Lisa Hobus

Activity

  • 3
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Lisa Hobus, posted

Hubs: hét alternatief voor autobezit?

Featured image

Hoe houden we de stad leefbaar en bereikbaar voor iedereen? En hoe kunnen mobiliteitshubs hieraan bijdragen? Kom op donderdag 6 april naar de presentatie over de BuurtHubs pilot in Amsterdam. Projectleider Diederik Basta vertelt hier meer over de resultaten en geleerde lessen van BuurtHubs in Amsterdam: mobiliteitshubs in de buurt met elektrisch deelvervoer.
 
Hoe zijn de BuurtHubs gebruikt en wat is het effect op de openbare ruimte? Hoe is de buurt betrokken geweest bij de inrichting en realisatie? En welke effect op autobezit zien we? Je hoort er meer over tijdens deze presentatie. Verder wordt je meegenomen in de werkwijze van het Stedelijk Innovatie en R&D team van gemeente Amsterdam, waar vooronderstellingen en ethische afwegingen een belangrijke rol spelen.
 
Datum: donderdag 6 april 2023
Tijd: 16:00-17:00
Locatie: DataLab Amsterdam, Weesperstraat 113 BG, 1018 VN Amsterdam
 
Meld je nu aan via
https://www.meetup.com/nl-NL/datalab-amsterdam/events/292360391/
 
Over de BuurtHubs
Als onderdeel van het Europese eHUBS project zijn er de afgelopen 4 jaar 17 BuurtHubs gerealiseerd in de stad. In een BuurtHub wordt elektrisch deelvervoer aangeboden. Denk aan een fiets, bakfiets, scooter, of auto. Allemaal schoon, elektrisch en gebruikt door Amsterdammers uit de buurt. Met de BuurtHubs is onderzocht of deze bijdragen aan:
·         het verbeteren van de bereikbaarheid van een wijk of buurt
·         het stimuleren van gebruik van schoon deelvervoer
·         de luchtkwaliteit
·         het vergroten van de leefbaarheid
·         het verlagen van de CO2-uitstoot in de stad
 
Alvast meer weten?
We delen de geleerde lessen en handige tools van het BuurtHubs project graag met andere steden, organisaties en bewoners die aan de slag willen met zo’n mobiliteitshub of er meer over willen weten. Lees hier de Handreiking eHUBS: https://www.amsterdam.nl/innovatie/handreikingen-mobiliteit/

Meet-up on Apr 6th
Lisa Hobus, posted

You Are Your Profile II - Feestelijke filmvertoning + borrel

Featured image

Elke keer dat we online zijn maken we keuzes die soms vervelende gevolgen kunnen hebben voor onszelf of anderen. Zijn we ons ervan bewust hoe veilig onze persoonsdata werkelijk zijn? En hoe persoonsgegevens zoals je naam, nummer of foto’s gedeeld en gezien kunnen worden door anderen? Precies deze vragen staan centraal in de korte film You Are Your Profile II – Personal considerations in a digital world waarin persoonlijke verhalen van jongeren gevolgd worden die ervaring hebben met bijvoorbeeld online ‘shaming’.

Kom naar dit offline event over het online leven!
Tijdens dit feestelijke event wordt deze korte film vertoond en gaan we met elkaar in gesprek over het leven in een digitale wereld. Welke vragen houden je bezig, waar loop je tegenaan en wat zou de gemeente hierin voor jou kunnen betekenen? Met de film en de nagesprekken wil de gemeente de bewustwording bevorderen over het delen van persoonlijke data online. Daarnaast wil de gemeente meer weten over hoe zij van waarde kan zijn voor Amsterdammers op dit gebied. We sluiten af met hapjes en drankjes.

Meld je direct aan via https://www.amsterdam.nl/formulieren/innovatie/you-are-your-profile-ii-personal/

Meet-up on Jun 7th
Lisa Hobus, posted

Onderzoek leidt tot oproep om de privacy van burgers te beschermen in de openbare ruimte

Featured image

De Britse innovatiestichting Nesta lanceert vandaag een rapport met aanbevelingen voor het beschermen van de privacy van burgers in de digitale openbare ruimte. Nesta roept steden en lokale overheden op om lokale bevoegdheden slim in te zetten om het gat te vullen tussen de technologische ontwikkelingen en regulering op nationaal en Europees niveau.

