or sense, underground assets without digging.

Are you the person we are looking for, or do you know the person or organisation we are looking for? Please let us know by sending a message to noor@amsterdamsmartcity.com or leaving a comment below.

Noor Veenhoven's picture #Energy
Adriaan van Eck, Implementing IoT & Smart Energy , posted

Smart Energy Community - Elaad Testlab - Arnhem

Featured image

Op 31 oktober organiseren FAN en TKI Urban Energy de tweede fysieke netwerkbijeenkomst van de Smart Energy Community, in het testlab van ElaadNL, Arnhem, met als onderwerp:
 
Domotica en Home Energy Management Systems in de praktijk
 
Eindgebruikers aan het woord
Hoe weerbarstig is de praktijk? Sommige eindgebruikers zijn zelf al aan de slag gegaan met domotica om hun energiegebruik slim aan te sturen. Wij laten drie van deze enthousiastelingen aan het woord: Jan Kerdel, Michiel Damoiseaux & Harm van den Brink. Wat zijn hun ervaringen? Waar liepen ze tegenaan?
 
Setting the scene: HEMS & Domotica
Jasmijn Kleij van TKI Urban Energy gaat in op de vraag of Domotica ook kansen op voor slim energiemanagement biedt, of dat het nu nog vooral een oplossing voor de enthousiaste knutselaars.
 
Praktische lessen uit Belgie
Giovanni Oorthuizen van Xemex zal een presentatie geven over de nieuwe wet- en regelgeving in België, hoe zij daarop inspelen met energiediensten, en hun ervaringen met eindgebruikers.
 
En verder
* Paneldiscussie over Domotica, energiemanagement en de rol van de eindgebruiker
* Speeddaten & netwerken
 
Aanmelden
https://www.aanmelder.nl/smartenergyday/subscribe
 
Volledige programma ochtendsessie:
https://www.aanmelder.nl/smartenergyday/wiki/924116/ochtendprogramma
 
Volledige programma middagsessie: 'Smart Energy Day 2.0', georganiseerd door TKI Urban Energy, Dutch Power, Connectr, RVO en ElaadNL
https://www.aanmelder.nl/smartenergyday/part_program

Adriaan van Eck's picture Conference on Oct 31st
Noor Veenhoven, Program manager energy & circularity at Amsterdam Smart City, posted

Demoday #21: How to share the learnings of Local Energy Systems and form a coalition

Featured image

When thinking about the decarbonization of cities, Local Energy Systems (LES) are often mentioned as one of the key enablers in the future. While there is agreement that LES have a role to play in the energy system of the future, what exactly is this role and how do we scale up implementation of this solution?

Cities are a major source of GHG emissions, with UN estimates suggesting that cities are responsible for ~75% of global emissions, mainly by means of transport and energy use in buildings. The decarbonization of buildings within urban areas can prove especially difficult, as space is limited, issues like grid congestion delay further electrification and there are a lot of stakeholders involved.

LES can be a solution in the decarbonisation of buildings in urban areas, like residential spaces, business parks and hybrid areas, creating positive energy districts that simultaneously reduce their impact on the grid.  Preliminary LES pilot programs indicate that a LES can support decarbonization by integrating renewable generation and efficiently using energy by decreasing energy losses due to smart grids, communal energy management systems and by combining generation and use as locally as possible. We are however still in the early stages of building and growing LES around the globe, which is why we are focused on getting the right stakeholders together and learning about the requirements for scaling up such systems.

## Case & Set-up of the Session

During the latest Transition Day we hosted a work session on the topic of LES. In the past months, a number of partners in the Amsterdam Smart City network have expressed interest in the topic and would like to work together on the topic. Simultaneously the HvA, who is working on the ATELIER project with the aim to create Positive Energy Districts (PEDs), developed a framework to structurally categorize the various aspects involved in implemeting a LES. During the Demo Day, we considered two topics related to LES The first was a the framework created by the HvA, with the intention of capturing feedback and validating the approach.  Secondly, we considered how we can move from an informal network around LES, to a structural coalition that can scale up the concept.