In opdracht van de Cities Coalition for Digital Rights (CC4DR), waar Amsterdam deel van uitmaakt, heeft innovatiestichting Nesta onderzocht hoe Europese steden en regio's de privacy van hun inwoners beter kunnen beschermen, vooral als het gaat om gegevens die door de private sector worden ingewonnen. Denk aan eye-tracking-camera's die in billboards zijn ingebouwd, of incassobedrijven die gebruik maken van nummerplaatherkenning (ANPR-camera’s), of het gebruik van wifitracking door ondernemers.

Uit de praktijkvoorbeelden die het in rapport When Billboards Stare Back. How Cities Can Reclaim The Digital Public Space  zijn verzameld, blijken gemeenten voorop te lopen met innovatief beleid voor sensoren in de openbare of semi-private ruimtes, dat de inzet van onder meer camera’s of geluidssensoren beperkt en ervoor zorgt dat het recht op privacy niet wordt ondermijnd. De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld om deze reden een meldingsplicht voor sensoren opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Het rapport laat zien dat nationale overheden de technologische ontwikkelingen in de publieke ruimte niet altijd goed kunnen bijbenen. Ook blijkt dat er onvoldoende Europese of nationale wetgeving is om technologische ontwikkelingen altijd goed te reguleren. Als er wetgeving is dan zijn de regels veelal abstract, waardoor ze in de praktijk niet altijd goed zijn toe te passen.

Daarom roept Nesta steden en lokale overheden op om het gat tussen de technologische ontwikkelingen en regulering op nationaal en Europees niveau op te vullen door slim gebruik te maken van bevoegdheden. Daarbij is het belangrijk dat steden privacy en grondrechten van hun burgers vooropstellen en tegelijkertijd verantwoorde nieuwe manieren van dienstverlening en innovatie van de private sector stimuleren. Zo wordt de persoonlijke levenssfeer van burgers ook beschermd in de publieke ruimte.

Aanbevelingen voor steden en lokale overheden
Het rapport bevat een aantal concrete acties die steden kunnen ondernemen om hun invloed en effectiviteit te vergroten bij het beschermen van de gegevens van hun inwoners en bezoekers.
• Maak effectief en slim gebruik van de bevoegdheden en instrumenten die steden al hebben zoals vergunningverlening en inkoop, zodat private partijen verantwoord omgaan met de inzet van sensoren in de publieke ruimte.
• Betrek private partijen, burgers en het maatschappelijk middenveld op een ‘bottom-up’ manier. Pak daarbij een communicatieve en bemiddelende rol.
• Zorg dat gegevensbescherming standaard onderdeel uitmaakt van het werk en integreer privacy expertise in de organisatie.
• Pas de Algemene verordening gegevensbescherming aan door het introduceren van een plicht om Data Protection Impact Assessments vooraf aan datacollectie in de publieke ruimte te melden bij lokale overheden en de toezichthouders.
• Zorg voor bewustwording over de positie van steden bij datacollectie door private partijen en lobby voor effectiever toezicht op sensoren in de fysieke publieke ruimte, en specifiek voor publieke ruimten die beheerd worden door private partijen.

Over CC4DR
De Cities Coalition for Digital Rights (CC4DR) is een internationaal netwerk van steden die samen optrekken op het gebied van digitale rechten en beleidsvorming. De coalitie is in november 2018 gelanceerd door Amsterdam, Barcelona en New York en inmiddels zijn zo’n 50 steden wereldwijd lid van de coalitie.
De coalitie zet zich in voor het bevorderen en verdedigen van digitale rechten in de stedelijke context door middel van juridische, ethische en operationele kaders om mensenrechten in digitale omgevingen te bevorderen. Gezamenlijke acties in netwerken zoals de CC4DR zijn essentieel om als gemeenten samen de uitdagingen aan te gaan die digitale technologieën met zich meebrengen. Gemeente Amsterdam is een van de oprichters van de coalitie en de uitdaging die aanleiding was voor het onderzoeksrapport van Nesta speelt ook in Amsterdam: sensoren en apparaten in de fysieke openbare en semi-private ruimte waarmee bedrijven persoonlijke gegevens verzamelen en waarmee het recht op privacy wordt ondermijnd. In samenwerking met andere steden en organisaties wordt samengewerkt om hier een antwoord op te vinden.
Lees het volledige rapport hier

Fotocredit: Sandro Gonzalez

#DigitalCity