## Insights

A framework for structurally capturing aspects of a LES

Omar Shafqat from the HvA / ATELIer project presented their framework for structurally capturing and monitoring aspects of LES. The framework categorizes various aspects into policy, market, technical and social considerations (from top to bottom). Next to that, it divides these aspects on a timeline along a planning horizon from longer term (planning) to shorter term (management). The framework is shown below in this image.

In response to the framework, the participants shared some the following feedback:
-        Testing the framework is necessary to validate and improve it. This implies an inventorization of LES projects and working through a few specific cases to check how the framework can be applied, and how it can benefit project managers/owners.
-        The framework should also be presented and validated by other key stakeholders such as Amsterdam’s “Task Force Congestion Management”.
-        Participants raised the question of who exactly will use the framework, and how? Is this intended as an instrument to be used primarily by academics, and researchers, or also by practitioners?

Forming a coalition on the advancement of LES

The second part of the work session was moderated by Joost Schouten from Royal Haskoning DHV, who led the discussion on the need for building a coalition around LES. He argued that the further development of LES requires an ecosystem approach, since multiple parties with different interests are involved, but there is no clear ‘owner’ of the problem.

A ‘coalition of the willing’ could help to advance the development of LES. A discussion in breakouts led to the following insights:
-        A coalition should be formed by the community itself, but it requires a party that coordinates during the kick-off phase. A discussion emerged around whose role should be to take on the coordination phase. Some participants were of the view that this should be led by a governmental party, others thought this should be organised by a network party like Amsterdam Smart City.
-        To effectively build a coalition, the involved parties need to be interdependent. To make sure that it is clear that the parties in a LES are interdependent, the parties need to state their interests in developing a LES, to determine whether there is a common goal.
-        Even when these interests are not fully aligned, communication between parties can help bridge gaps. Discussion leads to understanding and empathy.
-        An ambassador can be a vital enabler in the beginning of building a coalition, as a clear face and point of contact for such a group.
-        There are already many other communities and coalitions working on topics related to LES, including but not limited to 02025, New Amsterdam Climate platform, TET-ORAM, TopSector Energie, among others.  A key question is whether a new coalition is necessary, or whether it should be possible to join forces with an existing coalition / initiative.

## Conclusions and next steps

Many work session participants indicated support and interest to further contribute to the development of the LES project. The HvA framework was viewed as a useful tool to capture learnings from LES projects to facilitate scaling up. Additionally, the question of how to facilitate collaboration and coalition forming requires further attention. There are many parties involved in the development of LES, and they don’t always have the same interests. However, this is not an issue that any party can ‘own’ or ‘solve’ on its own. It requires an ecosystem approach, which is something that will need to be further detailed.

For now, we will simultaneously work on further building the coalition and looking for LES projects that can be used to test and further develop the framework. If you would like to know more or get involved in the project, for example by contributing you own LES to be tested by the framework itself, let me know via noor@amsterdamsmartycity.com.

This challenge was introduced in the Amsterdam Smart City network by Lennart Zwols from gemeente Amsterdam and Omar Shafqat (HvA). The session was prepared with and moderated by Joost Schouten from Royal HaskoningDHV. Do you have any questions or input for us? Contact me via noor@amsterdamsmartcity.com or leave a comment below. Would you like to know more about the LES challenge? You can find the overview of the challenge with the reports of all the sessions here.

Noor Veenhoven's picture #Energy
Adriaan van Eck, Implementing IoT & Smart Energy , posted

Smart Energy Community - Elaad Testlab - Arnhem

Featured image

Op 31 oktober organiseren FAN en TKI Urban Energy de tweede fysieke netwerkbijeenkomst van de Smart Energy Community, in het testlab van ElaadNL, Arnhem, met als onderwerp:
 
Domotica en Home Energy Management Systems in de praktijk
 
Eindgebruikers aan het woord
Hoe weerbarstig is de praktijk? Sommige eindgebruikers zijn zelf al aan de slag gegaan met domotica om hun energiegebruik slim aan te sturen. Wij laten drie van deze enthousiastelingen aan het woord: Jan Kerdel, Michiel Damoiseaux & Harm van den Brink. Wat zijn hun ervaringen? Waar liepen ze tegenaan?
 
Setting the scene: HEMS & Domotica
Jasmijn Kleij van TKI Urban Energy gaat in op de vraag of Domotica ook kansen op voor slim energiemanagement biedt, of dat het nu nog vooral een oplossing voor de enthousiaste knutselaars.
 
Praktische lessen uit Belgie
Giovanni Oorthuizen van Xemex zal een presentatie geven over de nieuwe wet- en regelgeving in België, hoe zij daarop inspelen met energiediensten, en hun ervaringen met eindgebruikers.
 
En verder
* Paneldiscussie over Domotica, energiemanagement en de rol van de eindgebruiker
* Speeddaten & netwerken
 
Aanmelden
https://www.aanmelder.nl/smartenergyday/subscribe
 
Volledige programma ochtendsessie:
https://www.aanmelder.nl/smartenergyday/wiki/924116/ochtendprogramma
 
Volledige programma middagsessie: 'Smart Energy Day 2.0', georganiseerd door TKI Urban Energy, Dutch Power, Connectr, RVO en ElaadNL
https://www.aanmelder.nl/smartenergyday/part_program

Adriaan van Eck's picture #Energy
Regine Wehner, Project Manager , posted

ATELIER - Positive Energy Districts

Featured image

ATELIER is an EU funded project about AmsTErdam and BiLbao cItizen drivEn smaRt cities, aiming to create and replicate Positive Energy Districts (PEDs) within eight European cities. ATELIER showcases innovative solutions that integrate buildings with smart mobility and technologies to create rather than consume energy in its two Lighthouse Cities Amsterdam (Netherlands) and Bilbao (Spain). The Fellow Cities of ATELIER, Bratislava (Slovak Republic), Budapest (Hungary), Copenhagen (Denmark), Krakow (Poland), Matosinhos (Portugal), and Riga (Latvia), will replicate and adapt the successfully implemented solutions and thus serve as testbeds for future smart cities. Overall, ATELIER will thus generate an energy surplus of 1340 MWh of primary energy and save 1,7 kt of CO2 and 23 t of NOx-emissions.
To achieve successful implementations of energy saving measures, ATELIER puts citizens at the centre of all its activities: residents (<9000), local initiatives and energy communities will be included in decision-making processes and activities and will be strongly engaged in the development of the technical solutions throughout the project. Citizens will be involved in the Innovation Ateliers to create a maximum impact for the PEDs.
30 partners from 11 countries are working in 10 work packages.

Learn more about ATELIER at its public website (http://www.smartcity-atelier.eu/) or via the ATELIER Twitter and LinkedIn channels. Sign up here (link follows) for the ATELIER newsletter. Follow the project virtually and don’t miss an opportunity to come talk to its partners at events to learn more about how ATELIER will improve the life of its citizens and the liveability in its cities!

#Energy
Noor Veenhoven, Program manager energy & circularity at Amsterdam Smart City, posted

The next step for Local Energy Systems

Featured image

Thursday, the 30th of August, we had the first follow-up session about Local Energy Systems (LES) since the Transition day session in June. Over the summer Omar Shafqat (HvA, ATELIER), dr. Renée Heller (HvA), and Lennart Zwols (municipality of Amsterdam), have worked on finding a solution to the barriers to scaling up LES. They focused on the barrier of sharing information and learnings of LES projects. In this session, Omar presented a framework that could help overcome this barrier.

A barrier to scaling up LES: Lack of knowledge
In the previous session, we discussed how the difficulty with starting a new LES project is often that the information on how to do this is not readily available. Many pilots have been done, or are still ongoing, and there are definitely reports on the learnings of these pilots. Unfortunately, these learnings are not always available to everyone, and if they are, quite difficult to find and aggregate.
Lennart therefore proposed to make a framework in which we can gather all the information on LES pilots and projects, so we have a central place for the collecting and sharing of information. Omar and Renée have created this framework, which Omar presented in this session. The framework has three objectives:

1.     Collecting the learnings of the pilots in one place.
2.     Defining the gaps in our knowledge.
3.     Creating a starting point for people who want to create their own LES.

Definition of a Local Energy System
To properly create a framework in which various information of relevant LES projects can be collected, it was necessary to have a good definition of a LES. Omar presented the definition as follows:
A local energy system is an interactive, non-linear system that must contain:

 • Local generation
 • Controllable demand
 • Storage
 • Energy Management Systems
 • Energy communities

IMAGE DEFINITION LES

Hans Roeland Polman (AMS) commented that he was missing the infrastructure in this definition. Omar clarified that the lines between these five entities symbolize the infrastructure and that it is indeed an important component of LESs.
When we speak of LES it is always a balancing act. Different stakeholders have different objectives for implementing a LES, maximizing renewables, minimizing costs, flexibility/congestion, grid dependence, etc. This implies that the aspects of a LES are of differing importance to stakeholders, which is important to take into account with information gathering and sharing.

The first version of the framework for collecting information
After discussing the definition of LES, we dived into the framework. The goal of this framework is to have one format in which we collect information and learnings from all the LES pilots and projects (starting with the ones in our own network). This will allow us to speak a common language, easily compare projects, identify stakeholders and their interests, see where the knowledge gaps are, and more easily find specific information about LES.

Note: This framework is not the interface for the end-user. The framework should be used to catalogue information and learnings so that we have the information on all the different projects in the same format. We can then use this to build a user interface that end-users can interact with. How to best do this is still a topic of discussion.
The framework is presented below. On the x-axis, you can see the time scale. On the left you have the long-term (planning) phase, and on the right the short-term (management) phase.

On the left side, you can see the four areas in which the framework is divided:

 • Policy
 • Energy markets
 • Energy systems
 • Community/user aspects

The colour-coded third dimensions show which blocks relate to certain topics of interest, and should have information added on this topic. The topics of interest that have been added now are:

 • Congestion
 • Energy balance

It might be interesting to add others as well.

IMAGE LES FRAMEWORK

It was suggested by the group that electricity/heating might also be an interesting topic to add. Hans (AMS) also suggested that it would be interesting to add information about local infrastructure, such as a local heat network.

Discussion and questions
After the presentation of the framework a discussion followed. Many questions were raised which require further examination. A few of the key questions were:

 • What should the scope be of this framework? Are we just looking at our own region, or do we want it to be used on a much larger scale?
 • How do we connect to the other organizations and projects to this framework, and refrain from doing double work?
 • Who is the owner of this framework and will keep it up to date?
 • To make this framework usable for project managers, it should have a clear template that can be filled in. Who is going to make this, and how do we ensure that project managers of LES projects fill this in?

Next steps and call to action:
There are still many questions that need to be answered, and we will continue the research and learn by doing. We will start with the ATELIER and the LIFE project, to see if we can put them into this framework. This will be done by Omar (HvA, ATELIER), and Hans (AMS, LIFE). They will also create the first version of a template in which the information can be collected so that project managers can fill out this information. This will then be tested with the project managers of the LIFE project to see if the template and framework are indeed workable.

This will give a good starting point to see if the framework is suitable for the collection of information and learnings of LES projects. However, it will be far from complete. The ATELIER and LIFE projects don’t contain all the topics to properly test the framework and create templates for everything. We therefore need more partners with LES projects that can help test and develop this framework.

So if you are working on a Local Energy System project, and you would like to help further develop the framework, by giving feedback on the framework itself or using your project to validate the effectiveness of the framework, please let us know.

Noor Veenhoven's picture #Energy
Adriaan van Eck, Implementing IoT & Smart Energy , posted

Free KNX Smart Energy IoT workshop at FLEXCON2023 September 20 - 14.00 – 16.30 hours – max 8 developers.

Featured image

KNX and FLEXCON2023 are hosting an in-depth KNX IoT development workshop. Are you a developer who wants to build Smart Energy applications? Bring your RPi’s and other Linux devices and come to Les Brigittines in Brussels on September 20th ! Connect heatpumps, EV's, Solar systems, smart meters, sensors, batteries etc to the smartgrid

In this workshop, you will get to understand the KNX IoT development approach. You will get your hands om a state-of-the-art test bench, equipped with a virtual KNX installation featuring actuators with load control and real-time current detection, providing instant power consumption insights.

The workshop is free of charge. We have only 8 spots available, so apply now! For more information and subscription to the KNX IoT workshop on September 20th:
https://survey.alchemer.com/s3/7460981/FLEXCON-2023-KNX-IoT-Workshop

For information on the #FLEXCON2023 event:
https://flexcon.energy

Adriaan van Eck's picture #Energy
Shilpa S, Talent Acquistition Specialist at Spectral, posted

Vacature Technisch Projectmanager (Smart Energy Solutions)

De rol

Als onze nieuwe projectmanager:

 • Communiceer je met allerlei belanghebbenden over het beloop van projecten. Intern zijn dat bijvoorbeeld: de business developers, finance manager, het product & delivery team, en het managementteam. Je communiceert extern met onze klanten, partners, en leveranciers.
 • Je begeleidt projecten van begin tot einde: je stapt in tijdens het tekenen van het contract, begeleidt de ontwikkeling, en viert de succesvolle oplevering.
 • Je staat klanten, indien nodig, bij tijdens het gebruik van onze producten.
 • Je bepaalt samen met business development de scope van het project en definieert de doelen die we willen behalen.
 • Je bereidt samen met business development de budgetten voor, gebaseerd op de scope van het project en de vraag vanuit het team.
 • Je houdt de kosten van het project bij, zodat we binnen budget blijven.
 • Je ontwikkelt een gedetailleerde planning voor het project, inclusief mijlpalen en updatemomenten, en houdt die bij.
 • Je communiceert consistente updates naar interne en externe belanghebbenden over de strategie, aanpassingen, en de voortgang.
 • Je beheert de contracten met leveranciers en communiceert onze verwachtingen met hen.
 • Je meet de resultaten van de projecten en identificeert mogelijke verbeterpunten.
 • Je reist indien nodig naar onze klanten (binnen Nederland) om met hen te overleggen.

Teamgrootte: 5
Rapporteert aan: Technical Project Manager Team Lead

Over jou

Je bent een ervaren project manager met een hart voor duurzaamheid die op zoek is naar een volgende uitdaging.

MUST-HAVES

 • Minstens 2 jaar ervaring in projectmanagement en dergelijke rollen 
 • Minstens 3 jaar ervaring in ten minste een van deze branches:
  ○ Smart grids
  ○ (Hernieuwbare) energie(opslag)
  ○ Control & automation
  ○ Software engineering
  ○ ICT-systemen
 • Bewezen vermogen om problemen creatief op te lossen
 • Je bent bekend met projectmanagementsoftware (zoals ASANA) en -methodes
 • Ervaring met het managen van projecten van begin tot einde
 • Uitstekende analytische vaardigheden - je ziet het verschil tussen de hoofdboodschap en de ruis eromheen
 • Sterke socialevaardigheden, of je gesprekspartner nou je collega, een klant, of een partnerbedrijf is
 • Bewezen vermogen om projecten af te maken volgens de geplande scope, budget, en tijdslijn
 • Je spreekt en schrijft vloeiend Engels (de voertaal op kantoor is Engels)
 • Je spreekt en schrijft vloeiend Nederlands (onze klanten bevinden zich voornamelijk in Nederland)

 

NICE-TO-HAVES

 • Ervaring met ontwikkelgereedschap zoals GITlab
 • Ervaring met electrische/duurzaam energie systemen
 • Ervaring met power systems en SCADA systemen

 

Ons aanbod

 • Marktconform salaris met bonus bij goed functioneren van het bedrijf en het team
 • Twee keer per week biologische, vegetarische lunch op kantoor, vrijdagmiddagborrel, vers fruit
 • Uitdagende rol in ambitieuze, internationale werkomgeving, met veel ruimte voor eigen inbreng en persoonlijke ontwikkeling
 • Hecht en gezellig team
 • De kans om écht het verschil te maken in de mondiale energietransitie
 • Bijzondere, innovatieve projecten met impactvolle, toonaangevende klanten en partners

De startdatum is flexibel, maar je zou direct kunnen beginnen.
Lees hier meer over ons en over onze projecten hier.
Klinkt goed? Klik op onderstaande knop om te solliciteren. We kijken ernaar uit van u te horen!

#Energy
Shilpa S, Talent Acquistition Specialist at Spectral, posted

Vacature Technisch Consultant/ Energy Consultant at Spectral

De rol

Je wordt onderdeel van het Spectral Consultancy Team, een klein team van consultants en engineers met een grote drive om innovatieve en impactvolle projecten te kick-starten.

Als technisch consultant ga je een belangrijke bijdrage leveren aan het begeleiden en adviseren van onze opdrachtgevers op het snijvlak van duurzame gebiedsontwikkeling en intelligente energienetwerken.

De projecten die wij uitvoeren zijn bij voorkeur gericht op de mogelijke implementatie van één van onze (toekomstige) smart grid platformen om daarmee duurzame impact te realiseren. Ons werk bestaat uit technisch-financiële haalbaarheidsstudies, potentie-analyses voor het ontsluiten en vermarkten van flexibiliteit, het ontwerpen van integrale, duurzame energieoplossingen en het begeleiden van tendertrajecten voor bijvoorbeeld batterijsystemen.

Jouw technisch (voor)ontwerp en overzicht van technische en functionele eisen vormt de start voor het werk van de development teams binnen Spectral.

Je werkt hierbij dagelijks samen met je collega's van het Consultancy Team en met de andere specialisten en developers die binnen Spectral rondlopen.

Binnen een project worden er verschillende vaardigheden van je gevraagd: de begeleiding van het gehele proces, maar ook subtaken als het eerste kennismakingsgesprek, het formuleren en formaliseren van de opdracht, het (mede) uitvoeren van de adviesopdracht of het technisch ontwerp en het geven van en een wervende eindpresentatie.

Met jouw inhoudelijke expertise en scherpe visie op het gebied van slimme, integrale en duurzame energietechnologieën breng je het Consultancy Team naar een hoger niveau.

Deze functie is gevestigd in Nederland 

Over jou

MUST-HAVES

 • Je hebt minimaal 2 jaar relevante werkervaring op het gebied van (duurzame) energie, bij voorkeur als technisch consultant of engineer
 • Je hebt een afgeronde HBO/WO opleiding in een technische richting met een sterke interesse in (duurzame) energietechnologie
 • Je bent communicatief sterk, zowel in woord als geschrift, in Nederlands (moedertaal) en Engels (Engels is de voertaal binnen Spectral)
 • Je krijgt er energie van om samen te werken met opdrachtgevers, stakeholders en het interne team
 • Je staat ervoor open om te ontdekken waar je, buiten het consultancy team om, binnen Spectral nog meer waarde kan toevoegen en je talenten tot uiting kunt brengen
 • Je bent technisch sterk onderlegd en hebt een veelzijdige en analytische blik op de energietransitie. 
 • Je bent in staat om vanuit een helikopterview problemen te analyseren, oplossingen aan te dragen en dit te vertalen in een technisch (voor)ontwerp.
 • Je bent ondernemend, proactief en leergierig en in staat om zowel zelfstandig als in een team te werken
 • Je voelt je comfortabel in een relatief jonge en snelgroeiende organisatie met een turbulente en ambitieuze werkomgeving waar we allemaal net even dat stapje extra zetten om de klantverwachting te overtreffen en impact te maken
 • Je hebt, net als de rest van het team, een tomeloze drive voor duurzame energie-innovatie en je krijgt al energie bij de gedachte aan het verder (internationaal) opschalen van de onderneming

NICE-TO-HAVES 

 • Modelleerervaring (bijvoorbeeld Python of MATLAB)
 • Ervaring met business case berekeningen
 • Je krijgt energie van het scoren van new business

Kom bij het team

CV en motivatiebrief dient in het Nederlands te zijn

Klinkt goed? Solliciteer dan via https://jobs.spectral.energy/technisch-consultant

#Energy